af2d61dd9690b8312bfaa8b81cc4bdb2_980x0_c_85_ns_v4

Mitt femte brödbakartips handlar om hurudvida du kan byta ut mjölsorter när du bakar mina bröd.

”Byta ut mjölsorter”

Ni är många som frågar mig just om det går bra att byta ut en mjölsort mot en annan. Oftast svarar jag att det går bra. Jag har därför även börjat skriva ”Istället för” i slutet av mina inlägg där jag skriver mjöl som går att använda istället för dom jag angivit. Förslagen på andra mjölsorterna jag skriver garanterar inte att du kan byta ut rakt av med samma mått, men jag försöker däremot såklart i den mån det är möjligt att skriva om mjöl som är mer eller mindre snarlika i konsistens och vätskeabsorberingsförmåga. Viktigt att tänka på när du bakar glutenfritt är dock att det att byta till ett annat mjöl än det som är angivet i receptet allt som oftast innebär att du kommer att behöva höfta lite och gå på känsla för att få rätt konsistens och smak. Mitt tips är att ta lite mjöl i taget tills du har rätt konsistens. Titta i receptet om jag angivit en konsistens på smeten, antingen i bild eller textform och ha i så fall det som riktlinje.

Summa summarum: Det går alltså oftast bra att byta ut mjölerna, men tänk då på att det kan innebära att du behöver öka eller minska mängden för att få rätt konsistens. Jag har absolut inte testat alla mina bakverk med alla olika sorters naturligt glutenfria mjölsorter, så det är omöjligt för mig att säga till 100% att det kommer att fungera med dom förslag jag anger vid ”Istället för”. Men det är få gånger som det inte går att byta ut en mjölsort mot en annan, du behöver bara våga lita på din känsla och testa dig fram till vilken mängd du behöver ha.

Läs också:

Brödtips #1 – förvaring

Brödtips #2 – rumstempererat

Brödtips #3 – hur vet jag att brödet är klart?

Brödtips #4 – ”valfri mjölk?”

Brödet på bilden är ett nypon – och jordnötsbröd, här hittar du receptet.