_MG_8568_litenUppdaterat recept på falafelrulle

Falafel ca 6 st: / 100 g kokta kikärtor / 1 liten vitlöksklyfta, pressad / 1 rejäl knippe färska kryddor, t.ex persilja / 2 msk citronsaft / 2 msk sesammjöeller kikärtsmjöl /1/2 tsk spiskummin / 1 msk rumsvarm kokosolja / Salt efter behag / Sesamfrön till panering / Kokosolja till stekning

Gör så här: Mixa ihop alla ingredienser och låt smeten stå och vila i 5-10 minuter.  Fukta händerna i kallt vatten och forma 6 st bollar, rulla dom i sesamfrön och stek dom gyllenbruna i en stekpanna med kokosolja i. Alternativt stek i ugnen på en plåt på bakplåtspapper, 225 C tills du har önskad krispig yta, ca 10-15 min. Rör om efter halva tiden.

Bröd: / 1 msk skalade sesamfrön / 1/4 dl quinoamjöl, alt. bovetemjöl, mandelmjöl etc. 3/4 msk fiberhusk / 1/2 tsk bakpulver / 1 ägg / 3/4 dl mandelmjölk, eller annan valfri mjölk 1/2 krm gurkmeja, kan uteslutas men ger fin färg och har finfina läkande effekter / 1/2 krm örtsalt / 1 krm paprikapulver, kan uteslutas

Gör så här: Sätt ugnen på 225 C. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa sedan ner mjölk och ägg. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, ca 20×20 cm. Sätt in i mitten av ugnen och grädda i ca 7 minuter. Håll utkik, den ska vara gyllene men inte krispig.

Sås: / 3 msk fet kokosmjölk, bara det översta lagret / 1 tsk tomatpuré / 1/2 krm örtsalt / 1/2 krm svartpeppar / 1/2 tsk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning / 1 tsk citronsaft / 1/2 pressad vitlöksklyfta

Gör så här: Blanda ingredienserna till skålen i en skål. Låt stå kyld till servering.

Fri från: Gluten, raffinerat socker, mejeriprodukter och nötter.