Meny

close
Livsstil

Antiinflammatorisk lunch

Inspirerad av recept i Maria Borelius nya jättebra bok ”Hälsorevolutionen” så har vi i vår familj fått en ny favorit, på ämnet snabblunch eller snabbmiddag om så önskas. I vissa fall även en perfekt frukost. Det är bara att välja vilket som passar bäst!

Jag har gjort om receptet lite från Marias ursprungliga recept, men ungefär så här gör jag:

• Två ägg

• En tärnad tomat

• Finskuren kål av valfri sort

• 1 näve färsk spenat

• En tsk gurkmeja

• En finhackad vitlöksklyfta

salt, peppar och kokosolja.

Smält kokosoljan i pannan. Lägg i gurkmejan och vitlöken och låt det fräsa ihop. Lägg i kålen, den tärnade tomaten och till sist spenaten. Låt det fräsa ihop och peppra på antingen med vanlig peppar eller chilipeppar om du vill ha mer smak!

Häll upp de varma grönsakerna på ett fat. Stek de två äggen i samma panna. Salta och peppra.

Lägg över äggen på grönsakerna och riv en god parmesan över!

Här får du en proteinrik och antiinflammatorisk mättande måltid som håller ditt blodsocker på en stabil nivå och tillför kroppen massor av hjälp till ditt immunförsvar!

Och dessutom är förödande gott!

Smaklig måltid!

Vet du vad en adaptogen kan göra för dig?

Har du hört talas om adaptogener?

En effektiv hjälpreda som vi alla förmodligen behöver då och då!

En adaptogen är ett ämne som förbereder och försvarar kroppen på olika former av fysisk, psykisk, kemisk eller biologisk stress. Man kan säga att en adaptogen tränar kroppen och gör den mer anpassningsbar för att klara av en ökad belastning.

Den här brukar jag använda när trycket i form av stress ökar!

Den här har en blandning av ginseng, maca, ashwaganda och rysk rot. Den är både balanserande och kraftfull. Passar mig som handsken!

Rosenrot eller schisandra är andra adaptogener som du kan titta närmare på!

Holistic har ett flytande örtextrakt som heter Stressbalans som jag inte själv har provat, men har hört mycket gott om.

Tänk på att vi är alla olika och svarar olika på kosttillskott. Prova dig fram vad just du behöver och mår bra av!

 

 

 

Häng med på shopping-runda i mina ”hoods”!

I Thailand är det väldigt lätt att vara shopping-nörd vad gäller frukt och grönt.

Finns förstås en del annat att nörda ihop på också, jag lovar!

Här är iallafall shoppingen för just den här dagen:

Broccoli tycker jag är en superbra bas för gröna smoothies. Den förtjänar en guldmedalj vad gäller näringsinnehåll! Jag använder knopparna och bladen på broccolin i smoothies. Stjälken brukar jag strimla fint och fräsa tillsammans med vitlök och ha som tillbehör till middagen.

Potatis finns alltid i vårt kylskåp. Använder ofta sötpotatis i min matlagning. Den är rik på betakaroten som skyddar huden mot solskador. Himla bra när man är långa perioder nära ekvatorn!!

Världen bästa efterrätt!

Våga botanisera och testa nya smaker! Det finns mycket gott och spännande i hyllorna att upptäcka!

Här är en annan favorit bland frukten! Röd pitaya som är fullproppad med nyttiga antioxidanter och omega 3.  Pitayan använder jag ofta i chiapudding. Då mixar jag ihop röd pitaya, kokosmjölk och chiafrön, smaksätt med lite riven kokos! Gudomligt gott!

Provsmakning är alltid bra!

Mangon här är…beroendeframkallande! Smakar himmelskt . Äter den flera gånger om dagen. Drömmer om mango när jag är i Sverige. Ja ni fattar vilken kärlekssaga detta är!!

Bananer finns i en mängd olika sorter och smaker! Jättebra bas att använda i smoothies. Banan innehåller dessutom kalium som sänker blodtrycket och är kärlutvidgande. Dessutom är de rika på pektin. Ett lösligt fiber som hjälper kroppen att reglera blodsockernivåerna.

Väl hemma igen så har jag mixat ihop två olika smoothies.

Den gröna: Spenat-broccoli- avokado och massor av lime.

Den röda: Jordgubbar-banan-mango-spenat och citron.

Båda mixade med isbitar!

Hur bra är det inte att maxa upp intaget av nyttigheter på det här enkla sättet!!

Drink your greens!