Meny

close
Livsstil

Dagens gröna hälsokarma. 💚

Låt mej få presentera dagens hälsokarma i ett glas.

Jag körde allt i min kallpress:

2 gröna äpplen- 1 bunt persilja-1/2 färsk gurka-1 skalad lime-1 bit ingefära.

Kom ihåg att just klorofyll, den gröna supernäringen i växter, den ökar produktionen av röda blodkroppar som bl.a för ut syre i kroppen.

Känns nästan som att dricka solsken ☀️ och smaken påminner faktiskt om sommar och sol.

 

Livsstil

Frågor som återkommer och här är svaren.

Jag får många frågor om vad skillnaden mellan kallpress och råsaftcentrifug är.

Ja här får vi ta och reda ut begreppen!

Råsaftcentrifugen är nog den vanligaste juicemaskinen som väldigt många har hemma. Bra därför den är billig och lätt att använda. Grönsakerna och frukten rivs och centrifugeras. Ingredienserna blir något upphettade och tappar tyvärr en hel del i näringsinnehåll. Hållbarheten begränsas pga oxideringen och den färdiga juicen skummar och skiktar sig lättare.

Kallpress är en annan metod. Här har du en vals eller ett slags kugghjul som pressar saften ur råvarorna med ett stort tryck. Det tar längre tid men den här skonsamma metoden bevarar näringsämnena och enzymerna på ett effektivt sätt. Juicen håller sig minst 24 timmar i kylskåp med oförändrat näringsvärde.

Den stora nackdelen är dock att den ligger betydligt högre i pris, tyvärr.

Jag brukar rekommendera alla att börja med en vanlig billig råsaftcentrifug och se om  man verkligen använder den som planerat!

Så småningom kan man kanske välja en dyrare modell, när man verkligen vet om man juicar regelbundet eller inte.

Själv är jag en inbiten juicare sen många år tillbaka, och är en stolt ägare av en den här kallpressen Sana Juicer By Omega.

Går som en klocka dag efter dag, år ut och år in.

Med tanke på att jag juicar nästan varje dag så håller den här pressen verkligen måttet och gör mig aldrig besviken!

Jag ser också till att ta tillvara fibrerna som pressningen lämnar efter sig. Jag häller upp dom i en fryslåda och märker upp innehållet typ morötter, grönkål, rödbetor osv. Jag använder fibrerna till massor av saker!

-Grönsaksbiffar, bröd, grytor, soppor eller fyllning i paj.

När jag pressar frukter så fryser jag in det separat och använder det i bullbak.

Jag känner att när man spenderar en hel del pengar på kravodlade grönsaker så vill man kanske inte slänga hälften i soporna!

Livsstil

Det kanske är dags för lite återhämtning under påsken?

Man behöver aldrig tjata på Tage om att han ska ta det lite lugnt.

Han har bra koll på sitt energisaldo. Oavsett om det är påskhelg eller inte.

Men hur ser det ut för dig? Har du koll eller har du inte tid med att ha koll på just det kontot?

Stress och återhämtning är lite som debit och kredit. Vi har alla ett konto med energi som hela tiden varierar i mängd.

Stress avverkar energi medan återhämtning tillför energi. Det är inte farligt att stressa bara att man har koll på saldot.

Problemet är att många har inte koll på sitt energisaldo överhuvudtaget. Tänk smart och se över utrymmet för vila och återhämtning.

Passa på nu under påsken och lägg till ordentlig med den varan.

Prioritera och lär dig att säga nej. Det brukar vara en väldigt bra början.

Glad Påsk alla fantastiska följare! 🐣🐣🐣