Desto starkare färg en frukt eller grönsak har, ju fler skyddande antioxidanter innehåller den.

Så se till att frukt, grönt och bär i så många olika färger som möjligt. Det är ett smart sätt för att optimera och variera näringsintaget på.

Olika färger ger olika typer av antioxidanter, så välj en bred blandning.

Jag kör extra mycket av betakarotener och lykopen, då jag är mycket i solen under tiden här i Thailand. (vattenmelon, papaya och mango, och gärna någon morotsjuice där emellan.)

Betakaroten omvandlas till A-vitamin men bara om kroppen behöver det.

Därför har just betakaroten samma goda effekter som A-vitamin, som bland annat behövs för synen och kroppens slemhinnor, men du riskerar inte att överdosera.

Betakaroten som är lätt bruntonat lagras i huden och ger en solbrun ton samtidigt som det fungerar skyddande mot solens strålar.

I dagens juice har jag mixat papaya, vattenmelon, en röd paprika och en bit röd chili.

Chili ger ämnesomsättningen en knuff i rätt riktning, och förutom att den innehåller just betakaroten också ämnet capsaicin.

Capsaicin sägs öka kroppens produktion av endorfiner.

Endorfiner är ett sorts smärtstillande, morfinliknande ämne som kroppen själv tillverkar. Endorfiner kan ge känslor av fysiskt välbehag som lust och lyckokänslor. Dessutom så minskar den stress och stärker immunförsvaret.

Så en bit chilli i din smoothie eller middag kanske inte är så dumt ändå.