Vattenfasta-det är verkligen något som diskuteras överallt just nu.

Många för och en del emot.

Viktigt är också att komma ihåg att vattenfasta är inte för alla.

Och att för dom flesta, så är det viktigt med en period av förberedelse för att kunna göra den på ett bra och säkert sätt.

Men framförallt så handlar vattenfasta om en viktig sak, nämligen autofagi.

Autofagi kommer från grekiskan och betyder ungefär ”att äta sig själv”. Det handlar om att cellerna börjar en självsanering och och städar bort sånt som inte längre är funktionellt, som skadade och gamla celler som inte fungerar optimalt. En riktig storstädning på cellnivå, helt enkelt.

Under fastan då autofagin är påslagen så aktiveras kroppens tillväxthormon, GH (Growth Hormone) vilket stimulerar tillväxten av nya celler som har en föryngrande effekt. Och det fina här är att under vattenfasta så mångdubblas GH. Med stigande ålder så får vi en lägre GH produktion, så att på det här sättet kunna vrida upp produktionen igen är riktigt positivt för hälsan.

Jag började faktiskt för flera år sen att testa måndagar som fastedag. Jag drack vatten, grönt te och ett par koppar svart kaffe under dagen. Frukost som vanligt dagen efter. Det blev 24 timmars sammanhängande matvila i veckan.

Jag kände av fastans alla fördelar men en nackdel dessvärre…min sömn blev inte bra under fastenatten. Jag hade svårt att somna och sov oroligt.

Jag ändrade min vattenfasta till att köra 14 timmars matpaus istället,  måndag-fredag. Nu sen ett år tillbaka är jag uppe i 18 timmar och mår jättebra av det. Plus att jag sover betydligt bättre. Så den här typen av fasta passar mig betydligt bättre.

Jag bryter alltid min fasta med en grön juice, sen äter jag lunch som vanligt. Jag tar hänsyn till att jag bara har 6 timmars ätmönster och förstår också vikten att ge kroppen optimalt med bra kost och näring under den tiden.

Alla vardagar i veckan ( med undantag ibland såklart, av sociala skäl) så slutar jag att äta vid 18-tiden och bryter fastan 12.00 dagen efter. Helgerna äter jag som vanligt med stor frukost och långa middagar.

Så man kan väl säga det här är en typ av 80/20 principen. Om du är sugen på att testa börja med 12-timmars fasta under en vecka öka sedan på med en timme vecka nr 2 osv. Det är bra att starta försiktigt och att vänja kroppen sakta.

Vattenfastan har för mig haft massor av fördelar.

  • Autofagin aktiveras och städar rent.
  • Nya stamceller produceras.
  • Motverkar okontrollerad celltillväxt.
  • Fastande stärker psyket och ökar mental skärpa.
  • Helt gratis och du spar både pengar och tid.
  • En bra självreglering av vikten.
  • Tillväxthormonerna ökar i mängd och bygger både muskler och föryngrar.
  • Matsmältningen tar faktiskt hela 30-40 procent av din energi, så du spar mycket av din energi och kan göra någonting annat av den.
  • Fasta stärker immunförsvaret och gör dig friskare.