Meny

close
Livsstil

Därför ska du äta röda vinbär.

Nu dignar buskarna av ljuvligt vackra och nyttiga vinbär.

Passa på att plocka och det du inte orkar äta just nu, frys in och ha som bas för smoothie.

Röda vinbär innehåller massor med pektin. Just pektin är en höjdare för att hålla blodsockret i schack. Dessutom så är vinbären fullproppade med värdefulla antioxidanter och mineralen kalium.

Kalium är bra för hjärtat och hjälper till att stabilisera blodtrycket.

Sist men inte minst så är dom laddade med massor av C-vitamin. Den underbara vitaminen som bl.a hjälper din hud att bilda kollagen och dessutom neutraliserar fria radikaler från solljus.

Vilket bär va!

Här har jag mixat röda vinbär med en banan och en stor bit röd vattenmelon.

Mixade ihop med en handfull isbitar. Tror nog att det här skulle kunna bli jättegod isglass också…!

Åsa Waak

Hoppas att du fick en härlig helg i sommarvärmen!

Livsstil

Idag både äter och dricker jag lite extra solskydd.

Tänk va så bra att just morötter som är så otroligt gott att juica, är faktiskt som att dricka solskydd. Så här hänger det ihop…!

Morötter innehåller mängder av betakaroten som är ett förstadie till vitamin A.

Ämnet som är lätt bruntonat  lagras i hudens fettlager och förstärker därför hudens bruna färg.

Just betakarotenet hjälper dina hudceller att producera melanin som skyddar mot solens strålar inifrån.

Alltså ett smart sätt att stärka och skydda huden från insidan och sen naturligtvis använda vanligt solskydd på utsidan också. Men det här med att göra huden mer motståndskraftig är alltid bra.

Pulpan som blir över ser jag till att använda i min matlagning. Jag fryser in så jag har ungefär 1 dl i varje förpackning. Sen är det bara att ta fram och blanda i grytor, pastasåser eller göra grönsaksbiffar av det.

Se till att använda blasten på morötterna. Jag brukar juica dem. Visste du att blasten innehåller sex gånger så mycket C-vitamin som själva moroten !

Åsa Waak

Mina morotsbiffar är superenkla att göra !

Här kommer receptet som räcker till 4 portioner:

Ca 500 gr grovrivna morötter, eller pulpan som blir kvar när du juicat morötterna, som du blandar med ca 3 msk örter som du gillar, dragon, basilika eller det som du har hemma. Tilsätt 1 ägg och pudra sedan över ca 1 dl bovetemjöl och blanda in det i smeten, vill du har med crunch i biffarna tillsätt 1/2 dl hackade solroskärnor.  Krydda på ordentligt med salt och peppar. Jag brukar smaksätta med lite chili också. Om smeten känns för torr eller inte håller ihop riktigt, tillsätt ett ägg till.

Forma till ganska små tunna kakor och strö över lite sesamfrön. Stek dom sen gyllenbruna och frasiga.

Jag brukar servera mitt goda gratinerade blomkålsmos till biffarna. Här hittar du det receptet.

Livsstil

Mynta – skapar lugn för både mage och hud.

Mynta och framförallt som här choklad-mynta, är en av mina absoluta favoriter i örtträdgården.

Inte nog med att bladen är vackert mörkt gröna, dom har en doft av mintchoklad och smaksätter både smoothies, efterrätter eller som här, vårt vatten till måltiderna.

Skapar lugn och ro i magen då den är fylld av magnesium. Den är också både kramplösande och inflammationshämmande.

Och allt som är bra för magen är också bra för huden. Myntan innehåller dessutom mängder av båda C-vitamin och järn. Något som huden gillar väldigt mycket, framförallt C-vitaminet då det hjälper huden att bilda kollagen.

Gör lite mynta-vatten i sommar vetja, och och får du tag på choklad-mynta så är det bara att gratulera.