Vad sĂ€gs om en riktigt hĂ€rlig mĂ€ttande nötkrĂ€m, smaksatt med raw kakao, finskuren mandarin och fĂ€rska blĂ„bĂ€r. Perfekt för halloween 🎃 tider.

Enkel att göra och supergod.

Dessutom kommer dig hjÀrna att mÄ bra av den hÀr ljuvliga desserten.

Det hÀr behöver du för 4 pers:

TvÄ dl valnötter som du lÀgger i blöt över natten, 4 dadlar, 4 mandariner och ca 1-2 dl fÀrska blÄbÀr, nÄgra tsk raw kakao.

HÀll av blötlÀggningsvattnet frÄn valnötterna och hÀll dem i din mixer, kÀrna ur dadlarna, spÀd med lite vatten och sÀtt igÄng mixern. SpÀd med lite vatten tills du har en lagom lös nötkrÀm. SmaksÀtt med 1/2-1 tsk raw kakao.

Smaka av och kyl ned den innan servering, den kommer bÀst till sin rÀtt dÄ.

Skeda sedan upp en matsked av nötkrÀmen och hÀll i botten pÄ glaset eller skÄlen du vill servera ur.

Fyll pÄ med mandarinklyftor som du skurit upp och hÀll pÄ lite blÄbÀr, upprepa en gÄng till och sist sÄ kan du sprinkla lite raw kakao över hela hÀrligheten. BÀsta sÀttet att göra det Àr att lÀgga i en tsk i en tesil och dofta över lagom mÀngd.

Visste du att just valnötter en hög mÀngd av det mycket antiinflammatoriska omega-3 och alfa-linolensyran! De Àr ocksÄ fullmatade med antioxidanter och polyfenoler.

Valnötter Àr ocksÄ fantastisk mat för din hjÀrna. InnehÄller saker som hjÀrnan mÄr extra bra av förutom omega-3 och antioxidanter sÄ Àr deocksÄ fyllda av E-vitamin, magnesium, proteiner, kalium, zink och melatonin.

Det omÀttade fettet anvÀnds av hjÀrnan för att isolera nervbaner i hjÀrnan,. Informationen skickas snabbare mellan nervcellerna och bÄde minnet och inlÀrningsförmÄgan förbÀttras.

Och blĂ„bĂ€ren som innehĂ„ller nĂ„gra av vĂ„ra mest kraftfulla antioxidanter antocyanin, som förhindrar att fetter oxiderar i blodet och dessutom Ă€r kolesterolsĂ€nkande, kĂ€rlvidgande och inflammationshĂ€mmande. Det Ă€r ingen slump att de kallas för ”brain-berries” i USA.

Kakao gör ocksÄ bra saker för din hjÀrna. Vad sÀgs om att det förutom att dess rika innehÄll pÄ flavonoler har en positiv inverkan pÄ din hud ocksÄ förbÀttrar blodtillförseln till hjÀrnan vilket i sin tur hjÀlper din hjÀrna att öka uppmÀrksamheten och prestationsförmÄgan. Dessutom sÄ ökar flavnolerna blodtillförseln i hippocampus. Det Àr den delen av hjÀrnan dÀr nya hjÀrnceller bildas.

Mandarinerna fyller dig med massor av vÀlgörande och skyddande C-vitamin.

Dessutom fÄr du en smak om att julen, tro det eller ej, som snart stÄr för dörren.