Runt en tredjedel av våra liv består av sömn.

Tänk dessutom på hur mycket tid du spenderar i ditt sovrum, utöver när du faktiskt sover.

Vissa undersökningar har faktiskt kommit fram till att vi tillbringar upp till hälften av våra liv just i vårt sovrum!!

Så det här med att se om sitt hus, och se till att just sovrummet är en bra plats i hemmet är ju faktiskt väldig viktigt och angeläget.

Jag satt på en middag för ganska länge sen och vi pratade hållbarhet och miljö. Då kom samtalet in på just sovrumsmiljöer och riskerna med dålig luftkvalitet. Vi som bor mitt stan påminns ju om det varje gång vi torkar av fönsterbrädan!!

Det var första gången som jag fick höra om den färg som faktiskt kan absorbera och neutralisera CO2 från atmosfären.

Ja jag vet, det låter nästan för bra för att vara sant, men det stämmer faktiskt.

Nu har färgen med stort F lanserats, så du kan faktiskt bli din egen ”miljöarbetare”, genom att måla om hemma med den här färgen.

Färgen finns i fem olika nyanser. Sobra och jättesnygga.

  • Den här kalkfärgen är naturligt antibakteriell: Eftersom kalkar ett naturligt desinfektionsmedel, arbetar dess kemiska natur för att bryta nerluftburna föroreningar- vilket hjälper att rena luften.
  • Är helt diffusionsöppen: Det syftar på vattenånga kan passera genom en vägg. En vägg som andas är en som tar in fukt i luften och som sen släpper den utan att påverka byggnadens material. Färger som innehåller vinyl, akryl eller plast andas inte eller har en begränsad andningsförmåga och kan därför fånga in fukt under ytan.
  • Naturligt resistent mot mögel och bakterier: När du målat dina väggar motstår kalkfärgen både mögel och bakterier genom att bekämpa fukt. Detta tack vare kalkens alkaliska pH-nivå, som är helt enkelt för hög för att mikroorganismer ska överleva.
  • Färgen absorberar och neutraliserar CO2från atmosfären: Kalcium, vatten och koldioxid (CO2) reagerar eller ”kalcificeras”. Den här reaktionen förvandlar kalciumhydroxiden till kalciumkarbonat, annars känd som kalksten, vilket slutligen låser in atmosfärisk koldioxid. Tester visar att bara 45 liter av den här färgen absorberar lika mycket CO2 som ett vuxet träd på 250 kg absorberar på 12 månader.

Kan du gissa vem som tänker måla om sovrummet med den här färgen?!?

Vill du veta mer om färgen och dess egenskaper, och såklart VAR den finns, gå in på Godnattpuss.se.