I lite mer än ett år har jag jobbat 2-3 dagar i veckan på PepStop /Renee Voltaires take away resturang och butik. Även om det inte är så mycket matlagning i labbet som köket kallas så, lägger vi många tallrikar med vegansk glutenfri mat. Jag är mest på den nya adressen på Slöjdgatan 3 men den stora PepStop ligger på Riddargatan.
PepStop är en butik för veganer och en av de få ställena där du kan hitta många olika vegan produkter under ett och samma tak.
Jag har känt Renee sen hon yogade på den studion där jag undervisade för ca 17 år sen. För 17 år sedan fanns inte så mycket alternativ till den traditionella kosten och för oss yogisar som kom i kontakt med raw food, gröna juicer och ny gamla/metoder för att tillreda växter är det skönt att det nu är mer vanligt.  Dessutom fick man lära sig att göra mycket själv och experimentera vad som funkar ihop.

Jag är inte vegan utan mer flexitarian. Mitt största fokus just nu med min matlagning är att försöka vara så lokal i mina val av råvaror. Ibland så passar det inte med växt baserat eftersom många råvaror inte finns i Sverige eller under alla årstider. Det blir lättare och mer hållbart att vara lite flexibel.
Jag varierar matfett, växt-mjölk med traditionella val och mår bäst utav det fysiskt och i det globala samvetet.
Jag har levt vegan och raw food livet men det passade inte mig. Ägg, hemlagade långkok som benmärgs/ kyckling buljonger, getostar och annat är en del av min kost som är 80% växt baserat och 20% en mix.

Men jag har ändå hittat en massa bra favoriter i vårt sortiment. Och för dig som inte har tid eller för dig som vill komma igång med att äta mer växt-baserad mat finns det en hel del här. Det är kul med nya förhållningssätt till varor som för några år sedan inte fanns med på menyn, hampa, nötter mm.
Och för de som veklingen är allergiska eller sjuka och behöver en alternativ kost är PepStop en guldgruva. Dessutom har jag världens finaste kollegor som jobbar hårt för att leverera det bäst vegan mat kan erbjuda.

Här listar jag mina favoriter och ger lite tips och recept om vad du kan göra själv hemma.

Kokos Yogurt:

Om du inte orkar göra din egen växt baserad yogurt finns den här kokos varianten. Den är gjorde på kokosmjölk, agar agar och probiotika.
Jag gör en tzatziki på den som är super god till curry grytor, persisk mat, grillad fisk, ugnsbakad kyckling eller som dip till kex. Den passar till allt som vanlig tzatziki gör men extra bra till just asiatiska smaker.

1 burk kokos yogurt
1 vitlök
1/2 gurka
1 tsk salt
1 msk olivolja
2 mynta kvistar

Riv gurkan och salta lite för att vattna av. Hacka vitlöken och myntan. Vänd ihop alla ingredienser och kyl i 20 min innan du serverar.

 

Yuzu juice och vegan mayo dressing:

Yuzu är en japansk citrus frukt med mycket smak.
Magisk till skaldjur. Pensla en grillad pilgrimsmussla med den här och du är i himlen
Vegan mayon är en mayo utan animaliska råvaror. Jag har en grej med för feta produkter som grädde, smör, avokado och vanlig mayo. Jag kan få ont i huvudet när jag äter dem. Mellan ögonbrynen för att vara mer exakt….
Den här mayon är perfekt. När jag gjorde middagen till Björk and Berries Solstice fest i Maj var den en av ingredienserna i den små mini smörgåstårtorna. Även om min måltid inte är vegan så väljer jag hellre den här.

2 msk yuzu juice
3 msk vegan mayo

Mixa och servera med riven kål, lös kokt ägg eller grillad fisk.

Bolognese:

Jag brukar faktiskt gör min egen vegan bolognese men tycker den här var så god! Jag gjorde en pita bröds pizza med den på.
Cashew ost gjorde på cashew nötter, spad från mjölk syrade grönskare, lite salt, senapspulver och gurkmeja.

In i ugnen i ca 10 minuter på en varm pizza sten. Dekorera med blommor och grönt. Enkelt och snabbt!

 

Glutenfria scones med rödbets pulver:

2 dl teffmjöl
2 dl bovetmjöl
1 tsk xantangummi ( finns på Ica )
2 tsk bakpulver ( finns gluten fria alternativ )
2 krm salt
50 g smör
2 dl mandel mjölk
2 msk rödbets pulver
Sätt ugen på 250°. Lägg ett bakplåts papper på en plåt.
Blanda torrvarorna i en bunke. Smula i smöret och vänd i mjölken. Knåda degen tills slätt och rulla ca 1 handfull deg till en scones.
Skär eller picka bröden på toppen och o pensla med lite mjölk eller ägg.

Grädda i 12 minuter och servera direkt. De är inte vegan men glutenfria. Jag vill vissa hur jag använder Renees varor på mitt sätt hoppas du hittar något som passar dig.

Lycka till!

Pepstop hittar du HÄR!

Hur du får till en perfekt kopp matcha te hittar du HÄR.

 

kokos tzatziki

kokos tzatziki

 

yuzo mayo 3

Yuzo Mayo

 

Pita Pizza Bolgonese

Pita Pizza Bolgonese

 

Gluten fria rödbets Scones

Gluten fria rödbets Scones