Hållbar höstmat
Hösten är här och varm mat behövs. Jag gillar att äta efter säsong både i form av val av råvaror och hur jag behandlar dem.

Jag äter ofta buljonger till frukost, lunch och middag. Ibland adderar jag något, potatis, ris, sädeslag, böner eller mer grönt. Ibland mixar jag dem.
Vill jag göra dem extra krämiga åker det i avokado, nötost, creme fraîche eller ostkanter.

Det viktiga är buljongbasen och att den är lätt att preparera när du ska laga din soppa, tex till frukost….
Därför ägnar jag några timmar varannan vecka att tillaga en stor batch buljong som jag sen fryser in.

Hur du gör egna hållbara förpackningar
Dricker du mjölk, även växt-baserad kan du skölja ut förpackningarna noga och spara. Klipp upp toppen och häll i den kylda buljongen, tejpa ihop och frys in. Det blir en återanvänd plastfri förpackning som är lätt att förvara i frysen.
Har du barn och vill göra små portioner frys in i iskubsbehållare. Annars funkar plastpåsar såklart, även om vi vill undvika plast för att göra det så hållbart som möjligt.

Använd det som blir över
En till hållbar sak att tänka på när du gör din buljong hemma är att använda det som kanske inte ser bra ut på grönsakerna men fortfarande går att äta.
Grönkålsstammar, blast kring broccoli, brysselkål och blomkålen. Rödbetsblast, även äpple och päron funkar att göra buljong med.
Rovor, kålrabbi och såklart morötter. Ibland blir det till och med bättre smak när de är lite skrumpna, sötare och jordigare vilket passar i mustiga buljonger. Har du någonsin torkat frukt och grönt vet du vad jag menar med koncentrerad smak.
När jag gör min gröna smoothie eller min sallad så brukar jag spara stammarna, eller om det blir över lite efter någon middag. Allt det åker in i frysen för att tinas upp och användas den dagen jag kokar min buljong.

En annan ingrediens är kombi algen. Den finns på hälsokostbutiker där du också kan försäkra dig om att det är bra sjögräs. Algen adderar en härlig umami smak. Vill du inte ha alger så ta lite torkad svamp. Jag lovar, det ger en helt annan känsla till slutresultatet.

 

Buljong på blast och rovor

Blast och stam från betor, blomkål, broccoli och grön/svart kål
2 kålrabbi eller annan rot
3 stammar kombu alg
1 stam selleri blast
Lite salt
Lite valfri olja för ugnsbaket
1 lök
Ca 1-3 l vatten

Sätt ugnen på 200° och skölj alla grönsaker förutom algerna. Olja in alla grönsaker noga och låt stå i ugnen tills mjuka. Tänk på att balsten behöver mindre tid så börja med kålrabbin, tjockare stammar och betorna. När de är tillräckligt mjuka lägg in blasten de sista minuterna i ugnen. Anledningen att jag gör det här är att smaken blir mer mustig och inte så besk.

Under tiden kan du haka löken. När det känns klart i ugnen så ta ut allt och skär upp de stora bitarna i mindre bitar.

Fräs upp den hackade löken i lite olja och addera allt det andra inklusive algerna. Häll på ca 1 l vatten sedan resten men smaka av och bestäm själv hur stark du vill ha den. Låt stå på svag värme utan att stormkoka!
Jag gillar att ha på låg värme och länge, upp till 2-3 timmar. Alternativt kan du koka upp lite snabbare och låter det stå utan värme för att smakerna ska gifta sig.

När du är klar så silar du allt och låter buljongen svalna. Frys in det du inte ska använda direkt.

Om jag tex ska äta misosoppa på morgonen så klickar jag 1/2 msk barley miso, luktfri kokosolja, lite ingefära, gurkmeja och citronzest. Fräser upp kanske allt och häller sen på ca 1-2 dl buljong. Äter med lite mjölksyrade grönsaker och riven färsk kål. Jag står mig till lunch och magen känns mycket lugnare än de dagarna jag äter kall frukost.

Välkommen höst och lycka till!

• Recept på tomatbuljong finns HÄR.

• Tips och recept på hur du ska använda allt på det gröna finns HÄR.

• Scraps, Wilt + Weeds en super bra recept och info bok om vacker hållbart ätande finns HÄR.

kalrabbi-1024x683