Knät är en gångjärns led vilket betyder att det kan böja sig fram och bak. De flesta andra rörelser eller vridningar bör komma från fotleden eller höftleden. Men eftersom det ofta är det här kroppsdelarna som är stela eller mindre rörliga får knät ta smällar som kan göra ont.
All form av träning, dans eller för mycket stillasittande påverkar din kropp. Jag vet inte hur många jag känner som har problem med knäna av en eller en annan anledning. Ung som äldre det spelar ingen roll.

När jag började yoga och de 4 först åren hade jag ont i knäna till och från. Ofta uppstod smärta i det vänstra knät som är mer rörligt än det högra, alltså svagare muskler runt om knät.
Det var inte yogans fel. Min kropp behövde vänja sig med nya rörelser och att mina fotleder och höfter mjukas upp och stärkas. Jag är rörlig och har lätt att gå över min gräns i visa kroppsdelar.
Det handla mest om att bygga upp styrka i de små musklerna runt leder och ben. Inte låta de större kicka in. Har ni sätt en yogi eller dansare röra sig förstår ni lättheten jag pratar om.

Idag är jag tacksam för att jag fick bromsa ibland och lära mig om hur knät fungerar. Många anatomi kurser och timmar på mattan gör att när jag undervisar idag lägger mycket tid på fot, knä och höft.

Fot, knä och höft i samma linje:

Fotsulan ska vara aktiv med pigga tår, upplyft hålfot och grundad häl. Att bara stå och blunda och känna fotsulan är spännande. Lägg till den andra foten och benet och balansen mellan höger och vänster sida så kan man börja förstå hur kroppen sitter ihop.
Anledningen till att jag älskar Ashtanga Yoga är att serien är uppbyggd med solhälsningar och stående rörelser först. Här finns alla nycklar till de sittande och mer avancerade rörelserna. Många skador i knät skulle undvikas om alla la ner lika mycket tid på stående som tex handstående.

Det finns såklart ingen regel eftersom din kropp är unik och låt ingen lärare säga till dig om det känns fel i din kropp.
Du är din egen bästa lärare. Känns det fel när du är på en öppen klass säg till. Efter klassen fråga din lärare vad hon/han menade. Ibland behövs det lite mer personlig information eftersom klasserna kan var hur stora som helst. Våga fråga. Då kommer du också kunna ta ansvar för din egen kropp, den känslan är magisk.

Nåväl en generell regel är att i de stående positionerna som triangeln eller krigaren är att du vill hålla foten, knät och höften på samma linje. Vänder du dig mellan sidorna börja alltid med foten.
Lite som att du går med foten först när du promenerar, inte knät, höften eller axeln. Om foten och knät håller samma linje blir det lättare att hitta höften och bäckenet. Framförallt vrickar du inte till knät som annars dras mellan de två större och starkare kroppsdelarna.

  1. Nästa gång du yogar stå en stund med fötterna bredvid varandra. Blunda och känna av hur du väger din tyngd i fötterna. Hur du väger din tyngd i foten, benet och hela vägen upp i bäckenet.
  2. Stå en ben längd mellan fötterna och vänd dig mellan höger och vänster sida, håll händerna runt höften. Styr med fötterna, få med knät och känn hur höften rör sig och hur du kan styra rörelsen med foten.
  3. Sitt med benen rakt ut och lyft det med pek-fingrarna i knävecket. Rör knät fram och tillbaka för att få en känsla för rörelsen. Ska du böja på benet åt sidorna se till att röra mjukt från höften och dra inte in benet. Lyft det!
  4. Har du böjt in benet i korslagda ben ska fotleden ska vara lite aktiverad så att du inte hänger i yttersidan av foten. När du hänger i den yttre delen av foten hänger du i samma del av knät. Just där många får ont.  Eller lägg något som stöd vid knät
  5. När kroppen och du är “öppen” och du känner dig trygg kan man alltid gå vidare och avancera. Men skapa dig en bra grund att stå på först. Och våga fråga, undra och vara nyfiken för som ni vet går alla regler att böjas.Lycka till!Vill du yoga för mig finns jag HÄR på onsdag morgnar  7.30-8.30.
Stå, blunda och känn efter hur du står.

Stå, blunda och känn efter hur du vilar i kroppen.