Att äta grönt och köpa ekologiskt har blivit något de flesta känner till och strävar att efterleva.

Modekedjor lockar med hållbara kollektioner. Det är bra med den här typen av utveckling, men ibland kan jag känna att även om jag köper en tröja från en hållbar kollektion så finns det en annan kollektion av samma företag som produceras precis som vanligt. Lite som att köpa den gröna sockerfria Coca Colan när den röda socker chocken finns kvar, same same….

Idag är det “Black Friday” vilket betyder att du kan shoppa billigare. Jag läste en bra post på Facebook om Black Friday som undrande, behöver vi verkligen shoppa mer?
Vivienne Westwood säger “Buy less, choose well and make it last”.
För mig är det hållbart tänkande.
Jag älskar kläder, mat som de flesta men försöker dra ner på konsumtionen. Tänka till lite. Min garderob är en samling av tidsepoker, med en dominans av vintage och lite nytt.
Jag använder fortfarande samma kläder som jag hade när jag var 15 år, jag är 42 idag.
I senaste numret av tidningen Contributor skriver de om klädindustrin och hur märken gör en så kallad green washing för att de ska se mer hållbart ut.
Jag var med och modellade som yogini i den storyn och de flesta kläderna stylisten plockat var vintage.  Vintage är hållbart. Och ofta bättre kvalité.

Maten

Jag jobbar som matkreatör och mycket av det jag gjort de senaste åren har varit raw food. Det senaste halvåret har jag verkligen försökt att tänka lite mer hållbart även här. Jag älskar mina gröna smoothies, nöt yoghurts och superfoods. Men inser att mycket som jag behöver för att få till den “dieten” finns inte i Skandinavien. Att äta grönt är mycket bättre för naturen men vi borde också försöka att hitta råvaror som finns nära.
En bra balans helt enkelt.
Ät mångsidigt oavsett om det är växt baserat eller animaliskt. Avokado varje dag kanske inte är det mest hållbara om alla ska ha det. Industrin ser inte ut så.
I samma nummer av Contributor skriver jag om framtidens mat, där en del handlar om insekter. Mer om det i senare inlägg.

Till låt dig själv något extra då och då men tänk till lite på hur du väljer. Inget kan förändras med pekpinnar och det går inte över en natt. Det är grymt att vi har börjat med det vi har, framtiden är redan här.
Jag avslutade artikeln i Contan med och det går att applicera på mat och mode.

“Taste of ethics”

We stil have a voice and we can still make choices. In the future the choice might not be up to the costumer anymore. We will have to learn how to make diet sacrifices which will mean eating locally grown produce and focusing on the health of the earth and less on the health of the individual.

So we need to start to ask the right questions to ourselves. When given the next choice of what and how to eat.

Ask yourself this question.

”What price will future generations have to pay for our glorification of the body and purification of the soul?”


 

Du kan köpa och se Contributor HÄR. Fotot från tidningen är plåtat av Magnus Magnusson och stylisten Robert Rydberg. Ett super nummer.

Lyx skålen med avokado och cashew yoghurt jag unnar mig ibland.

 

IMG_6488