När jag började yoga för snart 18 år sedan hade jag aldrig gjort något annat än den vanliga flickbaletten som barn.

Jag älskade från början den gravid anpassade yogan, jag var gravid när jag tog min första klass. Ashtanga vinyasa som var grunden för mina första klasser erbjöd allt, rörelse, energi och framförallt andningen.

Vill du läsa mer om min första tid på matan se HÄR.

Ashtanga vinyasa yogan är fortfarande den jag utövar, den innehåller allt jag behöver. Bara solhälsningarna är en vetenskap i sig.
Rörelserna kan du göra varsom helst, lär dig grunden och du är frigående tills du vill gå vidare. Du behöver inte en massa propps och super varma rum. Även om det kan vara extremt skönt ibland!

För er som inte känner till denna form av yoga är den uppbygd i 6 serier av rörelse sekvenser med olika utmaningar både fysiskt och psykiskt.
Guruji som är våran guru hade ett citat som lyder ” Do your practice and all is coming”. På svenska blir det med en dedikerad regelbunden träning är allt möjligt. Bra citat och det driver en att hålla igång sin practice.
Men för mig som redan är en uppjagad person med 100 bollar i luften kan den där disciplinen bli 1 boll för mycket.
Jakten på allt det där som ska komma, kanske en rörelse, en tonad kropp, ett lugnt sinne, det finns redan här. Här och nu har jag redan allt jag behöver för att kunna yoga.
Jag vill tilläga att egentligen är det inte yogan som gör något alls, yogan kan inte skada ett knä eller driva en till tränings stress, utan det är du som gör det. Eget ansvar.

Eftersom systemet innehåller 6 serier blir det lätt att man vill ha mer, mänskligt och helt naturligt. Detta genomsyrar all form av träning, inte bara yogan, och ett visst driv är hälsosamt.
Men jag tror att vi egentligen behöver lära oss att hantera alla situationer och rörelser med en lugnare inställning. Lite mer yin yoga i den dynamiska yang yogan.

Därför vill jag utveckla citatet till ” do your practice for all that is already here”. För mig är yogan en dans och i den dansen vill jag hitta en rytm som passar in i mitt liv.
Låt din disciplin bli en rytm, som att fånga en våg att surfa på här och nu. Inte för att nå något vid horisonten där borta. Du kan missa många viktiga “vågar” på vägen annars.

Jag undervisar inte på hel tid längre och har därför fått en helt annan respekt till mina elever som gång på gång sa, jag vill komma varje dag men med mitt liv, jag hinner inte.
Nej bor du inte, som jag nästan gjorde, på en yoga studio eller har en familj som accepterar att du är på mattan varje morgon, kan Ashtanga yogan och andra discipliner bli för mycket.
Jag har hört en miljon ursäkter för bägge lagen, att utöva yoga eller inte.
De som tränar hela tiden, säger att det är det de behöver och de som alltid yogar, fast jag ska börja imorgon…. Jag lägger ingen värderingar, alla är sin egen bästa lärare, gör sitt val utefter sin livs situation.

Under min egen utveckling som lärare har jag anpassat mina klasser, jag vill förmedla magin med Ashtangan men utan att eleverna ska känna att de måste stå på mattan hos mig hela tiden. Och framförallt lära sig att jobba med det som redan finns här.

Därför kommer mina klasser på Altromondo i vår handla om områden på kroppen som de flesta kan känna av. Jag står själv i ett kök hela tiden, hårda golv, tunga lyft, obekväma ställningar och behöver andas igenom dessa områden för att må bra.
Vissa kanske sitter ner hela dagarna framför en skärm men vi behöver ungefär samma rörelser. Det spelar ingen roll om du är stel eller tycker det är tungt att lyfta din kroppsvikt.

På mina klasser som utgår ifrån solhälsningarna, är fokus höfter, sätesmuskulatur och bäckenet.  Under passet kommer vi jobba oss igenom en mängd solhälsningar och stående rörelser i ett flöde men emellanåt så lägger jag in lugnare rörelser där vi stannar i upp till 5 minuter för att kroppen ska “slappna” av. Ofta är dessa rörelser de svåraste, att släppa taget om stretchen och styrkan. Andas och känna efter.

Jag hoppas också att repetitionen av sekvenserna på klasserna kan ge eleverna små rörelser att göra hemma.

Det senaste 7 månaderna har min egen yoga träning sett väldigt annorlunda ut. Efter att ha läst ett antal intervjuer med mig själv där jag säger att min frukost är en juice eller ett äpple om jag hinner. Inte ett bra beteende även om det är för att jag ska iväg på kul jobb eller till en yoga studio.
Därför har min yoga de senaste halvåret varit att äta frukost varje dag. Inte något on the fly, utan sittandes stilla. En utmaning för mig som allra helst vill stå på mattan kl 5 på morgonen.
Yogan kan sippra in överallt utan att det ska bli den där droppen som stjälper bägaren.

Min fredags klass på Altromondo har blivit torsdag kvällar 18.30 -19.45. Se schemat HÄR.

På väg till morgon yogan

På väg till morgon yogan

rulla ut mattan