Hur förvarar du frukt och grönt hemma så att de håller längre? 

Det finns fortfarande de som hellre köper besprutade råvaror för att de håller längre. Jag ser personligen det som ett plus om jag har jord kvar på rötterna, skal, kärnor, blast och grönkåls maskar i grönkålen. Även om det kryper lite i mig när jag ibland hittar mjölbaggar eller fjärilar i spannmål så vet jag att det ändå är bättre än alla kemikalier jag inte ser eller kan känna smak av.

Men bara för att det står ekologiskt på en vara behöver inte betyda att den är bäst. Många eko varor förpackas i plast, transporteras omogna och långt härifrån.
Vem har inte sett blommande broccoli eller mjuka grönsaker som ångas i plasten. Eller fått hem en omogen frukt som sen ruttnat direkt.

Vi har även råvaror i butikerna som egentligen inte är i säsong. Jag brukar försöka dra en gräns där jag inte handlar frukt och grönt som finns i Sverige andra årstider som sparris, färsk potatis och bär. Unnar mig en lagom mängd tropisk frukt, kokos vatten och gröna sallader.
Jag försöker ta reda på och lära mig när det är säsong för råvarorna utomlands. Blod apelsin och citrus frukter är en av de varor jag lätt köper just nu eftersom det är högsäsong i Italien. Men jag har fortfarande inte hittat bra avokado på länge och undviker därför dem trots att jag älskar att ha avokado i allt.

 

Det finns ett bäst före datum på “bäst före datumet”.

Get touchy feely with your food, använd lukt, ögon och smak för att verkligen ta reda på om råvaran är dålig. Bäst för datum är en bra riktlinje men är också framtagit för att vi ska köpa mer, konsumera innan vi tar reda på om det går att tillaga. Det är ganska lustigt hur vi kan peta i oss vad som helst så länge det står att det är bäst för ett datum men slänger mjölk dagar innan den gått ut.

Köper du hem blomkål, ta inte av blasten runt om. Dels så kan du tillaga den och den skyddar blomman från att mögla och bli dålig. Har en vara möglat går sporerna igenom hela varan och det hjälper inte att skära bort området som är angripet.
Mycket av det som skalas av och plockas bort för våran bekvämlighet är just det som skyddar växterna.
Dessutom kan du äta det mesta på en råvara.
Den bittra lilla kärnan i en vindruva finns där för att vi ska kunna bryta ner allt frukt socker som druvan innehåller. Tar vi bort den så blir det svårare att bryta ner sockret för kroppen. Skal och kärnor är bittra av en anledning. Naturen gjorde sin läxa om vad vi behöver och allt finns redan där. Det är vi som inte läst på.
Uttrycket bitter sweet life känner väl alla till, eller på svenska, det bitter ljuva livet. Vackert tycker jag.

Att kyla eller inte kyla.

Tomat, potatis, banan och citrus frukter ska helst inte förvaras i kylen. Tomaterna blir mjöliga och bananen brun. Potatisen ska helst förvaras torrt och svalt men är det för kallt blir den söt. Kylan gör att stärkelsen blir till socker.

Färska örter håller längre om de står upp med lite fuktigt papper på botten och plast över själva örten, jag brukar ställa mina i kylskåps dörren.

Samma för sallader. Jag brukar blåsa luft i sallads påsen så den puffar upp sig sen knyta hårt. Ställ den med bladen upp. Du vill undvika att de spröda bladen blir fuktiga.

Annars undviker jag plast. Hemma hos oss kan vi reglera fukten i grönsaks lådan och kan därför förvara det mesta utan emballage. Vissa varor har jag pappers påsar runt.

På våren och sommaren när jag köper primörer brukar jag skära av blasten. Annars suger den ut musten ur rötterna. Jag använder dem till buljonger, sallader eller gör pesto på. Vill du få stuns i en mjuk rot eller sallads blad, lägg dem i is vatten.

Köper du hem råvaror med jord kvar lägger du dem i blöt och sköljer sen noga. Sallad kan förvaras blad för blad mellan papper, ett bra knep om du har en stor middag är att preppa allt innan i lådor. När det är dags plockar du fram allt, då slipper du köpa färdig sköljda påsar som inte smakar något.

Köper du mycket frys in eller torka. Ett trick om du fryser är att först frysa allt på en bricka i stycken. Sen lägga i lådor. Då behåller de formen och du kan lätt styra portionerna.

Lycka till!

 

Behöver inte förvaras i kylen

Behöver inte förvaras i kylen

Stärkelsen blir till socker om potatisen blir kall

Stärkelsen blir till socker om potatisen blir kall

Undvik plast om du inte portions förvarar.

Undvik plast om du inte portions förvarar

Behåll råvaran intakt

Behåll råvaran intakt