Tomat sås.

2 dl soltorkade tomater

Blötlägg solisarna i egen pressad tomat juice för extra saft. Jag undviker numera vatten i vissa blötläggningar för att det just blir så vattnigt. Nöt mjölk eller rå juice är att fördra.

Låt stå i minst 12h och mixa grovt. Jag gillar chunky sås till lasangen då slipper man nötter som gärna överdoseras.

 

Nötsås.

Blötlagda och aktiverade cashewnötter ca 2 dl. Aktiverade menas att de får torka efter det blötlagts ibland med smak och ibland naturella.

Jag har varken kombucha eller näringsjäst så för att få till den ostiga smaken samt bakterie floran labbar jag med rejuvelac. Mer om detta i senare inlägg…..

Jag använde ca 1 dl rejuvelac i den här såsen.

1 klyfta vitlök.

1 stor nästan övermogen avokado.

1 dl egen pressad gulbets juice. ( sötman )

1 citron till juicen och använd zesten när du mixar allt.

Pressa juicen och mixa sen allt ihop tills krämigt. Har du en handmixer mixa lite åt gången.

Hyvla zuccini till platorna och lägg i iskallt vatten för att få tillbaka spänsten. Jag tog 2 färger på zuccinin gul och ljus grön.

Jag har torkat stora tomater i våran egen olivolja och rosmarin i ugnen på 40 grader hela dagen.

Nu varvar jag dessa mellan zuccini platorna, nöt såsen, tomat färsen, sallad och basilika.

 

Tomato sauce.

2 dl dried tomatoes.

Soak the tomatos in homepressed tomato juice. I avoid to soak in water and prefare nut milk or raw juice. This makes the result less watery.

Let it stand for at least 12h and then mix roughly. I like the sauce chunky and you can skip the nuts. I find we ovedose on nuts when making plant based meals.

Nut sauce.

Soaked and activate 2 dl of cashews. Activated means that they are dried after the soaking. You can dry them with flavoring or natural.

I have neither kombucha or nutritional yeast here so to get to the cheesy flavor and bacterial flora I used rejuvelac. More on this in later posts .

I used about 1 dl rejuvelac in this sauce.

1 clove of garlic.

1 large almost ripe avocado.

1 dl of homepressed yellow beet juice. (Sweetness)

1 lemon for the juice above and zest when you mix it all togheter.

Squeeze the juice and mix with the rest of the ingredients until creamy. Do you have a hand blender mix a little bit at a time.

Mandolin zucchini and place in ice water to bring back the crisp. I used 2 colors of zuccinin yellow and light green here.

I have dried large tomatoes in our own olive oil and rosemary in the oven at 40 degrees throughout the day.

I placed them inbetween the zuccini, nutcheese, tomato sauce, lettuce and basil.

 

Top of with more lemon zest!