Italiensk glutenfri pasta

Italiensk glutenfri pasta

Jag älskar Italienska vintergrönsaker och gjorde en glutenfri pasta på några av mina favoriter.

När jag gör glutenfri pasta föredrar jag svarvade grönsaker. En mix av kolrot, selleri, zucchini och sötpotatis. Om jag är inne i en period där jag äter mycket svarvat ser jag till att svarva en ordentlig laddning en gång i veckan och har färdigt i kylen.

Till den här rätten ugnsbakade jag Datterini tomater, finns på Stockholms Matmarknad eller att beställa hem från Hem från Gården.
Baka på lågvärme med olivolja och vitlök. Jag brukar baka vitlöken i sitt skal. När allt är färdigt masserar jag in vitlöks pastan i de mjuka tomaterna. Det blir en vitlökspasta när man klämmer ur dem ur pupporna. Vitlöken håller då sin söta smak.

Jag skippar saltet och använder kapris från Pantalleria och en massa svart peppar. Det är min kompis Anna som odlar den och tar hit kaprisen som är känd för att vara den bästa.
Pantalleria är en ö i Italien som ligger mellan Sicilien och Tunisien. Jag länkar till en film härifrån med Tilda Swinton som är så bra och man blir väldigt sugen på att sälja allt och flytta hit!

Jag älskar att dekorera med bladen från kronärtskockan

Jag älskar att dekorera med bladen från kronärtskockan

Jag kokade också flera kronärtskockor. Jag köper en sort där du kan äta allt. Bladen dekorerar jag den färdiga pasta tallriken med och mosade ner de andra mjuka delarna i tomatröran.

Just denna rätt på bilden var till en catering jag gjorde innan jul. Jag gjorde pastan helt växt baserad. För att få till en krämig ostig smak mixade jag 5 dl näringsjäst, 2 citroner ( mest och juice ) med olivolja. Vill du göra den extra krämig addera 1 dl cashew nötter. Mixa med handmixer tills krämen nästan är ljummen.

Basilikan är så risig så här års så det fick bli blad-persilja på och blandat i.
Jag blandar allt med händerna i en stor skål och sen dekorerar jag med kronärtskocks bladen.

Lycka till!

Film tips HÄR.

Pantalleria kaprisen HÄR.

Köp kapris och andra Italienska grönsaker HÄR.

Beställ råvaror direkt till dörren HÄR.