Meny

DetoxLife

Eat me I am RAW.

Hållbart är viktigt men vi vill också att de produkterna vi köper håller måttet. Huden är vårt största organ och vi vill ta hand om den för här syns det hur du mår.
Den senaste skönhets vågen av produkter går nästan att äta, de kalas naturliga. Produkterna har numera ingredienser som vi hittar i våra kök. Det häftig att det vi stoppar i oss också fungerar för att göra oss vackrare, långt bort från labb preparat som kroppen inte kan ta upp eller bryta ner. Real beauty comes from inside and real beauty products enhance it.

Jag har testat 3 märken under en längre tid. Det kan ta lite tid för huden, håret att vänja sig vid en produkt, precis som det kan ta tid för kroppen att ta upp näring eller att din fysiska träning syns i muskler och känns i lederna. Ibland reagerar man negativt för att senare få ett bättre resultat. Ha tålamod!

Det är fantastiskt att vara kvinna, eller man för den delan och lägga det där lilla extra på sin skönhet. När jag har tid att fixa det där lilla extra vill jag att det doftar gott, ser härligt ut och är bra varor. Precis som när jag lagar mat.

I november var teamet We make it last hemma hos mig och filmade för den nyss utkomna kampanjen för Biolages nya hårvård R.A.W.
Istället för att bara ta bilder på produkterna med modeller valde de ut olika kvinnor, där jag är en av dem, för att beskriva och inspirera hur du kan leva mer nära det naturliga. Ingen hår och makeup på inspelningen eller på bilderna utan bara det egensinnet vackra i alla som är med. Tack för att jag fick vara en del av detta.

I filmen pratar jag om hur jag förändrat min syn på mitt jobb och låtit DetoxLife växa från att inte bara vara en väg in till någon specifik diet utan hur du detoxar dig från diet trenden, hittar ett sätt att behålla balansen utan att bekosta miljön.
När jag kom i kontakt med den växt baserade kosten och raw food för 17 år sedan fanns väldigt lite såna här produkter i Stockholm.
På resor runt om i världen och ett starkt intresse fick mig att börja laga och skapa de rätter jag gör idag. Men det sista året har jag börjat ifrågasätta “dieten” i sig och inser att det inte är så hållbart att göra sig beroende av ingredienser som inte finns lokalt. Jag försöker numera blanda och välja bort råvaror som inte finns här, hitta andra lösningar och skala av.
Utan att det för den skullen ska påverka smak, utförande eller känsla.

Biolages hårserie är perfekt så här på våren efter en lång grå vinter. Jag kan verkligen rekommendera den. Jag blötlägger mitt hår varje dag men tvättar det bara 1-2 ggr i månaden. Håret mår bäst så och det blir minimalt med slitage. De gånger jag unnar håret en boost vill jag att det ska kännas och synas. Jag har använt Biolages hårolja, Replenish oil- mist med oliv, solros och gurkörts olja. Masserar in i topparna men  kom ihåg att spraya på handen istället för direkt på håret så det inte ser så tungt ut efteråt.
Antingen låter jag oljan vara kvar i eller håret över natten eller så applicerar jag den innan jag schamponerar med Nourish schampo från samma märke. Den är gjord på honung och skal från quinoa.
Efter schampot balsamerar jag håret med Nourish balsam som innehåller kokos olja och kaolin lera. Håret blir glansigt och mina lockar mindre frissiga. Lockigt hår har ju en tendens att få den där hjälmen av friss, framförallt om håret är slitet och torrt. Här har du lösningen.

Flaskorna ser ut som juice flaskor och är helt ned brytbara. I de andra produkterna hittar du grapefrukt, kiwi och druvor. Det fina är att många av råvarorna kultiverats i Italien vilket inte är helt långt borta.

Till Biolage gjorde jag en raw food taco med rökta solrosfrön och torkade tomater. Koriander olja, svarta sesam frön och taco skalen fick bli bittra sallads blad så de är glutenfria och utan nötter. Sesam och koriander är råvaror som du även hittar i serien.

Rawvegan taco

Rawvegan taco

 

 

 

 

 

Nästa recension är av Mossa ett Lättiskt hudvårds märke. Jag använder Björk and Berries privat och älskar dem. Det här märket är lite likt i känslan och tanken bakom men en lägre prisklass! Priset är för många en avgörande del i att välja hållbart eller inte.
Mossa kallar sina produkter för bär energi eftersom det använder nordiska bär i krämerna.

Jag har prövat serien med fläderbär. 2 dagkrämer, 1 nattkräm, 1 ögonkräm och 1 peelingkräm. Av de så ser jag mest resultat av peeling krämen, jag fick ett lyster direkt och en perfekt fredags piff efter en lång vecka och innan utgång.
Alla produkter känns sköna och är lätta att applicera, går snabbt in i huden. Men jag har lite svårt att se skillnad före och efter användning. En av dag krämerna ska fylla ut rynkor och den andra lyfta huden och det är klart att det ser renare och mjukare ut, men lyftet och utfyllnaden har jag inte märkt så mycket.
Serien är för mogen hud 45+ vilket kanske gör att jag som inte har så mycket rynkor och har någorlunda spänst kvar är fel målgrupp, även om jag är 43 år. Jag gillar ändå Mossa och kommer fortsätta använd dem som komplement till mina vanliga rutiner. De är lätta förpackningar vilket gör dem perfekta om du reser mycket.

Till Mossa gjorde jag en frukost bowl med bovete yoghurt och fläderbärs kräm. Inte helt lätt att hitta fläderbär, men du kan hitta torkade på hälsokost affärer om du inte plockar och torkar själv. Fläderbäret är rik på antioxidanter och mineraler.

Fläderbär kräm

Fläderbär kräm

 

Till vardags jobbar jag i hennes plantlab Pepstop på Riddargatan 1 och nu har hon släppt en hudvårds serie By Renee Voltaire. Många ingredienser som ni hittar i Pepstops butiken med färdiga varor finns även i hudvården.
Jag har testat 1 dagkräm och 1 nattkräm. Dagen krämen innehåller argan olja och macadamianöt. Serien är helt vegan och för dig som är känslig mot doft eller allergisk är de här krämerna perfekta eftersom de är doftfria. Jag älskar dofter men kan faktiskt tycka att det är skönt att använda de här krämerna just pågrund av ingen doft. Ibland så känns det som man har kräm på kräm och sen kanske parfym på det. Lite väl många olika dofter för näsan.

Kvällskrämen är gjord på argan olja och mandel. Krämerna är super dryga, du behöver  bara en liten klick för att huden ska återfuktas och bli len. Jag använder ansiktsolja annars men de här 2 kommer bli perfekta i sommar då mindre olja behövs och krämer är skönt i och efter solen. Applicerar dem och de lägger sig på huden men efter bara en stund sjunker de in och din hud blir silkes len.

Till By Renee Voltaire gjorde jag en mandel och macadamia brulee. En massa bär i och dressad i kokossirap från Renee Voltaire.

Brûlée Voltaire

Brûlée Voltaire

 

Ni kan se Biolage filmen och läsa mer om produkterna HÄR.

För att hitta Mossas återförsäljare och läsa om alla produkterna se HÄR.

By Renee Voltaire hittar ni HÄR på Naturligt Snygg eller på PepStop Riddargatan 1 HÄR.

Guide

När kroppen surar ur.

Det diskuteras mycket i medier om hur våra kroppar försuras av vad vi äter och hur vi lever.

Vad är en sur kropp, är den arg?  Vad behövs för att få den basisk igen?

Det är så klart olika från person till person, men jag tänkte dela med mig av några tips jag använt mig av under åren. En anledning till att det skrivs så mycket om just detta är för att sjukdomar lättare får fäste i en försurad kropp. Och ingen vill bli sjuk. Men först tänkte jag försöka visualisera för er hur en obalanserad kropp “ser” ut.

“Din kropp är som ett akvarium”

Tänk dig ett akvarium med fiskar, alger och sten. Det syresätts av luft utifrån och fiskarna matas. Det händer saker i vattnet och efter ett tag blir det grumligt, och du kan se att färgen förändras. Struntar du i det så växer det okontrollerat en massa grönt och slemmigt som du inte vill ha där. Akvariet har surat ur eftersom ingen tog hand om det. Det kanske till och med börjar lukta. För att komma tillrätta med det måste du byta ut vattnet, göra rent allt inuti och tillsätta pH-droppar för att neutralisera. Det hade såklart varit bättre om du tillsatt några droppar varje dag istället. Akvariet är som din kropp.

“Ta lärdom av naturen”

Tänk dig allt grönt som växer i diken runt vägar, på sur mark och i små vattendrag. Nässlor, maskrosor och ruccola. Bittra grödor som neutraliserar mark och vatten från allt surt och avgaser. Har du land ställe med ute dass så vet du att det ibland är svårt att komma fram då nässlor trivs bra här.
För att rena en sur kropp brukar man ofta få tipset att äta mer bittert, dricka nässel- och maskros-teer eller dricka gröna smoothies med alger.
I Italien och Frankrike är de experter på att tillaga lite fetare oljiga rätter med bittra vinter grödor, sallad med endiver för att balanser upp sött och ost. Ruccola äts mest hela tiden och även maskrosblad. Vi äter så för att det är gott och för att det hjälper kroppen. Sydeuropeiska husmor vet hon.

Vad gör din kropp sur?

Alkohol, droger, läkemedel, cigaretter, kaffe, socker, dåligt fet, stress, sömnbrist, stila sittande och processade mat. I detox, cleanse, faste och preparat-djungeln kan det ibland verka som att våra kroppar inte har ett eget reningsverk, men det har den. Kroppen är helt fenomenal på att rena sig själv.

Äter du balanserat gör det inget om du får i dig tex lite kött eller ko-mjölk. Kroppen pallar det!

Fall inte pladask för alla rön och mattrender, själv blir jag mest förvirrad.
Ska jag ge dig ett tips, så läs gamla böcker från 70-talet. Inte så mycket knussel. Där rekommenderas bra fibrer och fett sånt som ibland ses som något negativt idag. Din kropp behöver lite riv som renar och lite olja som smörjer.
Men ibland behöver vi förändra vanor som blivit ovanor. Då kan det hjälpa med en paus. Jag är ingen juice cleanse-person men jag dricker en grön juice om dagen. Om jag gör en juice cleanse skulle jag se till att ha en lugn period i mitt schema. Stress är min största fiende, och tyvärr kan en kropp vara stressad trots yoga och meditation.

“Sugar coated”

Vissa studier visar på att det var efter low-fat-hysterin, när vi samtidigt började processa maten extremt, som socker-beroendet ökade. Socker är den råvaran som kanske mest stör kroppens naturliga rytm och många har utvecklat ett sockerberoende. Vilket i princip triggar alla andra dåliga vanor eftersom de påverkar ditt blodsocker så starkt och det i sin tur ditt humör.
Vitt socker, men även alla andra sötningsmedel, påverkar ditt blodsocker – och frukt, smoothies och juicer är inte bättre. Ät en hel frukt istället då har du fibrerna kvar.
Vill du söta din hemgjorda musli är äpplejuice bättre än en massa torkad frukt. Och även om det finns en uppsjö av socker-alternativ är det inte alltid din kropp kan känna skillnaden.

Fermenterat bra för mig?

Vi rekommenderar ofta att du ska äta syrat och fermenterat. Det bör du om du har en neutral pH-balans men har du candida ska du undvika allt sött och fermenterat. Miso, surkål, kombucha, tamari och kimchi. Candidan och dåliga bakterier föder på allt fermenterat vilket kan vara bra att veta.

Vad gör jag för min kropp?

Jag äter inga kosttillskott förutom probiotika. Jag har en massa påsar och piller som står i skafferiet och samlar damm, kände igen skillnad när jag åt dem. Men jag äter bra råvaror och någorlunda regelbundet och jag äter allt: växter, fågel, fisk, kött, vilt och ibland småkryp. Jag försöker äta lokalt och efter säsong.

Men jag älskar probiotika som är motsatsen till antibiotika. Pro bra bakterier måste du ha om du tex ätit anti dåliga bakterier.
I alla mina frukostskålar som ofta är gjorda på fruktbaserade smoothies och krämer sötade med dadlar eller något “nyttigt” sötningsmedel tillsätter jag probiotika, kombucha eller kefir-gryn. Jag har dragit ner på sötningsmedlen avsevärt. Gör ofta yoghurten helt neutral och har lite sött på toppen i stället.

“Kroppen jobbar på natten”

När du dunar in på natten så fortsätter din kropp att bryta ner dagen, ingen sömn tillåts här inte. Sinnet ska stressas av och maten du ätit ska göras om till näring eller göras av med. När du vaknar på morgonen så kan du till och med känna i munnen att något hänt. Andedräkten talar om vad som hänt i din magsäck när du sovit.

Börja med att dricka lite ljummet vatten. Utan citron om du gör en candida-behandling, då fruktsockret föder svampen. Gör du inte det är citron bra för pH-balansen i kroppen, vilket vissa regerar på eftersom citron är detsamma som surt för de flesta. Lite citron, kanske ingefära eller gurkmeja om inte det blir för starkt för magen.

Du kan även dricka en liten shot på kallpressad äppelcidervinäger, helst med “mother” i sig. Mother är det grumliga som du ser i riktigt bra vinäger flaskor.

Alla är vi olika, vissa mår bra av lite svart kaffe, min yogaguru Pattabi Jois rekommenderade vissa elever att dricka kaffe innan sin träning. Vill du få en mer basisk kropp drick det ljumna vatten med eller utan tillbehör. Alternativt vinägern. Vänta ett tag, duscha och klä dig innan du fortsätter med din frukost.

Örtteer med nässla eller maskros, små droppar av samma örter är bra. Finns i hälsokostbutiker.

Andra bra knep är gröna smoothies och juicer utan frukt. Men glöm inte att samtidigt få i dig fett och fibrer.
Känner du dig krasslig drick aktivt kol i vatten utan citron. Många tillsätter citron för smakens skull men det tar bort effekten i det här fallet.
Det finns ett pH-balanserande pulver som är super när du håller på att bli sjuk PH – balance från PASCOE. Rik på zink och andra mineraler som kalcium, natrium och magnesium.

En anledningen till att kaffe försurar kroppen är att det blöder dig på mineralerna. Kaffe-darret känner de flesta till men det är egentligen uttorkning och mineralbrist. Älska kaffet med älska det i lite mindre skala.

Ett annat gammalt knep är potatisvatten men mer om det i senare inlägg.

Annars är det kosten som är viktigast, ät mycket växtbaserat. Ät för hjärtat och kroppen, men ät med hjärtat. Ät balanserat och ät för att njuta. Det är klar vi vill ha ett långt liv men hur länge lever man egentligen om man inte tagit del av livet lite, spelar det någon roll då om du blir 102?

Lycka till!

Bittra sanningen är att lite bittert i livet är bra.

Bittra sanningen är att lite bittert i livet är bra.

 

Probiotika och fermenterat

Probiotika och fermenterat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lite annorlunda frukost tips

“Sunrise rice”

Ni känner säkert till overnight oats eller som jag kallar dem sunrise oats. Ibland kan det vara kul att variera lite. En annorlunda frukost är blötlagda ris flakes.

Flaksen finns på Gryningen på söder. Välj en växt baserad mjölk som du gillar och lägg i blöt över natten. På morgonen har du något som påminner om en ris i frutti. Toppa med bär, kompotter, kanel, frön och blommor.

2 portioner sunrise rice

3 dl ris flakes ( välj den på brunt ris )

2- 2 1/2 dl växt baserad mjölk

en nypa himalaya salt

Låt stå över natten, skölj inte av. Toppa med vad du vill och du kanske även häller på lite mer mjölk.

 

“Beets and berries”

Jag älskar att mixa betor och bär när jag gör röda och blå smoothies. Dessutom får smoothien mer substans och fibrer. Extra vackert om du toppar skålen med några hyvlad polka betor eller vatten melon rättika.

 

Använd lyxiga glas och skålar”

När jag jobbade på Stockholms Matmarknad ville jag presentera det psykedeliska glaset så lyxigt som möjligt, långt bort från plastiga take away koppar och förpackningar. Vin glaset blev den första varianten, sen kom även cocktail glas och gurkmeja/ ingefära shots serverades i det klassiska shots glaset.
När du gör dina skålar själv hitta vackra glas och skålar på loppisar som du kan använda hemma.

 

“Vi gillar oilka”

Välj bra ägg helst lokala och utan antibiotika. Äter jag “dåliga” ägg kliar hela jag och jag får utslag på halsen jag trodde länge att jag var känslig mot ägg men det var bara preparaten i vissa av äggen. För att baka den gluten fria mandarin kakan med ägg se HÄR.

 

“Ostron det nya kokos vattnet”

Tyvärr gör vi oss beroende av en massa produkter som inte ens växer på kontinenten. Jag vet inte vad som är det mest klimat smarta valet alltid men jag har läst att för att en låda bananer ska fraktas hit på ett skepp ( en av alla lådor ) är utsläppet 2000 gånger så mycket som en lastbil släpper ut eftersom de väljer ett bränslet för att driva fartygen som är det billigaste och därför förorenar mest.
Det är ju inte bara bananer som måste fraktas hit utan avokado, kokosvatten mm.
Balansera upp din diet med lokala produkter och om du som jag älskar ostron innehåller de också en massa mineraler precis som kokos vattnet. Skämt åtsido tänkt till lite när du handlar även om du inte väljer ostron och ägg utan helt växt baserat, variera.

 

“Med våren kommer naturens egna skafferi”

Jag älskar våren då kan jag gå ut och hitta nässlor, maskros och andra fantastiska råvaror i naturen. Min morfar kom från Dalarna, hans släkt var vegetarianer dock åt de ägg, mjölk och get produkter. Men annars var det råg gröt, potatis och kål.

De plockade in björkris för att ha på bordet. De små bladen växte ut och kunde läggas på knäcke mackan, en massa c vitamin finns i bladen. Detta var långt innan basilikan och andra örter jobbade sig in i köket som dekoration i sallader och på mackor.
Jag minns att när jag var där gjorde vi messmör i ett järnkärl i en fäbod i skogen, gott och nyttigt. Osten smakade sen av alla örter i naturen runt om.
Våren är den årstiden jag älskar mest i det här landet och när den kommer kan ge dig ut och plocka själv av vad som finns runt omkring. Plockar du riktigt mycket kan du torka och ha resten av året.
Maskros rötter kan rostas och drickas som te, de renar levern. Nässlor är bra för njurarna drik som te, ha i smoothies eller torka till ett pulver.

Lycka till!

Sunrise rice