Meny

DetoxLife

Guide

Tips om vart du kan vända dig när du plast-detoxar med stil

År 2050 beräknar man att det kommer vara mer plast i haven än levande djur. Att plast är farligt för naturen vet vi, det vi bränner upp omvandlas till kolmonoxid för att sen regna ner och försura mark och hav. Det är något som sker dagligen, ingen nyhet! Trots det verkar det svårt att sluta konsumera saker som påsar, emballage och produkter i plast. Maten och dryckerna vi äter kommer i take away-förpackningar, ekologiska grönsaker är inplastade. Många av oss har en mängd olika tygpåsar och väskor, men ändå används fortfarande den mer bekväma plastpåsen.

Förändringen sker, men lite väl långsamt med tanke på hur länge vi vetat om situationen. Det är inte riktigt att äta grönt om du äter ur en plastförpackning även om du äter “grönt”. Jag tror att det som hindrar folk från att välja något annat, att återvinna eller inte konsumera alls är kunskap om vad och hur man ska välja och agera istället. Här är mina bästa tips, utan pekpinnar, för jag tror att alla vill välja det bästa.

  1. För ett år sedan började jag att alltid ha med mig en korgväska som vi köpte i Frankrike. En riktigt stor sådan. Jag kan få med mig min “vanliga” väska. När jag gör spontana inköp behövs inte en plastpåse. Det är klart att det ibland känns opraktiskt men jag valde en snygging inspirerad av Jane Birkin pre Birkin Bag från Hermes. Måste dock erkänna att jag som de flesta drömmer om Hermes varianten men jag skulle antagligen fylla den med olika gröna blast, konstiga frukter och blommor.
  2. Återvinn och ställ dig alltid frågan om du verkligen behöver något nytt.
  3. Välj bra alternativ. Det finns fler och fler företag som satsar på att återvinna och göra om till något nytt. Eller köp vintage. Men bara för att ett företag gör en eko kollektion betyder inte att hela företaget är det…. Baby steps.
    Dessutom kräver ekologisk bomull mer vatten en den icke ekologiska osv. Det är lite tricky men det bäst är att både du och jag har ett val än så länge.
  4. Ät mindre ur take away-plast och se till att återvinna det när du är färdig. Ta hand om det du använder, lär dig hur du ska återvinner i sopprummet. Ibland kan det se helt galet ut i vårt det känns som vissa konsumerar mer än vad de kan ta hand om.

Det finns många bra bloggar som du kan läsa för att hitta rätt eller bli inspirerad. Här är några av mina favoriter.

Min kollega Veckans Eko hittar du HÄR.

Emma Elwin från We make it Last hittar du HÄR. Hon är en plastbantare på ett väldigt stylish sätt vilket känns modernt.

Min tandborste kommer från Humble Brush den är inte bara gjord av nedbrytbar bambu, för varje tandborste som säljs doneras pengar för bättre tandhygien till människor i akut behov. 2 flugor i en smäll. Du hittar den HÄR.

Och om du ska köpa nytt välj något gammalt. Mina Adidas sneakers är tillverkade av 11 st återvunna plastflaskor från havet. Adidas samarbetar med Parley for the Oceans och med dom försöker de och omvandla havsplaster till produkter. Parley for the Oceans ger tillbaka ansvaret till konsumenten genom att göra samarbeten med arkitekter, designers, musiker och andra kreatörer för att nå ut till en större massa på ett kreativt och innovativt sätt. Utan silkeshandskarna men det är ganska uppfriskande tycker jag. Du kan läsa mer om dem HÄR.

Adidas inställning är att försöka göra om ett problem till en lösning. Dessutom är skorna sjukt bekväma, kanske en av de skönaste jag haft! Du hittar dem HÄR.

Jag har 2 par super snygga och bekväma venetianska sammets espandrillos värdig en Oscar Wilde. De är tillverkade av återvunna cykeldäck. De kommer från den Italienska företaget Piedaterre. Varje fashionistas dröm och de hittar du dem HÄR.
Eftersom du ändå måste beställa och frakta hit dem, beställ 2 par så kan du blanda färgerna lite som Pippi Långstrump. En på vardera fot.

Kallpressen som gör kallpressade juicer samt nötmjölk har börjat med “ta med din egen flaska så fyller vi den”. Så sjukt grymt tycker jag lite mindre plast och lite mer nyttig nytta!!!
Se HÄR.

Lycka till!

 

Återvinn

Återvinn

Gör din raw cheesecake med jordgubbar och blommor.

Förra helgen gjorde jag en raw cheesecake till min vännina Benita som fyllde år. På en bakgård bland försommarens gröna blad åt vi den, drack bubbel och njöt av att det äntligen är varmt.

Jag gör sällan raw bakverk mest för jag äter väldigt lite sötsaker och när jag gör det fördrar jag gluten, socker och smör. Men ibland så passar det bättre.

Benitas raw cheesecake ( ca 12 bitar )

Till botten behöver du:

20 medjool dadlar

1 dl smält kokosolja jag föredrar den oparfymerade

2 dl mandelpulpa

1 dl solrosfrön

1 1/2 tsk vanilj

1 tsk salt

1 msk kakao

Ta ut kärnorna från dadlarna och mixa alla ingredienser, det är ok om den är lite chunky. Platta ut i en form och ställ in i kylen.

1/2 skalad zucchini

3 dl aktiverade cashewnötter

1 dl smält oparfymerad kokosolja

2 kapslar probiotika

2 citroner använd zesten och juice från bägge

1/2 dl näringsjäst

1/2 tsk salt

1 dl agave

1 tsk vanilj

1 tsk gurkmeja för färg. Gurkmeja och jordgubbar är också en grym kombo smakmässigt.

Mixa alla ingredienser tills krämen är slätt. Låt stå över natten mörkt i rumstemperatur. Ta ut botten och häll i den mjuka cashewosten. Frys i ca 24h. Det kan vara bra att ta ut den en 1h innan den ska ätas.

Dekorera med jordgubbar och vilda blommor. Serveras till bra iskall matcha, sake´eller torrt bubbel.

Min fantastiska kaftan är från Rodebjer senaste kollektion som du hittar HÄR.

 

 

Benitas cake

Benitas cake

Den hemliga gården

Den hemliga gården

Gubbar och blommor

Gubbar och blommor

Gör din egen alkoholfria drink eller mousse på matcha teet.

Det gröna matcha teet har verkligen slagit igenom. De flesta väljer matcha latten men jag föredrar det när man bara vispar upp ett skum med matcha vispen och dricker det klart. Med eller utan is.

Matchan innehåller antioxidanter, får igång förbränningen i kroppen, är rikt på klorofyll och har en lugnande effekt.

Jag har gjort 1 drink och 1 efterrätt med matchat.

Matcha mousse:

2 avokado, här behöver den inte vara super mogen utan lite halv hård funkar bäst.

2 msk agave.

1/2 tsk himalaya salt.

Citronzest samt juice från 1 citron.

Lime juice från en lime.

1-2 tsk matcha, jag föredrar 2 tsk minst helst ska det kännas lite pudrigt.

Valfritt är 1 tsk mald kardemumma.

Vatten att mixa med alternativt björksav eller kokosvatten. Men bara så mycket att moussen är toppig och krämig efter du mixat. Så häll i lite åt gången.

Nedan är glaset toppat med choklad kräm gjord på hasselnötter, lime och syrenblom.

Matcha pudding

Matcha pudding

Sommaren innebär många sena nätter och långa middagar. Det är det är helt underbart efter den långa höst/vintern. Men om du skulle vilja välja något alkohol fritt till grillen så kanske denna Matchacolada skulle vara något. Den är som en pina colada med matcha smak.

Matchacolada:

Pressa 1 ananas i kallpressen eller juicecentrifugen ihop med 1 skalad lime.

Mixa i mixern med 1 dl kokosmjölk och 2 tsk matcha.

Häll i ett vackert glass helst med is. Toppa med blommor och mynta!

Lycka till.

Matchacolada

Matchacolada