Meny

DetoxLife

Jag har testa 2 nya hudserier som minskar “puffet” och läker stressad hud.

Under några veckor har jag testat nya hudprodukter för ansiktet. Som ni vet är huden mitt allt när det kommer till skönhets rutiner.
Storfavoriten Björk and Berries har släppt en serie som de kallar botanical botox. En ansiktskräm, en ögonkräm och en ansiktsmask. Jag har även testat det Lettiska märket Madaras ansiktskräm och serum.

Jag börjar med BB´s mask eller Hydra mask som den heter.
Den har en anti age-funktion och är tillverkad med ringblomma, solros/oliv olja och vit lera. Den här masken är inte en snabbis kur 15-20 minuter ska den sitta på huden. Under tiden brukar jag passa på att fixa naglarna, läsa, dricka en kopp matcha te och lyssna på musik.
Doften är ljuvligt blommig och den är lätt att applicera. Jag börjar från näsan och mitten av pannan, masserar sen in hela ansiktet och ner på halsen. Masken stramar åt lite när den torkar vilket är skönt och det känns som huden drar ihop sig och den ser avsevärt tightare efter man tvättat av den. Leran har också renande antiseptiska egenskaper och lugnar en stressad hud. Jag kan ibland få lite röda nässelutslag av stress som försvinner direkt efter den här masken. Skulle jag satsa på en ansiktsmask som dessutom bidrar till en zen stund för sig själv är den här självklar.

När jag tvättat av masken med en mjuk trasa smörjer jag ansiktet med BB´s serum eller deras nya serie som består av en ansikts och en ögonkräm. Doften för minnet tillbaka till en modell lera jag hade när jag var liten vilket bidrar till ett extra mysigt och lite barnsligt lugn. Båda krämerna innehåller örten parakrasse som ska minska tecken på förtidigt åldrande. När jag googlat runt mer om parakrassen så ska den även ha antibakteriella egenskaper och vara bra mot svamp. Om man tuggar på plantan ska den bedöva och används därför i Sydamerika när man har tex tandvärk.
Det är den här bedövande effekten jag känner på huden som jag antar är den “botanical botox” känslan.
Krämerna innehåller även frö-olja från hallon som ska stimulera cellförnyelse och göra huden mer elastisk. Trollhasseln i krämerna minskar svullnader och stärker huden.
Bägge två får mer än godkänt och huden ser piggare, mindre puffig ut och är super len efter några veckors användning.
Jag känner att de passar perfekt nu på sommaren när oljan kan bli lite för tung och huden utsätts för mer sol och slitage.

Botanical Botox

Botanical Botox

Det Lettiska märket Madara har funnits sen 2006 och nu kan du även hitta deras lite billigare märke Mossa här på Naturligt Snygg. Jag har använt deras ögonkräm hela vintern och den är grym.

Nu har jag även testat serumet Hydra repair intensive samt krämen Hydra recharge. Precis som med BB`s hudvård serier doftar dessa två milt och fräscht.
De är bäst för den lite torrare hudtyperna eftersom de återfuktar huden. Som jag skrev innan får jag ibland  nässelutslag och har använt både serum och kräm när jag är trött och stressad. De fungerar lite som ett restorative yogapass för huden. Jag tycker de har svalkande egenskaper och tar bort puffet. Ingen vill puffa eller känna sig svullen, ha röda utslag av stress och innan du hunnit återställa en skev vätskebalans inuti kroppen hjälper de här till utifrån. Best of two worlds!

Inget mer puffande

Inget mer puffande

 

Madara hittar du HÄR.

Björk and Berries hittar du HÄR.

Foto till huvudbilden är av Pauline Suzor ( se HÄR ) för en Make it Last story vi gjorde för några veckor sedan.
Styling Mikaela Hållen.
Hår och make Oscar Svensson från Mikas Looks.

 

 

 

Guide

Gör din egen nötfria veganost

Att göra nöt- eller fröost är som ett litet äventyr. Det tar tid och blir inte alltid som man tänkt sig. Jag delar upp processen i 4 steg. Tillskillnad från den lite enklare mjuka osten man kan göra med tex cashewnötter så blir den här varianten en hårdost.

Du behöver följande:

4 dl solrosfrön eller om du vill ha en nötost rekommenderar jag macadamianötter.  

3 kapslar av probiotica, jag använder Dr Ohiras eller Renee Voltaires.

Ca 2 dl vatten att mixa med, här får man känna efter själv.

1 1/2 tsk himalaya salt.

4 msk näringsjäst, även här kan du använda Renee Voltaires.

2 msk färskpressad citronjuice.

Valfri smaksättning som ramslök, alger, rosepeppar eller andra örter och kryddor.

Första steget är att blötlägga fröna över natten. Skölj ordentligt och mixa med vattnet och probiotican. Den ska bli en luftig kräm. Häll blandningen i en nötmjölks påse eller ostduk och ställ den i en stor sil eller durkslag under press av något tungt.
Vätskan ska kunna rinna ner i en bunke under. Låt detta stå i ca 1-2 dygn eller att en ostig doft börjar växa till i massan. Du behöver hålla lite koll så att det inte blir dåligt, det är viktigt att alla redskap är rena och att du tvättar händerna ordentligt varje gång du petar på dem.

Andra steget är att efter några dygn ta massan och mixa med resten av ingredienserna. Du kan behöva tillsätta lite vatten.
Välj smaksättare. I dessa små ostar valde jag 3 olika. Dulsealger, dukka och rökta chilliflakes men är du osäker på smakerna välj något enklare som gräslök eller timjan.

När du mixat den till en fluffig massa häller du upp den i silikonformar. Jag använde mina iskubs-formar eftersom det tredje steget är att frysa in massan i 6 timmar, övernatten brukar räcka. Efter det så sätter du formen i kylen tills den halvtinat.

Tyvärr har jag inte prövat att “tillaga” till dessa ostar i vanlig ugn utan jag har använt min Sedona express tork. Men det borde gå med varmluft på låg värme.
Tål din silikonform värme kan ostmassan vara kvar i den, annars stjälper du försiktigt ut dom på en plåt.

Fjärde steget är att torka dem. Jag ställer min tork på typ 35°-40° i 24 h, ibland behövs mer. Egentligen tar det inte så mycket tid att göra dem men du behöver titta till dem så att de mognar rätt.

När ostarna torkat brukar jag låta dem stå i 1-2 dygn till i mörker och vända på dem var 6h.

Känns det som värsta processen börja med att göra ostarna lite mjukare. Då räcker det med att ta dem efter 6 h i ugnen. De blir mer som en ricotta-variant då men lika god såklart.

Lycka till!

Solros ostar redo för ugnen

Solros-ostar redo för ugnen

 

Alla vill ju känna sig fina, men utan slit och slänget tack.

En av de anledningarna jag tror mode och mat är en sån trenden på sociala medier är dom är de två utrycken vi faktiskt kunde kontrollera och ha makt över när vi var barn. Ett barn kan inte kontrollera så mycket i sitt lilla liv men just dessa två går faktiskt.

Det är klar att våra föräldrar bestämde det mesta men matvägran, bara äta en färg, korv och makaroner samt galna kombinationer av plagg till dagis/skolan och senare när man började gå ut satte i gång många diskussioner hemma. Vi har sysslat med detta länge och vi gillar det.

Det är något fantastiskt med att få utrycka sig och skapa oavsett vad det är, att ta fram sin fantasi och leva lite.
Det är däremot galet hur vi konsumerar dessa mode och mat trender. Hur lätt stora företag får makt över oss. Att vi måste ha så mycket för att må bra. Vad hände less is more?

Uttrycket “planned obsolescence” översätts bäst till produkter som produceras för att gå sönder. Några exempel är smart phones, datorer, bilar, alla slit och släng kläder, nylon strumpor osv.
När hamnade vi här?
Att vi gladeligen köper och konsumerar saker som ska gå sönder. Känner man sig inte lite lurad trots att någonstans har vi alla varit med på spelet.

Jag är själv en del av detta. Bloggar om produkter man bara måste ha och skapar mat som minst sagt är exotisk.
Ett tips om du ska lägga om din livstil eller kost, släng inte något i köket utan använd upp det du har innan du köper nytt, även vitt socker eller mjöl.
Jag har mitt IG konto och utan min Iphone hade inte den delen av mitt professionella liv varit möjlig och en Iphone är just en sådan produkt som har ett bäst föredatum med avsikt.
Vi som håller på med detta vill väl ändå nå ut med vad vi sysslar med och sälja våran livstil på ett eller annat sätt. Att påstå något annat vore dubbel moral.

När jag började hålla på med min växt-baserade mat var jag ganska naiv hur jag använde produkter och råvaror. De senaste 10 åren har jag försökt vara mer flexibel och inte så rigid. Det är inte bara produkter som vi ska sälja utan ett sätt att leva. Vi måste ta ett ansvar. Termen du blir vad du äter användes friskt i mina kretsar.
Jag håller med till 70 % men jag har vänner som äter lite vad som och är både friskare och sundare än de som väger varenda muns bit och äter “rent”.
Det finns ingen sådan quick fix att äta sig frisk det går djupare än så. Min pappa har levt med cancer de senaste 11 åren och han äter, jobbar och lever typ samma som innan trots omgivningens uppmaning att ändra sig och tänka på sin hälsa. Han njuter av livet, jobbar järnet och är min största förebild, större än vilken hälso-guru som helst.

Det bästa avtrycket med just den trenden är att det är lite lättare att jobba med växt-baserat för oss som verkligen gillar grönt.
Men att äta grönt är faktiskt inte alltid grönast. Vi skulle kunna dricka potatis vatten istället för kokosvatten. Potatis vatten är jätte nyttigt. Men det är kanske inte lika tjusigt. Vi väljer inte alltid det mest eko trots allt. Det passar inte våran livstil men vem vet med rätt förpackning och marknadsföring så kan vad som helst hända.

Vad det gäller våran konsumtion av kläder så är det sjukt att vi köper ca 50 plagg om året per person. Varför?
Bottnar detta beteende i att vi alltid kunnat utryckt oss med kläder för att känna trygghet, tillhörighet och status. Jag älskar vackra saker och jag mår bra när jag känner mig snygg. Jag behöver dock inte köpa 50 plagg eller ens 10 per år för att nå till den känslan.

Jag är en förespråkare för vintage kläder och tycker att det är bland det bästa som finns att gräva fram just den klänningen eller jeansen. Jag har klänningar från 20-talet och har kvar min kilt jag hade som 6 åring. Jag fick sy på några extra knappar och den är mini mini kort, but I love it!

Jag hade också en period när jag köpte dyra designer kläder men de håller än. Ta hand om dina kläder, fixa skorna och de håller mer än en vinter. Jag har ett par Prada boots som är 15 år and I love them! Köper du ett bra plagg tröttnar du inte, oavsett trender.

Jag fattar att alla inte har just min stil, men nästa gång du står där och ska göra ett inköp, reflektera lite. Vart kommer plagget ifrån, vad är det gjort av, vem har gjort det, hur ser företaget ut som säljer det osv.
Kan du få tag på något liknande som inte är nytt? Går det att återvinna? Kommer du ta hand om det?

Gillar du vintage kan jag tipsa om Make it Lasts mode loppis på A house den 7/5, se HÄR. De har även ett Tradera konto där du kan hitta mycket fint.

Du har även Aplace nya satsning Pearl Secondhand, HÄR.

En av mina drivkrafter är lust och jag inte gillar pek pinnar. Jag vill att det jag göra ska kännas sensuellt. Jag kan ofta tycka det är skitsvårt att hitta ett sätt att inspirera folk att konsumera men ändå tänka till.

Jag tror inte jag är ensam så fortsättning följer. Jag har egentligen inte så många svar men gillar att tänka till, diskutera och kanske till och med landa i ännu mer frågor.
Utveckling kallas det på yoga språk. Sen får vi se vart det bär an.

The dress