Hannahs #glowskola fortsätter! Och nu har vi kommit till något som jag älskar! Nämligen gröna grönsaker. Jag har turen att älska grönsaker. När någon frågade mig nyligen vad min favoriträtt var så fick jag verkligen tänka till länge. Men jag skulle säga en sån där grym bowl med en massa grymma grönsaker och en massa goda guckor till!

Hur som helst. Gröna grönsaker hjälper till att hålla huden i fin form. Näringsämnena i grönsakerna; vitaminer, mineraler, fibrer och klorofyllet tex matar dina hudceller med bra grejer. Stöttar cellbygget och kollagenet och elastinet i huden. Dessutom bidrar de naturligt med fukt vilket är viktigt för hela huden och kroppen.

Tänk dig det motsatta; socker och gluten som skapar inflammation och istället bryter ned dina celler och inte bidrar med någon nytta alls…

Just gröna grönsaker är också kända för att vara rika på antioxidanter som i sin tur skyddar oss från att drabbas av sjukdomar. Grönsaker generellt är ju den smartaste kosten ur ett hälsoperspektiv. Och det som är bra för hälsan brukar vara bra för huden, de hänger liksom ihop. pak_choiEn av mina favoriter; Pak Choi som är en asiatisk kål-aktig salladstyp. Jag brukar skära hela grönsaken i mindre bitar (inte hacka pytte), fräsa i kokos- eller rapsolja, chili och vitlök och så serverar jag det som tillbehör istället för potatis/ris/pasta. Mycket gott! 

 

Man säger att gröna bladgrönsaker är “bäst i klassen” och att äta det dagligen minskar risken för övervikt, hjärtsjukdomar och mentala problem. De mest näringsrika gröna grönsakerna är:

• Grönkål – packad med vitaminer och antioxidanten lutein som hjälper till att skydda oss mot sjukdomar orsakade av oxidativ stress.

• Broccoli – innehåller flera vitaminer, kalcium och ett ämne som heter sulforafan som är en antioxidant som kan hjälpa tarmfloran och är magen glad är huden glad!

• Spenat – rik på olika vitaminer, järn och folat som behövs för att bilda nya celler – hej nya hudceller!

Fler gröna grönsaker att mumsa på: vattenkrasse – ruccola – vitkål – rödkål – spetskål (alla kålsorter) – endive – romansallad – pak choy – mangold.

Glöm inte de gröna bladen /blasten på alla härliga rotfrukter som vi har nu; rödbetor, kålrötter, blomkål, selleriblad, morotsblast, blad från broccoli, kålrabbi och rädisor. Och de gröna fina bladen på purjolöken och salladslöken kan man också använda!

turnip greens traditional recipe

Ner med blasten i stekpannan, i med de kryddor du gillar och vips har vi en näringsrik maträtt + att vi ha tagit hand om hela grönsaken och undvikit att slänga mat. Och huden blir glad!

 

English: Leafy greens are the most nutrient dense food you can eat and great for geting glow!