Man snackar ju ofta om att man ska unna sig ansiktsbehandling för att verkligen boosta huden i ansiktet. Men jag spår att vi snart kommer att kunna gå på salong för att få oss behandlingar i hårbotten.

Hårbotten består ju av hud, precis som resten av kroppen, men ofta glömmer vi bort det. Vi bryr oss mer om håret och att det inte ska klia eller kännas fett eller torrt.

Om man tar hand om hårbotten och behandlar den med tex surskölj – kolla in mitt inlägg om det och hur äppelcidervinäger kan rädda klåda och kli i hårbotten – eller om man enbart är torr så kanske hårbotten behöver lite fukt och fett?

yarok

När jag var i New York för några år sen besökte jag Yarok Beauty Kitchen och fick då en speciell “facial for the scalp” som var en blandning av olika eteriska oljor, akvokado, kokosolja och färsk aloe vera. Denna härliga smoothie masserades sen in i min hårbotten under 30 minuter och sen fick jag sitta under en värmeapparat medan denna vårdande gucka gottade sig i min hårbotten. Läs om det här.

Man får ju inte glömma bort att stimulera hårsäckarna. Är de på gott humör, så kan de i sin tur ge starkare, friskare och längre hår. Ett sätt att stimulera hårbotten och hårsäckarna är ju massage av hårbotten. Och sen får man inte glömma bort vikten av olja!

Läsaren Kasia hörde också av sig med tipset om att peela sin hårbotten. Döda hudceller ansamlas ju även i hårbotten, och även produktrester kan behöva peelas bort. Hårbotten vitaliseras och kan bättre ta till sig näring från oljor och andra produkter. Smart tips!

 

Så vill du ge din hårbotten lite mer kärlek:

• Massera din hårbotten varje dag. (Finns det något skönare än när frisören gör det?)

• Gör en inpackning i håret varje vecka.

• Testa en hårolja. Tex kokosolja, arganolja, jojobaolja eller färdig hårolja som du masserar in i hårbotten, lägg en handduk på kudden och sov med oljan. Dagen efter är det bara att schamponera ur. Läs mer om hårolja här.

• Testa att peela hårbotten för att få borta beläggningar och döda hudceller.

• Välj en bra borste för håret + hårbotten. Kolla in guiden till Teks miljövänliga hårborstar.

 

Läs mer: 

• 7 sätt att förbättra din hårhälsa! 

 

English: Time to get a facial for your scalp? Well of course!