När man har mogen hud finns det mycket man kan göra för att optimera huden. Här har jag samlat några tips på hur man tar hand om huden när man är “mogen” – alltså över 50! 

Motion förbättrar huden

1. Motionera huden. Att röra på sig är den allra bästa medicinen för att hejda ålderstecken – både på utsidan och insidan. Du sätter fart på blodcirkulationen även i huden och då “väcks” den till liv. Kollagen och elastin i huden drar igång sin produktion och huden håller sig fräsch. Huden är vårt största organ och den vill också ha massage. För att inte tala om alla andra hälsofördelar du får av träning. Ansiktsyoga är den ultimata ansiktsmotionen! 

Mata huden med bra mat

2. Hälsosam mat. Man kan inte äta snabbmat och smågodis och förvänta sig att huden ska må bra av det. Huden vill ha näringstät mat som grönsaker, vegetabiliska oljor och proteiner. Ta bort den snabba raffinerade maten som orsakar inflammationer i din kropp och din hud och lägg till mat som stödjer huden istället.

Stötta huden med oljor, balms och krämer

3. Smörj in dig. Huden tappar sin elasticitet i takt med att vi åldras. Om man smörjer in huden med bra vegetabiliska oljor och lotioner kan vi hjälpa huden på vägen. Håller du huden ständigt fuktad och inte låter den bli torr, kan du mota en del ålderstecken. Jag har märkt att huden har blivit mer “spröd” på både smalben och innerarmar så nu är det full fokus på bra kroppsoljor. När du masserar in oljan sätter du dessutom fart på cirkulationen vilket hjälper hudcellerna att arbeta. Här är mina bästa ansiktsoljor. 

Solskydd är ditt bästa “anti-rynk-skydd”

4. Skydda dig mot solen. Hud som har utsatts av för mycket sol blir ofta tjock och läderaktig för att inte tala om rynkig. Inget åldrar huden lika mycket som solen, så ta det lugnt och skydda dig med bra solskydd. Glöm inte att skydda ansiktet – pigmentfläckar är synliga solskador som också ger ett “gammalt” intryck. Under vinterhalvåret kan du komplettera med tillskott av D-vitamin. Och ju fler gånger du bränner dig, desto mer ökar risken för hudcancer.

Yoga dig till fin hud!

5. Träna yoga. Alla är eniga – yoga håller dig friskare och yngre. Huden mår bra, sinnet och inre organ likaså. Dessutom hjälper yogan till att mota rynkor! I yoga är andningen viktig och med djup andning syresätter du hudcellerna och i yinyoga arbetar du också med kroppens fascia (bindvävshinna) – när vi stretchar den ökar fukten i huden! Här kan du yoga med mig i Göteborg om du vill! 

Undvik bovarna

6. Ta det lugnt med cigg och alkohol. Min hy ballar ur totalt efter en blöt utekväll; torr, rynkig, glåmig och trist. Det tar dessutom ett par dagar för min hud att återställa sig. Den torkar ut helt enkelt. Och gör att jag sover sämre och då kan inte huden byggas upp under natten. För mycket alkohol kan också orsaka brustna blodkärl i huden. Och ciggen är ju bara värdelös för den som vill ha snygg hud.

En kräm fixar inte allt

7. Glöm drömmen om en kräm som fixar allt. Många tror att det är hudvård som kommer att fixa en torr, glåmig hud. Men det hjälper ju inte hela vägen. Bra och frisk hud får man om man jobbar med HELHETEN – alltså har en holistisk tanke kring huden och hälsan. För allt hänger ihop. Men självfallet finns det hudvård som är fantastiskt bra och som kan ge glow. Här är mina bästa ansiktskrämer. 

Ta hjälp av kosttillskott

8. Kosttillskott för hud och hår fungerar. Jag har testat många olika kosttillskott för huden, håret och även hälsan och jag ser hur det har hjälpt mig. Det gäller att hitta rätt för dig, och en del behöver inga tillskott alls, men i takt med att vi åldras tillgodogör vi oss inte alla viktiga ämnen på samma sätt längre. Och stress kan också strula till det så att inte kroppen tar upp allt. Här hittar du mina favoriter.