Ekologisk parfym. Har du hört talas om layering, att man alltså blandar olika dofter på huden? Jag gissar att detta är något för den som är lite av en parfymnörd, ni vet de som kan urskilja toppnoter och specifika doftämnen på alla som går förbi.

Jag gillar själv ganska många olika ekologiska dofter, jag har listat några av mina favoriter i det här långa inlägget. Layering betyder alltså att du helt enkelt sprayar två eller fler olika parfymer på dig själv för att uppnå en helt unik doft. Hur det blir? Ja, man får ju helt enkelt testa sig fram. En del dofter ihop kan ju säkert bli magi, medan andra kanske inte passar lika bra ihop.

Här på bilden ovan är en trio med dofter som är framtagna för att de ska byggas ihop, alltså lagras. De heter Aroma Spray och kommer från det tyska parfymhuset Florascent som i mitt tycke gör fantastiska dofter som tyvärr sitter fast i lite för gammaldags förpackningar.

Dessa Aroma Sprays finns i flera olika enkla noter, och då är tanken att man ska sätta ihop dem med någon, eller några andra. De har ingen super hållbarhet, eftersom det inte rör sig om eau de parfum eller eau de toilette, utan enklare doftsprayer.

aromaspray

Florascent, Aroma Spray, Bergamotte beskrivs som blommig och fruktig på samma gång och har en subtil bitter frisk not, och sen framträder citrus. (Bergamotteolja kommer från just en liten mindre citrusfrukt som odlas främst i Italien.) Bergamotte passar bra med andra citrusnoter, bensoin, jasmin, ros, patchouly tex.

Florascent, Aroma Spray, Patchouly Patchouliolja (Pogostemon patchouli, Pogostemon Cablin) får man genom ångdestillation av bladen från en ört som är släkt med pepparmynta och som främst odlas i Indonesien. Patchouli är en ren doft som står för sig själv. Doften kännetecknas av dess karakteristiska kryddiga aromatiska tränot, med jordnära och balsamiska inslag.

Florascent, Aroma Spray, Mandarin har en humörhöjande doft av söta solmogna mandariner som är livlig och fruktig. Uppfriskande, blommig och med tydlig citrusnot. Tycker också den är ganska flyktig och den lättaste av dessa tre. Passar ihop med andra citrusdofter och ros, jasmin eller mimosa. Speciellt bra skulle den passa med bensoin, vanilj eller Tonka.

Jag har testat alla dessa tre ihop och det blir ingen dålig doft, men jag tänker att skulle man haft tillgång till hela biblioteket (ca 40 olika dofter) så skulle man nog kunna skapa sig en helt unik och fantastisk doft.

michael_eteritique

För något år sen hade vi turen att ha Michael Löfgren från Neal’s Yard Remedies på besök när vi hade en bloggträff och då blandade vi eteriska oljor i en vaniljolja. Jag blev sååå nöjd med doften som jag skapade då! Här kan ni kolla in receptet.

 

English: I love the idea of layering scents and German brand Florascent offers just that with their Aroma Sprays. Nice idea!