Bästa ekologiska parfymen. Det är inte så lätt att hitta ekologisk och naturlig parfym eftersom det är ganska få parfymhus som gör dem och dessutom finns de inte lätt tillgängliga i den svenska handeln.

Det finns så klart dofter att köpa online, men det är ju vanskligt när man inte kan få testa dofterna innan. Jag försöker beskriva dofter så gott det går när jag skriver om dem, men det är så himla svårt, och dessutom är det ju otroligt individuellt, det jag gillar kanske inte passar dig osv. Och doften kan utvecklas annorlunda på din hud jämfört med på min.

Det jag har börjat med nu är så kallad layering, alltså att jag applicerar två olika parfymer för att skapa min egen unika. Väldigt kul att experimentera med det! 

Jag tänkte ändå lista några av mina favoriter inom ekologisk och naturlig parfym som jag har använt i flera år och som jag ofta återvänder till – så vilken är den bästa ekologiska parfymen? Här är min topplista: 

Bäst i test: ekologisk och naturlig parfym

Abel-natural-perfume

Cobalt Amber från Abel.  Underbar, manlig, lite 70-talsdoft i en fin liten flaska med sprayfunktion. Här samsas peppar, kardemumma och så “peru balsam” som är en kåda från ett träd som enbart växer i Sydamerika, och som beskrivs som en relaterad doft till vanilj och kryddnejlika. Inget för den blyga!

sama_deva

Deva des Fleurs från franska parfymhuset Sama. Härligt trä-ig, fräsch på något skogsaktigt sätt (sandelträ), djup, gissningsvis av vaniljen och även blommig (ylang-ylang). Lite chic men samtidigt sensuell. Helt klart annorlunda från alla konventionella dofter jag här känt. Underbar!

ekologisk parfym

Pure Essence, eau de parfum No1 Frankinsence, Neal’s Yard Remedies. Den här doften är så ljuvlig! Den doftar av lime, neroli, bergamott, rosépeppar, frankincense, lavendel, spansk mejram, patchouli, vetiver och myrra. Grundande och helt fantastisk, även om hållbarheten kunde vara bättre.

florascent_ksar

Casbah från tyska parfymhuset Florascent. (Heter numera Ksar) Fräsch tvål (mimosa och ros) möter orientaliska kryddor (svart te och ädelträ) i denna doft som är unisex och härligt blommig och på samma gång mystisk och mustig.

Underbar ekologisk parfym från Les Fleurs de Bach

Vivacités de Bach från franska Les Fleurs de Bach. Svår att beskriva men kryddor, trä och samtidigt något friskt, typ som en bäck som porlar i skogen. Lekfull, mustig och samtidigt full av energi. Fungerar alltid!

melange_perfume

No 15 – Ceder, Musk & Patchouli från amerikanska Mélange är en härlig parfymolja. Frisk ceder möter söt mysk och patchouli. Den är fräsch och muskig på samma gång, som en sexig och elegant tvål, precis som jag gillar det!

oud caramel florascent

Oud Caramel, eau de parfum, Florascent. Söt, flirtig och min bästa lilla partydoft! Doftar ab ambac (egyptisk jasmin), ros, karamell, vanilj, oud, vetiver och sandelträ. Kul och på inget sätt diskret!

honore des pres nu green

Nu Green från franska parfymhuset Honoré des Prés. En lite lättare eau de toilette som jag gärna blandar med andra dofter. Beskrivs så här: Frisk och grön som daggstänkt gräs eller en simtur i försommarens svala naturvatten. Innehåller spröd mynta, vildgräs, indisk mysk, dragon och vitt cederträ. Unisex, lyxig – lite after shave!

Florascent du soleil

Du Soleil från Florascent. Hur söt är den här lilla flaskan? Värsta farmorsvibbarna. Den här doftar klassisk gammaldags tvål, italienska apelsinlundar och kryddig medelhavslyx. Det är en helt otroligt fräscht och härlig, unisex doft som jag älskar!

sama_jardin_diris

Jardin d’Iris från Sama är en annan favorit som jag också är helt kär i. Lite kvinnligare doft som domineras av vanilj, sandelträ, apelsinblom och iris. Kompositionen är ju helt enastående!

tsi_la_kesu

Kesu från amerikanska Tsi-La är en underbar liten parfymolja som du hittar här. Doften beskrivs så här: This dark, provocative fragrance blends elegant notes of warm amber and precious rare woods with seductive, smoky incense, a hint of Egyptian jasmine, davana, exotic spices, and fresh lime to create a mysterious perfume for men or women. Kan bara hålla med!

florascent_thevert

The Vert från tyska Florascent. Visst, de ser ju uråldriga ut, Florascents förpackningar men dofterna är så fina! Den här har jag haft i över 10 år hemma och doften håller sig nästan lika bra fortfarande! Citrus, kryddigt kinesiskt te och jasmin. Fräsch, sofistikerad och spännande. Jag får lite kryddiga vibbar av typ peppar, men den doftar i nästa sekund ljuvligt av jasmin och sen friskheten från citrus. Skulle nästan säga att den är lite maskulin också.

 

Läs mer om skillnaden mellan naturlig och syntetisk doft: 

Hur skiljer sig ekologiska parfymer från syntetiska?