Bästa ekologiska parfym. Det är inte så lätt att hitta ekologisk och naturlig parfym eftersom det är ganska få parfymhus som gör dem och dessutom finns de inte lätt tillgängliga i den svenska handeln.

Det finns så klart att köpa online, men det är ju vanskligt när man inte kan få testa dofterna innan. Jag försöker beskriva dofter så gott det går när jag skriver om dem, men det är så himla svårt, och dessutom är det ju otroligt individuellt, det jag gillar kanske inte passar dig osv. Och doften kan utvecklas annorlunda på din hud jämfört med på min.

Det jag har börjat med nu är så kallad layering, alltså att jag applicerar två olika parfymer för att skapa min egen unika. Väldigt kul att experimentera med det! 

Jag tänkte ändå lista några av mina favoriter som jag har använt i flera år och som jag alltid återvänder till:

sama_deva

Deva des Fleurs från franska parfymhuset Sama. Finns tyvärr inte längre i Sverige, men här. 

Härligt trä-ig, fräsch på något skogsaktigt sätt (sandelträ), djup, gissningsvis av vaniljen och även blommig (ylang-ylang). Lite chic men samtidigt sensuell. Helt klart annorlunda från alla konventionella dofter jag här känt. 

florascent_ksar

Casbah från tyska parfymhuset Florascent. (Heter numera Ksar) Här hittar du den! 

Fräsch tvål (mimosa och ros) möter orientaliska kryddor (svart te och ädelträ) i denna doft som är unisex och härligt blommig och på samma gång mystisk och mustig. 

Underbar ekologisk parfym från Les Fleurs de Bach

Vivacités de Bach från franska Les Fleurs de Bach. Finns att köpa här.

Svår att beskriva men kryddor, trä och samtidigt något friskt, typ som en bäck som porlar i skogen. Lekfull, mustig och samtidigt full av energi. Fungerar alltid! 

melange_perfume

No 15 – Ceder, Musk & Patchouli från amerikanska Mélange är också en härlig parfymolja som du hittar här. 

Frisk ceder möter söt mysk och patchouli. Den är fräsch och muskig på samma gång, som en sexig och elegant tvål, precis som jag gillar det! 

honore des pres nu green

Nu Green från franska parfymhuset Honoré des Prés. En lite lättare eau de toilette som jag gärna blandar med andra dofter. Beskrivs så här:

Frisk och grön som daggstänkt gräs eller en simtur i försommarens svala naturvatten. Innehåller spröd mynta, vildgräs, indisk mysk, dragon och vitt cederträ. Unisex, lyxig – lite after shave!  

Florascent du soleil

Du Soleil från Florascent. Hur söt är den här lilla flaskan? Värsta farmorsvibbarna. Här hittar du den.

Den här doftar klassisk gammaldags tvål, italienska apelsinlundar och kryddig medelhavslyx. Det är en helt otroligt fräscht och härlig, unisex doft som jag älskar! 

lurk_perfume

PRM 016 heter den här lilla godbiten från amerikanska märket Lurk, men tyvärr finns inte den här parfymoljan kvar längre. Däremot finns det massa andra sorter i sortimentet.

Träighet, svärta, myrrah men också blommor och oudh. Jag var inte ett så stort fan av den här först, den kändes lite “fadd”, men nu älskar jag den! Maskulin men samtidigt elegant och kvinnlig. 

sama_jardin_diris

Jardin d’Iris från Sama är en ny favorit som jag också är helt kär i. Hittas här.

Lite kvinnligare doft som domineras av vanilj, sandelträ, apelsinblom och iris. Kompositionen är ju helt enastående! 

tsi_la_kesu

Kesu från amerikanska Tsi-La är en underbar liten parfymolja som du hittar här.

Doften beskrivs så här: This dark, provocative fragrance blends elegant notes of warm amber and precious rare woods with seductive, smoky incense, a hint of Egyptian jasmine, davana, exotic spices, and fresh lime to create a mysterious perfume for men or women. Kan bara hålla med! 

florascent_thevert

The Vert från tyska Florascent. Visst, de ser ju uråldriga ut, Florascents förpackningar men dofterna är så fina! Den här har jag haft i 8 år hemma. Finns här. 

Citrus, kryddigt kinesiskt te och jasmin. Fräsch, sofistikerad och spännande. Jag får lite kryddiga vibbar av typ peppar, men den doftar i nästa sekund ljuvligt av jasmin och sen friskheten från citrus. Skulle nästan säga att den är lite maskulin också.

 

Läs mer: 

• Skillnaden mellan naturliga och syntetiska dofter. 

• Hur doftar parfymerna från Honoré des Prés?

 

English: Here are some of my favourite organic and natural perfumes!