Jag ser många kvinnor som rör sig själva med händerna i ansiktet. De pillar på plitor, torra fläckar, de gnuggar sig i pannan och på kinderna. De “känner” av huden och stryker liksom med händerna över ansiktet, de vilar ansiktet i händerna, de gnuggar sig  – de fingrar helt enkelt väldigt mycket på sin hud i ansiktet.

Jag höll på att pilla ganska mycket i min hud, och sen när jag insåg vad mycket smuts och skit som fördes över från mina händer till min hud, då slutade jag. Och sen märkte jag att huden blev mycket klarare och mindre oren.

Huden blir knappast renare, mindre torr eller får färre problem av att man pillar på den med orena händer. För ärligt talat – våra händer är inte så rena. Och att då överföra “skit” från händerna till ansiktet är inte alltid en bra idé. Det kan leda till tilltäppta porer och plitor. (Dessutom ser det inte särskilt trevligt ut att titta på när någon sitter och pillar flagor från huden.)

Om du har känslig hud eller har problem med acne så ska du hålla tassarna borta. Risken finns att du bara ökar på irritationen i huden om du är där och petar. Om du pillar mycket, klämmer pormaskar osv kan du också “slita” onödigt mycket på huden och du riskerar att störa hudens syramantel. Och om du vet med dig att du ofta rör dig i ansiktet, se till att rengöra huden riktigt ordentligt på kvällen.

 

Jag har däremot ett annat problem – jag pillar på mitt hår. Jag snurrar upp det i knutar där bak, som jag släpper ut. Jag drar i slingor vid mitt ansikte, pillar på mina torra toppar jag pillar bak på håret för att dölja min lilla virvel, jag snurrar på lockar. Och resultatet? Fetare hår.

Hur gör man för att vänja sig av med det?

 

Läs mer: Att tvätta ansiktet på morgnen eller inte?