Hudvårdsrutin. För några år sen utsatte jag min hud för ett experiment. Jag började att enbart tvätta mig med vatten i ansiktet på morgonen. Tidigare hade jag tvättat mig med ansiktsrengöring på morgonen, men alltså inte den vintern. Jag ville inte tvätta bort något skyddande fettlager som huden kan behöva behålla när det är kallare ute.

Fördelar med vattentvätt på morgonen

Och resultatet blev riktigt bra. Jag känner mig mer mjuk och inte så torr i huden utan att för den skull vara oren. Så härligt att inte känna den torra strama känslan i huden. Så numera tvättar jag mig alltså enbart med vatten i ansiktet på morgonen. Jag vet att det finns de som hoppar över även det steget, och de har nog en redan minimal hudvårdsrutin med så få produkter som möjligt.

För mig innebär vattenblaskandet på morgonen att jag också känner mig fräschare och får också en något fuktad hud att applicera serum/olja på. Och har jag tex sovit med nattmask vill jag gärna tvätta av det också.

Fördelar med rengöringskräm på morgonen

För så där 10-15 år sen kunde jag bli oren i huden med finnar då och då som följd om jag inte tvättade mig med tex rengöringskräm på morgonen. Men nu verkar det som om huden har balanserat sig själv, och huden ändras ju också när vi åldras, och behoven ser olika ut. Bara för att något funkade bra för dig för 10 år sen, betyder ju inte att du alltid ska ha just den rutinen. Är du väldigt känslig i huden ska du också undvika att tvätta ansiktet generellt allt för mycket. Har jag såna irriterade stunder i huden tvättar jag mig minimalt. (Självklart tar jag bort smink.)

I dag är jag glad att slippa “tvättmedel” på morgonen och kunna bibehålla fett och fukt i huden istället. Huden känns mer mjuk och smidig och inte torr och stram, och inte heller obalanserad. Mitt råd – testa dig fram till vad som passar bäst för dig.

Hur ser era rengöringsrutiner ut?

Torr hud – tips på hudvårdsrutin som verkligen fungerar