Vilka produkter rekommenderar du för torr hud? Hjälp! Jag är supertorr i huden – vad kan jag göra? Kan du tipsa om en bra hudvårdsrutin för torr hud? Jag tror att majoriteten av alla frågor jag får från kvinnor angående hud och skönhet rör torr hud i ansiktet. Många vill ha tips på mina bästa produkter för torr hud i ansiktet, allt från ansiktskräm till fuktserum. Och jag har ju själv haft samma problem  – hud som ALDRIG blir nöjd, som alltid stramar, som känns supertrist och grå och tråkig. Men när jag konsulterade en hudterapeut framgick det att jag inte är torr, men fuktfattig. Många tror att det är samma sak, och när man har fuktfattig hud så känns den åtminstone torr.

Jag brukar tjata om det ofta, gå till en hudterapeut och gör en analys av huden, ofta tror man en sak om sin hud och så köper man fel produkter. Men för att hjälpa en torr hud rekommenderar jag en bra hudvårdsrutin som innebär att man ökar fukten och väljer produkter som inte sliter i huden onödigt mycket.

borlind_hyaluron shake

Annemarie Börlinds 2-Phase Hyaluron-Shake är ett effektivt fuktserum – perfekt för torr hud. 

Hudvårdsrutin för torr hud:

Morgonrutin för huden:

• Rengör ansiktet med enbart vatten, testa att blaska kallt vatten i ansiktet och torka torrt.

Följ upp med återfuktande ansiktsvatten, för att återställa pH-balansen och återfukta ordentligt. Testa gärna en mist med hyaluronsyra, tex ByBis Megamist.

• Klappa in ett par droppar ansiktsolja i den fuktade huden (applicera INTE olja på torr hud), tex denna för mogen och torr hud från Care of Gerd. 

• Har du aldrig använt ansiktsolja innan kan det ta ett par veckor att vänja sig vid, beroende på hur din hud är. Vill du hellre använda ett mer vätskebaserat serum rekommenderar jag Annemarie Börlinds 2-Phase Hyaluron Shake som du också klappar in i huden efter ansiktsvattnet. Det är berikat med hyaluronsyra och håller huden i fin form.

• Avsluta med en ansiktskräm, som hjälper till att hålla fukten inne i huden och även erbjuder skydd för huden. En av mina favoriter är Neal’s Yard Remedies Frankincense Intense Cream. 

• Avsluta gärna med solskydd. Tex en CC Cream med spf så att du skyddar huden mot solen (som torkar ut din hud ännu mer.) Min favorit är Juice Beautys CC Cream som återfuktar huden jättebra och täpper inte till huden.

• Ögonkräm om du också önskar!

 

Collagen Jabushe kosttillskott för torr och mogen hud

• Under dagen: Drick minst 1 liter vatten, lägg till en bra olja på din sallad, tex olivolja och ta ett kosttillskott, tex Collagen från Jabushe som ger fukt till huden. Du vet väl att huden också har en insida? Att hålla den fuktad inifrån är lika viktigt som att hålla på med krämer och annat utifrån.

 

Hudvårdsrutin för kvällen:

• Rengör ordentligt med oljerengöring som är perfekt för torr hud. Tex Organic By Saras Cleansing Oil Sensistive. Det är viktigt att huden blir ordentligt ren och fri från smink och smuts som ansamlas på huden varje dag.

• Följ upp med ansiktsvatten. Fukt, fukt, fukt!

• Applicera ett par droppar ansiktsolja eller serum. Väljer du en olja kan den räcka för natten och du behöver inte applicera någon ansiktskräm över. En del fuktserum klarar sig dock inte på egen hand, men det känner du ganska snart, och det kanske även rekommenderas på förpackningen.

• Avsluta med nattkräm /ansiktskräm om du önskar. Jag gillar till exempel Estelle & Thild Super Bioactive Recovery Night Cream. 

maria_akerberg_papayapeeling

Varje vecka – på kvällen: 

• Rengör huden med en olja eller en rengöringskräm. 

• Använd sen en peeling, tex Maria Åkerbergs Papaya Peeling som är grym, den kan hjälpa dig att bli av med döda hudceller, som kan ligga som ett pansar på huden. Peelingen ökar också blodcirkulationen, som i sin tur stimulerar cellförnyelse i huden och ökad fukt.

• Följ du upp med ansiktsvatten.

• Applicera sen en fuktmask som får verka över natten. Dagens fuktmasker är mera som krämer och ja, lite kladdigt kan det bli, men lägg en handduk över kudden om du är orolig. Mina favoriter är Tata Harpers Hydrating Floral Mask och Madaras SOS Mask

 

Återkommer med fler produkttips längre fram!

 

Bra läsning så länge om vikten av att hålla hudens insida fuktad:

Glömmer du hudens insida?