Ekologisk & naturlig deo – krämbaserade. Jag har länge gillat att använda deodoranter som är baserade på olika oljor och smör, som tex sheasmör eller kokosolja. De kallas för krämdeos eller kokosdeo  och innehåller ofta tex arrowroot, majsmjöl eller bikarbonat. (Och är utan aluminiumklorhydrat.) Men något har hänt, och jag tål tyvärr inte längre deos med bikarbonat, armhålorna blir alldeles röda och jag får utslag. Men trots det, kommer här omdömen på några krämiga deos som jag har använt:

 

Ben & Anna, Natural Deodorant, Coco Mania, 89 kronor.  Den här deon kommer i en zero-waste-förpackning där man trycker upp deon i ett rör. Den doftar riktigt fint av kokos men även lite exotiskt – trevligt! Den är mjuk och behaglig, lätt att stryka ut i armhålan och den håller mig fräsch hela dagen. Det är som om den “äter upp” alla sunkiga dofter och armhålorna känns liksom neutraliserade. Så den fungerar när det gäller att hantera svett och doft ganska bra. Men tyvärr så får jag utslag och det har att göra med bikarbonaten i deon, tyvärr. Betyg: 3,5/5. 

 

Cleo Coco, Charcoal Deodorant, Sweet Surrender, 225 kronor.  Den här krämdeon doftar så himla härligt av lavendel och även vanilj. Den är gråsvart i färgen eftersom den innehåller aktiverad kol, så inget att rekommendera när man har en vit top på sig. Krämig och härlig och glider smidigt ut i armhålan utan bekymmer. Den håller armhålan hyfsat torr, och framför allt håller den armhålan fräsch och väldoftande. Den håller verkligen alla sunkiga dofter borta. Men tyvärr får jag utslag av denna, pga bikarbonaten. (Det står hos återförsäljaren att den är utan bikarbonat, men det stämmer inte. Läs alltid INCI om du vill veta säkert.) Men för er som inte är känsliga för bikarbonat – värd att testas! Den gör verkligen sitt jobb. Betyg: 4/5. 

 

Lavanila, The Healthy Deodorant, Vanilla & Earth,  ca 300 kronor.  Ledsen att jag länkar till en webbshop i Australien…! Lavanila är ett amerikanskt märke som jag brukar passa på att handla när jag är i USA, eller om någon kompis är där. Just denna deo verkar tyvärr vara på väg ut från deras sortiment. Den innehåller inte bikarbonat, så den irriterar inte armhålan. Doftar underbart av patchouli, sandelträ och vanilj och är fast och krämig och glider lätt ut i armhålan. Jag har testat flera av Lavanilas deos och jag har gillat alla – de håller mig fräsch och väldoftande hela dagen, klarar av träning och varar fram till kvällen utan problem. Får du chans att testa – ta den! Betyg: 5/5. 

 

Mina bästa ekologiska deos hittar du här: 

Bästa ekologiska deodorant – mina favoriter