Hannahs #glowskola fortsätter och i dag handlar den om våra sängkläder. Ett gammalt trick som har blivit aktuellt igen. Vi ju spenderar ganska många timmar med per dygn i våra sängar när vi sover och de kan ju variera i material och de kan också bli smutsiga. Under natten svettas vi tex, vi släpper tusentals döda hudceller, och annan smuts från oss själva hamnar i våra sängkläder. Så kanske bör vi tvätta dem lite oftare än vi tror.

En del av er som använder mycket stylingprodukter i håret (särskilt syntetiska sådana) riskerar ju att få en del av dessa stylingprodukter i ansiktet. Om man byter örngott ofta så minskar man ju risken för att dessa produktrester ska störa huden.

Har man acne tex rekommenderar hudläkare att man testar örngott i silke, som ska hjälpa att förhindra att acnen blir värre. Är du allergisk kan silke också vara bra att satsa på eftersom silke hindrar kvalster att komma genom från kudden. Allergiska reaktioner från kvalster kan vara jobbiga för den som redan lider av tex irriterad hud eller eksem.

En bra “miljö” i sängen gör ju också att man sover bättre och då får huden också chans att bättre förnya sig under natten. Bomull är ett standardmaterial i sängkläder, men det är inte så bra på att leda fukt, så svettas du mycket kanske silke/siden eller lyocell är bättre alternativ. Med skönare sängkläder och mindre “svett” kan du också få en bättre sömn = bättre hud.

Många vittnar också om att sidenörngott gör underverk för deras hår, så du som har sprött och slitet hår kanske ska undersöka det? En av anledningarna sägs vara att silke bevarar fukten, medan tex bomull absorberar fukten. Och tillverkare av sidenlakan menar också att friktionen mot huden minskar med silke och det i sin tur skulle kunna betyda färre sovrynkor. Det har jag själv ingen erfarenhet av, men det låter ju inte helt otroligt.

Det verkar inte finnas så mycket forskning i detta ämne, men linnelakan ska också vara bra för huden då linne ska ha en antiseptisk effekt. Linne är också bra på att transportera bort kroppsvärme och svett, och dessutom miljövänligt.

Jag har sett flera nya aktörer inom just sängkläder som passar på att berätta om hur deras naturliga material är bra för huden, så jag gissar att vi kommer att få se mer av detta.

Så; byt örngott ofta, testa andra material än bomull om du svettas mycket och har eksem och så klart – tvätta inte dina sängkläder i syntetiska tvättmedel – de kan vara allergiframkallande, förutom att de kan förstöra miljön.

 

Läs mer om hur du får strålande hud:

Öka ditt glow: satsa på din sömn!

Så får du glow i huden – motionera mera!

Så får du mer glow i huden – testa kosttillskott!