Ansiktsolja. För många år sen bytte jag ut mina ansiktskrämer (som oftast innehåller vatten) mot ansiktsolja, främst på vintern. Jag blev riktigt tagen av vilken stor skillnad det blev i min hud. Jag slutade att känna mig sträv, torr och obehaglig i huden och fick istället mjuk, elastisk och följsam hud. Och till och med lite lyster – mitt i vintern!

Men allra bäst mår min hud om jag först lägger oljan och sen applicerar en ansiktskräm över, så att jag både får fett och fukt. Då står sig huden väldigt bra mot kall vinterluft och torr inomhusluft. 

Det tar ett par veckor för huden att vänja sig med olja

Hur börjar man med ansiktsolja? Det kan ta ett par veckor av “inskolning” när du börjar använda olja och det kan kännas mest som om den glider runt på hudytan och inte “hittar in”. Men ha tålamod – din hud kommer att tacka dig! Så ge inte upp om oljan känns konstig, utan kör på minst 2 veckor. För mig tar det alltid 2-3 veckor innan min hud blir van med en ny olja. Alla oljor trivs inte i alla hudar och en del tål inte oljor alls. Så är det – det finns ingen hud som är den andra lik, one size does not fit all.

Alltid olja på FUKTAD hud

Hur gör man med ansiktsolja? 1-4 droppar olja appliceras på lätt fuktad hud. Massera in precis som din vanliga hudkräm, eller tryck in oljan i huden. Vissa flaskor doserar lite, så man kan behöva mer, men ta inte för mycket. Olja funkar både som dagkräm, nattkräm eller som extra serum under din vanliga dagkräm. Men det är viktigt att huden är fuktad när du applicerar ansiktsoljan, så applicera ansiktsvatten innan. Om du inte får med dig fukten riskerar oljan att istället torka ut huden på sikt.

Ta inte för mycket olja

Blir man inte glansig och fet av olja? Nej, inte alls. Oljan matar huden med sina nyttigheter, tex fettsyror som stödjer cellerna. De flesta oljor absorberas ganska snabbt och huden lämnas enbart mjuk och smidig och med snygg lyster. Tricket är att inte ta för mycket. Jag ser en del som suger upp ett helt glasrör (de flaskor som har glaspipett) och sen trycker ut det direkt på huden.  Det är alldeles för mycket – huden blir övergödd. 1-5 droppar räcker gott. Och som sagt  – applicera på fuktad hud, inte på torr hud. Fukten hjälper olja in. Och avsluta gärna med en kräm – då har du lagt din hud i lager och den klarar vintern utan problem.

Ansiktsolja på vintern

Du kan först testa att enbart ha oljan till natten om du vill, men sen också addera den på dagen. Ska du vara ute en heldag i värsta kylan kan du vända på steken, och ta ansiktskräm först och sen lägga till en olja ovanpå för att verkligen skydda huden.

Välj en växtbaserad olja

Därför ska du välja en naturlig olja. Välj en naturlig olja baserad på vegetabiliska råvaror, då ger du den bästa näringen till din hud. Det finns mängder av fantastiska naturliga vegetabiliska oljor som är tagna från olika växter, frukter och frön tex mandelolja, morotsfröolja, gurkörtsolja (kallas också boragoolja som rekommenderas till så bebisar när de har skorv), nyponfröolja, rapsolja, jojobaolja… Listan kan göras lång och det dyker ständigt upp fler spännande oljor där man hittat hudfrämjande egenskaper. Dessa oljor är matade med nyttiga fettsyror, vitaminer och mineraler som huden reagerar positivt på. För torr hud är vegetabiliska oljor riktigt bra, då huden ofta får för lite fett, särskilt på vintern.

Jag skulle aldrig använda en syntetiskt behandlad olja, alltså en som kommer från petroleum (heter tex paraffinum liquidum, oleum petrolen, petrolatum, mineral oil) eftersom den är ohållbar (kommer från råolja) och är “död” då den saknar vitaminer och mineraler.

Varför en ekologisk ansiktsolja?

Den innehåller inte rester från miljöfarliga bekämpningsmedel. Den är bättre i kvalitet (ofta är den kallpressad), innehåller mer näring och för att den troligen ger dig ett bättre resultat.

Basolja eller blandade oljor?

Kan man ha oljeblandningar? Absolut, du behöver inte välja en olja med enbart en ingrediens, en så kallad basolja. Oljor har olika egenskaper och ibland är blandningar bäst för just dig. Jag föredrar oljeblandningar som är färdiga och som har en härlig doft. En av de basoljor jag gärna vill ha med är druvkärneolja, den oljan trivs min hud extra bra med! Men jag är också en tjej som gillar extra lyxiga oljor, så för det mesta använder jag oljor som är blandade, då ingår det ofta ett par, tre olika oljor och dessutom är de ofta doftsatta.

Läs mer här: 

Allt du behöver veta om ansiktsolja.