För några år sen bytte jag ut mina ansiktskrämer (som oftast innehåller vatten) mot ansiktsolja, främst på vintern. Jag blev riktigt tagen av vilken stor skillnad det blev i min hud. Jag slutade att känna mig sträv, torr och obehaglig i huden och fick istället mjuk, elastisk och följsam hud. Och till och med lite lyster – mitt i vintern!

 

Hur börjar man med ansiktsolja? Det kan ta ett par veckor av “inskolning” när du börjar använda olja och det kan kännas mest som om den glider runt på hudytan och inte “hittar in”. Men ha tålamod – din hud kommer att tacka dig! Så ge inte upp om oljan känns konstig, utan kör på minst 2 veckor.

 

Hur gör man med ansiktsolja? En, eller två droppar på lätt fuktad hud. Massera in precis som din vanliga hudkräm, eller tryck in oljan i huden. Vissa flaskor doserar lite, så man kan behöva mer, men ta inte för mycket. Olja funkar både som dagcreme, nattcreme eller som extra serum under din vanliga dagcreme. Men det är viktigt att huden är fuktad, så applicera ansiktsvatten innan.

 

Vilken olja man ska välja? Välj en naturlig olja baserad på vegetabiliska råvaror, då ger du den bästa näringen till din hud. Jag tycker de flesta ekologiska oljor jag har testat har funkat bra. Om du är nyfiken på några som jag har testat kan du klicka på kategorin ansiktsolja i spalten till höger.

 

Kan man ha oljeblandningar? Absolut, du behöver inte välja en olja med enbart en ingrediens, till exempel mandelolja. Oljor har olika egenskaper och ibland är blandningar bäst för just dig.

 

Varför en ekologisk olja? Den innehåller inte rester från miljöfarliga bekämpningsmedel. Den är bättre i kvalitet (ofta är den kallpressad) innehåller mer näring och för att den troligen ger dig ett bättre resultat.

 

Blir man inte glansig och fet av olja? Nej, inte alls. Oljan matar huden med sina nyttigheter, tex fettsyror som stödjer cellerna. De flesta oljor absorberas ganska snabbt och huden lämnas enbart mjuk och smidig och med snygg lyster.

 

Läs här om mina bästa ansiktsoljor:

 

Mina 9 bästa naturliga och ekologiska ansiktsoljor

 

Och här visar jag hur man använder ansiktsolja:

Ansiktsolja – hur gör man?

 

English: When I started to use facial oil during winter my skin got so much better. Softer, smoother and not itchy or flakey. It even glows – in the middle of freezing winter!