Bra ansiktsrengöring för torr hud

Hur tvättar man ansiktet när man har torr hud – utan att göra det värre? Har man torr hud kan rengöring av ansiktet kännas extra besvärligt, särskilt som ansiktsrengöringar tenderar att torka ut huden ytterligare. Jag undviker gelébaserade rengöringsprodukter som brukar vara riktade mot oren, fet eller blandhud, och även skummande rengöringar. Det brukar stå ganska tydligt på ansiktsrengöringar vilken hudtyp de passar, men det kan ta tid att hitta någon man gillar.

Bra rengöringsprodukt för torr hud är en rengöringsmjölk eller rengöringskräm som inte innehåller några starka djuprengörande ingredienser som tex sulfater eller leror. Jag har inget emot att de är tjocka eller känns feta efter att man har sköljt av dem, det är enkelt att bara ta ett ansiktsvatten på en bomullspad efteråt och ta bort ev överflöd.

Det är inte en normal känsla att huden ska kännas “skrikande ren” och liksom strama och vara helt kruttorr. Huden har ett naturligt fettlager i sig, och har en skyddande barriär och dessutom ett mikrobiom (ett lager av bakterier) som ligger på hudens yta – detta vill man inte rubba genom alldeles för mycket eller för hård och stark tvätt. Då kan huden reagera med inflammation och det kan ta tid att läka huden igen.

rengöringsolja ansikte torr hud

Göra rent ansiktet med olja – oljerengöring

Oljebaserade rengöringar håller torr hud i bättre form, eftersom de inte sliter på hudens barriär lika mycket och det är min favoritprodukt när det kommer till rengöring. Oljerengöring tar man direkt på torr hud, masserar runt så att smuts och smink lösgörs och sen blöter man ned en muslinduk eller en liten ansiktshandduk i varmt vatten och torkar av oljan. En del oljerengöringar kan man också skölja av direkt med varmt vatten. Jag rengör ansiktet enbart med vatten på morgonen, men rengör med en olja på kvällen.

På bilden ovan ser du bland annat Juice Beautys Cleansing Oil och så svenska märket Organic By Sara och hennes oljerengöring för känslig hud. 

• 6 oljebaserade ansiktsrengöringar som passar torr hud:

Tata Harper, Nourishing Oil Cleanser. 

Whamisa, Cleansing Oil 

Organic By Sara, Cleansing Oil Sensitive

Juice Beauty, Stem Cellular Cleansing Oil 

Patyka, Melting Cleansing Oil

Moonsun Organic, Cleansing Oil. 

 

• 6 rengöringskrämer som passar för torr hud:

Neal’s Yard Remedies, Calendula Cleanser. 

Dr Hauschka, Cleansing Cream. 

Moonsun Organic, Cleansing Cream. 

Care of Gerd, Eco Clean Face Canola.

Kora Organics, Cream Cleanser. 

Weleda, Almond Soothing Cleansing Lotion.

 

Här kan ni se en film om hur man gör med oljerengöring:

 

Länk till filmen om hur man använder rengöringsolja i ansiktet.