Ekologisk tandkräm. Weleda gör flera bra produkter för hygienen och jag gillar flera av deras tandkrämer. Så även denna. Det som skiljer “vanliga” tandkrämer mot naturliga är ofta att de vanliga innehåller tvålande ämnen som gör att det löddrar i munnen, tex sodium laureth sulfat som finns i tvål och schampo… Blä. Detta kan påverka tandköttet och vara en orsak till att man blöder.

Andra syntetiska ämnen i tandkräm kan vara mikroplaster som ska polera tänderna, miljögiftet triclosan som är antibakteriellt (finns typ inte kvar i svenska produkter längre) och syntetiska konserveringsmedel och parfymer.

 

Vad: Weleda, Plant Gel Toothpaste, 75 ml, 69 kronor. 

Den här gelen är inte så mycket en gel, men kanske mer som en sylt i konsistensen, om ni fattar, haha. Den är röd och ganska vattning i känslan, det löddrar inget i munnen och känns lite tunt, liksom. Den innehåller krameria eller rathaniarot, alltså extrakt från rötter från rathaniaväxten som växer i Sydamerika. Växten anses vara antiinflammatorisk och har länge använts för att stärka munhålan och tandköttet. Innehåller också myrra och kamomill som också stöttar munnen.

När man har borstat och spottar i handfatet kan man bli lite rädd eftersom det kan se ut som blod, men det är ju själva tandkrämens egen färg som är rödaktig. Ger en väldigt fräsch känsla i munnen och tänderna känns också rena och fräscha. Tandkrämen har också en fin doft och smak av pepparmynta, en naturlig och lite starkare version som jag gillar. Fri från fluor. Betyg: 4.  

weleda_toothpaste

Läs mer: 

• Tandkräm med salt – en favorit från Weleda.

 

English: This all natural toothpaste from Weleda is really fresh. Keeps the gum healthy, the teeth clean and gives an overall nice feeling in the mouth.