Så här ser min hudvårdsrutin ut just nu, och så har den sett ut i flera år. En skillnad under årens lopp; jag har lagt till fuktserum, och i perioder skippar jag ansiktsolja eftersom huden inte riktigt pallar lika mycket olja längre, och längtar efter fukt. Jag använder enbart naturliga/ekologiska produkter och testar ofta nya produkter. Jag blandar också produkter från olika märken och serier.

Hudvårdsrutin på morgonen:

• Ansiktstvätt. Varje morgon tvättar jag av ansiktet med enbart vatten.

• Ansiktsvatten. Sen sprayar jag mig med ett återfuktande ansiktsvatten.

• Ansiktsserum. Använder gärna ett återfuktande serum året om – vill ju bada huden i fukt!

• Ansiktsolja. Nu under vintern har jag ibland också ansiktsolja, och applicerar ca 2 droppar på min FUKTADE hud – aldrig ansiktsolja på torr hud.

• Ansiktskräm. Sen väntar jag någon minut och känner efter om huden behöver mer fukt eller fett och då tillsätter jag en ansiktskräm. (På vintern använder jag alltid ansiktskräm.)

• Ögonkräm. Sen duttar jag med mitt ringfinger på lite ögonkräm på området under ögat på själva skallbenet.

• Foundation/BB Cream. Jo, ekologisk foundation eller BB Cream ingår i min dagliga hudvårdsrutin – och det borde den göra för alla som bor i storstad. Foundation/BB Cream som är ekologiska innehåller allt som oftast titandioxid som fungerar som ett bra skydd för huden. Dessutom är de ofta matade med olika vårdande oljor och dessa bidrar med fukt till huden. Ett snyggt sätt att vårda huden lite extra!

Juice_beauty_foundation

En av mina favoriter: Phyto-Pigments Flawless Serum Foundation från Juice Beauty.

Hudvårdsrutin på kvällen:

• Ansiktstvätt. Jag varvar mellan olika typer av rengöringar, lite beroende på hur huden mår. Ibland vill jag ha ordentlig rengöring med olja först och sen följa upp med ett miccellärvatten, och ibland vill jag bara ha en enkel rengöringsmjölk.

• Ansiktsvatten. Sprayar lite efter tvätt och klappar liksom in det i huden.

• Ansiktsolja. Jag klappar/trycker gärna in en ansiktsolja även på natten eftersom jag tycker att serum som är vattenbaserade inte känns lika mysiga på natten. Men ibland kör jag båda! Är det extra lyxigt kör jag även ett essensvatten under serumet.

• Ansiktskräm. Ofta använder jag också nattkräm/ansiktskräm om huden känns som att den behöver extra fukt och fett, men ibland nöjer jag mig med ansiktsolja. Det bästa är ju ansiktskrämer som man kan använda till både natt och dag, så jag tycker inte att just en nattkräm måste finnas i din rutin.

• Ögonkräm. Jag avslutar allt med ögonkräm även till natten.

rms_beauty_elixir kakadu

En favorit till natten, Rms Beauty, Kakadu Evening Beauty Elixir. 

Varje vecka

• Ansiktsmask. Jag använder mig nästan uteslutande av fuktgivande masker just nu. Min hud har blivit ganska känslig så jag undviker alltför aktiva masker som verkar djuprengörande eller som har syra i sig. (Det överlåter jag åt en hudterapeut att hjälpa mig om jag skulle klara av det när huden är lite “starkare”.)

Någon gång i bland

 • Peeling. Lite beroende på hur “skrovlig” huden känns så använder jag en peeling. För det mesta klarar jag mig bra utan, och eftersom jag är känslig i huden så låter jag hellre huden vila från peelingar. Men det är ett jättebra komplement och bra sätt att hålla huden strålande.

 

Däremellan testar jag alla möjliga produkter och serum och masker men så här ser rutinen ut dagligen. För mig funkar detta riktigt bra, men det betyder inte att alla bör göra som jag. Man får själv testa sig fram till en bra rutin, men det allra viktigaste är ju rengöring, återfuktning och vård.

I dag är luften i storstan smutsig, vi sitter i torr inomhusluft och vi petar oss med händer/fingrar i huden bland annat, så därför bör vi tvätta rent huden så att den får optimal möjlighet att regenerera/reparera sig under natten.

Hur brukar du göra?