Ekologisk ansiktsolja. Du har kanske hört talas om att ansiktsolja verkligen kan hjälpa huden – man blir mindre torr, man får färre synliga linjer och huden får mer glow! 

 

Vi har alla helt olika fettbalanser i huden, en del av oss har mycket fukt och fett i huden naturligt, men i takt med att vi åldras förminskas dessa nivåer. Då kan det vara bra att addera fett och fukt till huden så att den håller sig mjuk och smidig. Huden påverkas också genom det vi äter – ni vet ju att jag ofta tjatar om att man ska äta bra fett för att slippa torr hud. Läs mer här.

Jag älskar ansiktsoljor – de har verkligen förändrat min hud radikalt. Men det gäller att använda dem på rätt sätt:

 

• Applicera alltid ansiktsolja på fuktad hud. Det kan tex innebära att du inte torkar ansiktet helt torrt efter tvätt, eller att du applicerar ett ansiktsvatten innan du applicerar oljan. På det sättet hjälper du oljan att bättre gå ned i din hud, och samtidigt får du med fukt i huden.

• Applicerar du på torr hud kan huden blir torr. Fett löser fett, och i värsta fall kan olja göra huden torrare på längre sikt. Men om du är noga med att applicera olja på fuktad hud så undviker du att bli torr.

• Applicera lagom mängd. En del öser på lite väl mycket olja, och det kan också störa hudens egen naturliga fettbalans. 1-2 droppar räcker gott. Häll ut dropparna på fingertopparna och klappa och tryck in oljan i huden.

• Använd när du vill. Du kan använda ansiktsolja på morgonen eller på kvällen. Eller både på morgon och kväll. Gör som du känner! En del oljor är framtagna för att särskilt verka på natten, och andra för att funka på dagen men de allra flesta funkar när du vill!

• Använd oljan hur du vill. Du kan använda oljan enbart, och låta den ersätta din dagkräm eller nattkräm, men du kan också använda den som ett serum. Då applicerar du först oljan, låter den sjunka in i huden ett par minuter och sen applicerar du ansiktskrämen ovanpå. Du känner snart vad som fungerar för dig. Men testa minst ett par veckor, så att din hud verkligen lär känna oljorna.

• Testa olja som vinterskydd. Om det är kallt ute och du vill skydda huden extra mycket när du är ute, kan du först applicera en ansiktskräm och sen kan du klappa in ett par droppar olja över.

• Blanda oljan! Du kan också testa att blanda 1-2 droppar olja i din vanliga dag- eller nattkräm. Då får du en lite rikare och mer näringsrik kräm som också kanske ger dig lite mer glow!

• Olja funkar utmärkt som ögonkräm. Självklart kan du använda din vanliga ansiktsolja som ögonkräm (om det inte står någon särskild anvisning om detta på din förpackning!). Tänk dock på att vissa mascaror kan släppa mer om det är väldigt fett/fuktigt under ögat.

arganolja

Hur vet man vilka oljor man ska välja? Antingen kan du köpa en färdigblandad olja med olika typer av vegetabiliska oljor som är anpassade för olika hudtyper. Kolla tex här.

Men du kan också använda dig av så kallade basoljor, alltså oljor som enbart har ett innehåll; jojobaolja, morotsfröolja eller mandelolja tex. Jag använder själv oftast färdigblandade, ofta för att det är eteriska oljor tillsatta för trevliga dofter, men också för att man då får en bra blandning av olika potenta oljor som jobbar på huden samtidigt.

De basoljor jag ofta använder är arganolja, mandelolja och jojobaolja. Men det finns massor av trevliga basoljor att välja mellan. Här kan du läsa en guide:

• Vilken olja passar min hud bäst? 

 

Jag har hört att man kan använda olja som rengöring? Japp, det stämmer bra. Jag brukar rekommendera tex kokosolja, jojobaolja eller mandelolja för rengöring. (Men det finns också många färdiga oljerengöringar.) Man applicerar då olja på torr hud, masserar huden och löser upp smuts och smink och sen blöter man ned en liten handduk i varmt vatten och torkar av huden. Detta kallas också för OCM, Oil Cleansing Method.

 

Jag har hört att oljerengöring är bra för acne? Japp, blanda då tex olivolja och jojobaolja så har du en bra rengörande olja. Här kan du läsa mer.

 

• Vill du läsa mer kan du spana in alla mina inlägg i kategorin ANSIKTSOLJA i spalten här bredvid >>>

 

• Mina bästa ansiktsprodukter från 2017. 

 

English: I love facial oils – but it’s a good idea to use them the right way!