Känslig hud. Detta har jag hört några som lider av – att efter duschen så blossar ansiktet upp och blir rött och att det kan hålla i sig ganska länge. Förutom att ansiktet blir rött så känns det också irriterat och man kan se små prickar i ansiktet. Och när jag själv märkte att jag råkade ut för dessa röda episoder efter duschen så började tänka till.

Varför blossar ansiktet upp efter jag har duschat? Inte så konstigt egentligen när man tänker efter; huden i ansiktet sitter ju ihop med huden i skalpen – all hud sitter ju ihop, men dessa är ju närmaste grannar – så om man tvättar håret med något som är annorlunda från det man tvättar ansiktet med, så är det ju inte så konstigt att huden i ansiktet också reagerar. Åtminstone inte om man är känslig och reaktiv i huden. Jag använder ju enbart ekologiska och naturliga schampon och balsam, men trots det så kan mitt ansikte reagera efter duschen. Det kan bero på att det trots allt finns milda, naturliga tensider i eko-schampon, kanske en doftsättning som är för kraftig för mig eller så gillar inte huden att stå i en varm dusch och ha varmt vatten rinnande över sig så länge – plus schampo eller duschtvål som kanske rinner över.

Vanligt vatten rubbar det naturliga pH-värdet (hur surt något är) i huden, och därför bör man undvika vatten i ansiktet i onödan, om man har känslig och reaktiv hud. Man kan balansera pH-värdet i huden genom att använda ett ansiktsvatten efteråt. Jag har svårt att leva utan lugnande ansiktsvatten! Men hur många av er kommer ihåg att mista huden efter duschen, när ansiktet redan är rent?

Vad beror känslig hud på? Min hud har blivit mycket känsligare de senaste åren, och det kommer troligen att fortsätta att blossa upp ibland efter duschen, men turligt för mig så lugnar huden ned sig ganska snabbt. Ibland får jag ta till en lugnande salva som dämpar rodnaden, men det är inte så ofta. Min hud reagerar olika men helt klart är min hudbarriär inte lika stark längre och min mikroflora är rubbad. Det i sin tur kan bero på bland annat; stress, något jag ätit, min magsjukdom, solen – som gav min hud en jättereaktion i somras, läs mer om den här. Men självklart kan även hudvårdsprodukter störa hudens barriär, och känslig hud är också vanligt i samband med klimakteriet, en del upplever känsligare hud runt mens och ägglossning, så våra hormoner kan också spela in. Lägg sen till det faktum att vi sitter inne hela dagarna, vi sitter framför skärmar och vi är inte ute lika mycket som vi borde vara.

Det enda jag vet är att jag kommer att fortsätta duscha och tvätta håret, men jag behöver inte bli livrädd om ansiktet blir rött eller känns irriterat, eftersom jag vet att det lugnar sig. Men helt klart ska man se över sina produkter för håret och sina duschtvålar också, om man vill vara rädd om sin hud. Att huden ständigt blossar upp är ett tecken på obalans helt klart.

Ett tips till alla er som är känsliga där ute – testa en foundation eller ansiktskräm med zinkoxid. Zink används som solskydd men också för att lugna huden, ni vet zinksalva på irriterade baby-rumpor? Min favorit är denna CC Cream från Juice Beauty, den blir min hud alltid lugnad av plus att den ger huden en naturlig och diskret glow!

juice_beauty_cc cream

 

Torr hud? Ansiktsvatten ger dig fukt – och stärker huden