Naturlig solkräm. I vintras och även förra sommaren hann jag testa lite naturliga och ekologiska solskydd som ni kanske är nyfikna på.

Eco Cosmetics, Sun Lotion, Neutral, SPF 20, 100 ml, 159 kronor. Detta är en smart pumpflaska som doserar ut en vit, lite småseg kräm som är helt doftfri. Arbetar man in den blir det inga vita hinnor eller ränder. Sitter bra, skyddar bra och om man är ute i solen en hel dag är det också lätt att applicera på mer. Denna har vi använt i Thailand och Europa i strålande sol, hela familjen (jag, min 8-åriga dotter och maken.) Vattenresistent, man kan alltså bada utan att behöva applicera mer. Fast det brukar man ju vilja göra ändå, just in case. Certifierad enligt Ecocert, innehåller inga nanopartiklar. Riktigt bra, och kommer att köpa igen.

Eco Cosmetics, Sun Lotion, SPF 20, 100 ml, 149 kronor. I princip samma sollotion som ovan, men denna har en svag doft, lite syrlig och fruktig, typ. Tycker dock att doften dunstar ganska snart. Denna är också lite mer ljusgul i färgen. Lätt att massera in, för att vara en vattenresistent kräm. Tycker dessutom att dessa är riktigt dryga. Håller också huden fuktad ett tag, vilket känns bra. En favorit!

naturligt solskydd

Eco By Sonya, Natural Coconut Sunscreen, SPF 30, 150 ml, 379 kronor. Stor fin tub med snäpplock. Fast vit kräm som doftar fräscht av kokos. Trög i konsistensen, det tar tid att massera ut den i huden och tyvärr blir man lite vit av denna. Jag har inte haft tålamod att sitta och sola så mycket med denna, så jag kan inte säga så mycket om hur den skyddar mot solen, men med spf 30 borde den funka bra.

Maria Åkerberg, Sun Protecting Oil, SPF 15, 125 ml, 245 kronor. Smidig pumpflaska där man sprejar ut solkrämen. Den är som en oljeblandning och det är bra att skaka om flaskan eftersom den skiktar sig annars. Tyvärr blir man vit även av denna, även om den är väldigt lätt att massera in i huden. Tycker också den känns behaglig på huden och doftar riktigt friskt och fräscht av citrongräs.

Acure, Sun Screen, SPF 30, 177 ml, ca 130 kronor. Den här köpte jag i New York i höstas och hade höga förväntningar. Det är ju en spray (inte optimalt att det krävs gas för att få ut solkrämen) som det gäller att sikta rätt med. Vit kräm som är halvlös och som är lätt att smörja in i huden. Min man brände sig dock när han hade använt denna. Det är möjligt att han slarvade med appliceringen, men jag känner mig inte helt övertygad om denna.

 

Läs mer: 

• Därför ska du undvika solkrämer med syntetiska kemikalier.

• Ekologiska och naturliga solskydd – några av mina favoriter. 

 

English: Here is a round of natural and organic sun screens that I tried during my winter break in Thailand and also a bit last summer. Among these I prefer the ones from German budget brand Eco Cosmetics.