Vad är ekologiskt och vad är naturligt? Det korta svaret: det är enbart det som kan odlas som är ekologiskt, resten är naturligt.

NATURLIG

Det som finns naturligt i naturen, som vatten och jordmineraler (tänk mineralfoundation) är så kallade fyndigheter. Det kan inte odlas, det bara finns. Mineralolja (parafinum liquidum) är också naturlig och finns djupt nere i jorden.

I naturen hittar vi också flugsvamp och giftsumak (poison ivy) och DDT, och andra persistenta miljögifter som har hamnat i naturen på grund av oss. Så allt som finns i naturen är inte bra nog att göra hudvård av. Men det finns massor av härliga växter som man kan göra hudvård av och som växer vilt.

Men ibland är det svårt att veta vad naturlig hudvård egentligen står för. Ingredienserna kanske bara har ett naturligt ursprung. Alltså, det kommer från kokos från början men det har processats på vägen och kanske har man då använt sig av starka kemikalier? Här gäller det att se upp med vad flaskan lovar. Naturligt baserad? Av naturligt ursprung? Från naturen?

ekologisk hudvård

EKOLOGISK

På bilden ovan ser ni en ekologisk odling. Det som är ekologiskt kommer från ekologiska odlingar, det finns inget ekologiskt som växer vilt i naturen. Vatten och jordmineraler kan alltså inte vara ekologiska.

När man odlar ekologiskt slipper man rester av kemiska bekämpningsmedel och andra gifter som används vid vanlig odling = bättre arbetsmiljö för de som jobbar. Ekologisk odling innebär att man bidrar till ett mer hållbart samhälle. Man hjälper till att läka jorden.

English: What is the difference between natural and organic? Natural are the things that naturally occurs in nature and that you can cultivate. Organic are the things that you cultivate – organically.