Ekologiska örtfärger för håret.  När jag inte går på grön salong och färgar håret på ett miljövänligt och hälsovänligt sätt, gör jag det hemma med ekologisk hårfärg som är baserad på växter och örter. Det finns många ekologiska örtfärger för hemmabruk att välja på i dag, och många av dem är ganska lika och innehåller ofta samma uppsättningar av örter. Gemensamt för dem är att man blandar de malda örterna med varmt vatten och applicerar pastan i håret. Här listar jag tre av mina favoriter när det gäller växtfärger som jag har testat under åren.

Bäst i test: ekologisk växtfärg för håret

cultivators_chestnut

Cultivator’s Organic Herbal Hair Color, Chestnut. Denna nyans är liiite ljusare än jag brukar och framför allt kallare. Bruna/mörkbruna örtfärger brukar ha lite mer rött i sig. (Denna har för all del också rött i sig, men inte lika mycket.) Mycket nöjd! Och nej, den täcker inte grått med 100 %, men den ger de grå stråna lite färg och det ser lite mer gyllene ut än grått. En annan fördel med örterna är ju att håret får sig en boost – glansigt, snyggt och stunsigt! Prisvärt och lätt att göra hemma utan en massa syntetiska kemikalier som hamnar i hår/hårbotten/avlopp. Dessa är vegan och ekologiskt certifierade enligt USDA Organic & Ecocert Cosmos. Betyg: 5/5. 

Khadi örtfärg

Khadi, Örtfärg, Mörkbrun. Samma som de övriga; pulver som blandas med vatten. Efter ca 1,5 timmar med en plasthätta och sen en handduk över sköljs färgen ur. Resultatet är riktigt bra, färgen täcker de grå stråna bra – det blir dock aldrig 100 % täckning – och resten av håret får fin glans och liksom förstärkt färg. Jag skulle säga att hållbarheten är bra, men mina grå börjar ju synas i hårbotten igen efter en månad. Men för en hemmafärg är det absolut godkänt och håret och hårbotten mår toppen! Betyg: 4,5/5. 

Radico

Radico, Hair Colour Organic, Dark BrownFärgen är certifierad enligt Ecocert och USDA Organic. I paketet hittar man örter, plasthandskar, mössa samt en borste – hurra! Örtpulvret blandas med varmt vatten till en härlig geggamoja. Doften är tydligt örtig och påminner om lantgård. Guckan blir ganska följsam och med borsten blir det lätt att applicera i håret, och dessutom kommer man bra åt i hårbotten. Efter 1,5 h i håret är det dags att skölja ur. Resultatet är riktigt bra. Täcker grått på ett naturligt vis, det grå syns igenom, men det blir mer luddigt i kanterna och lite mer “blont”. Mitt mörka hår fick mer djup i färgen och håret fick superfin stuns. Jag behövde inte tvätta håret på 5 dagar efter färgningen! Betyg: 4,5/5. 

 

Läs mer här om hur det funkar att färga med örtfärger och växtfärger (olika namn för samma sak): 

Hur färgar man håret med örtfärg?