VÄXTFÄRG. Har du funderat på hur man gör när man ska färga håret hemma med växtfärg eller örtfärg? Här kan du läsa vår guide med smarta tips för att lyckas med din växtfärgning! 

Det är som det låter, en hårfärg som är baserad på olika malda örter. Många av dem har sitt ursprung i Indien där man har lång tradition av att färga hår med örter. Örtblandningen, pulvret, blandas med vatten till en lös pasta som sen appliceras på håret. Sen sitter man en stund (ofta minst en timme) och låter färgen verka.

Det kan ta tid innan örtfärg ”fäster”

Har du aldrig färgat håret med ört- eller växtfärger tidigare kan det ta några färgningar innan färgen “sätter sig” i ditt hår, allt beroende på din egen hårkvalitet och hur du har färgat håret tidigare eller om du använder stylingprodukter med mycket silikoner tex.

Detoxa håret med lera först

Har du färgat håret kemiskt under några år är det bäst att först göra en detox av håret. Det finns leror som hjälper till att dra ut rester av hårfärger och annat. Men vissa salongsfärger måste ibland växa ur. Du kan få hjälp att rena ditt hår hos gröna frisörer eller köpa egen lera, tex här.

Här har Khadi en smart produkt för dig som testar att färga med växtfärg första gången, som en primer, Color Prep. 

Växtfärg har sina begränsningar

En växtfärg utgår från dina egna naturliga förutsättningar, så är du blond är det svårt att bli svarthårig eller mörkt brun, åtminstone på en färgning. En växtfärg är däremot väldigt bra att förhöja din egen färg, ge fin glans till håret och göra färgen djupare. Resultatet blir ofta mycket mer naturligt, med olika naturliga skiftningar i håret, jämfört med tex en kemfärg, där hela håret ofta blir en och samma nyans, lite som en hjälm.

Att färga håret med växtfärg eller örtfärg är alltså inte samma sak som att färga håret med kemfärg eller med kemiska hemmafärger. Det allra bästa är så klart att besöka en grön salong som erbjuder växtfärgning, på det sättet kan en professionell frisör titta på ditt hår och se vilka förutsättningar som finns. Gröna frisörer hittar du bland annat via föreningen Grön Salong Sverige, som certifierar gröna frisersalonger.

växtfärg clean organics

Hannah testar växtfärgning på Clean Organics på Kungsholmen i Stockholm. 

Vanliga frågor om ekologisk hårfärg: 

• Kan man täcka grått? Ja, det kan man, men inte 100 %. Däremot kan man ”sudda” grått på ett mörkt hår så att det inte blir lika tydligt. För att täcka grått på ett mörkt hår måste man blanda in örten henna som ger en röd färg. Om man bara väljer örter som gör håret mörkt, tex indigo, så riskerar håret att bli grönt. Därför blandas ofta henna i mörka hårfärger, men det betyder inte att du blir rödhårig.

• Kan man blondera håret ekologiskt? Nej, det kan man inte. För att bleka håret behövs väteperoxid, men på många gröna salonger erbjuder man en mild väteperoxid i kombination med olika leror som hjälper till att bleka håret naturligt.

• Kan man färga ögonbrynen med ekologisk växtfärg? Nej, vi skulle inte rekommendera det. Dels är färgen inte framtagen för det, och dels skulle man behöva sitta väldigt länge med färgen för att den skulle verka. Vi rekommenderar istället att ni kontaktar en grön salong, som brukar erbjuda en allergivänlig ögonbrynsfärg.

cultivators

Så funkar det att färga håret med växtfärg: 

  • När blandningen sitter i håret måste den verka länge, oftast minst i ca 60 minuter, beroende på vilken effekt du vill ha. Färgen sätter sig runt hårstrået, som en toning, och går inte in i hårstrået som en kemisk färg gör.
  • Växtfärgen doftar inte så gott, men det är ingen fara – det är enbart naturliga och ekologiska örter.
  • Efter färgningen bör du inte tvätta håret på ett par dagar för att få färgen att sitta bättre. Dessutom djupnar den ofta efter någon dag.
  • Färgen tvättas och växer successivt ur håret, men sitter bra i cirka två månader, även om det är individuellt.
  • De första dagarna efter färgningen luktar håret tydligt av örter. Efter ett par tvättar försvinner doften.
  • Undvik vita handdukar och örngott efter färgning.

vaxtfarg (1)

Fördelar med växtfärgning:

• Med växtfärgning slipper du skarpa kanter där utväxten syns. Det blir ingen “hjälm” av en och samma nyans som ser onaturlig ut.

• Du gör så klart miljön en tjänst eftersom du undviker starka syntetiska kemikalier som ju spolas ut från salongens eller ditt eget handfat/dusch.

• Du bygger upp ditt hår snarare än att bryta ned det med kemikalier. Eftersom färgen lägger sig runtom hårstrået skyddas det istället.

• Du får ett naturligt spel av olika nyanser i ditt hår eftersom du i normala och naturliga fall har flera olika nyanser i håret. En örtfärg stödjer dina naturliga nyanser i håret.

• Och dessutom får du fin glans!

 

Läs mer här om växtfärgning:

Hur färgar jag mitt råttfärgade hår med örtfärg?