I helgen har jag varit i Östergötland och på detta fantastiska ställe, Villa Fridhem. Weleda bjöd in ett härligt gäng till en grön lyxhelg. Och vilken lyx det har varit! Jag åkte ned redan på fredagen, tog en härlig joggingtur runt i skogen, körde ett yogapass i mitt stora härliga rum och bastade.

bild-952

På kvällen åt jag middag med Emma Bergqvist, nordisk marknadschef på Weleda och företagets talesperson, Lisen Sundgren. Lisen är herbalist och författare till flera böcker, bland annat Lisens Gröna Värld, som kom tidigare i år. Hon kan det mesta om hälsosam mat och hon är otroligt rolig och inspirerande att lyssna på. Kanske kommer några av er ihåg Lisens fina ekologiska hudvårdsprodukter, Lisen Organics?

villafridhem

Villa Fridhem byggdes 1909 av Prins Carl (son till Oscar den II) och ritades av Ferdinand Boberg. I dag är det spa- och konferenshotell och läget vid Bråviken är spektakulärt. Jag har njutit till fullo av vacker natur, sol och frisk luft.

villafridhem

Och så här vackert var det i matsalen. Jag gillar verkligen att den äldre herrgårdskänslan finns kvar, det knarrar härligt i trägolven, fönstren är bevarade och det hänger kristallkronor i taken. I den nya delen där jag bodde var rummen splitter nya, men utan att bli för trista och opersonliga. Jag har sovit som en prinsessa.

emma

Emma Bergqvist drog i gång lördagen men en föreläsning om naturlig hudvård och fair trade. Weleda arbetar sedan många, många år med att hjälpa bönder i olika delar av världen att ställa om till ekologiska odlingar, och säkerställa att de har rättvisa villkor. Något att tänka på nästa gång man väljer mellan den billiga produkten (vars ursprung man inte vet något om) och den lite dyrare, med ekologiska och fair trade ingredienser.

Lisen_sundgren

Lisen höll sen en jätteintressant föreläsning om örter och varför de är bra för oss. Hon tog med ut i trädgården och plockade bland annat:

Nässla – späckad med järn, klorofyll, magnesium, c-vitamin och som bland annat stimulerar njurarna. Ut med slagget! Nässlan passar utmärkt i soppa.

Maskros – den är besk, vilket är bra för matsmältningen, vi äter för lite av det beska, och fokuserar för mycket på det salta och söta. Maskrosen funkar också bra i smoothien!

Kirskål – en kål som är full av klorofyll, mineraler, har en renande verkan och som hjälper till att hålla oss basiska. Vi är alla alldeles försurade i våra kroppar. Kirskålen kan man använda som spenat, i en pesto eller i soppan.

Sen höll Lisen en smoothieworkshop med grönsaker från Årstiderna och det var mycket gott i den; svartkål, bladselleri, ingefära, äpple, gurka, avocado och chili bland annat. Mums!

bild-959

Efter grönsakerna fick vid godsaker – ekologisk och fair trade choklad från Chocolaterie Kolmården. Lisen berättade om hur choklad odlas i bland annat Elfenbenskusten och hur vanligt det är med barnarbete, allt för att få så billig choklad som möjligt till de stora jättarna i våra matbutiker. Vill du inte vara med och stödja kidnappning av barn eller slavarbete så ska du strunta i Marabou, Fazer och Cloetta och co, och istället välja fair trade choklad. Se första delen av denna BBC-serie, Chocolate – The Bitter Truth:

Det finns massor av fair trade choklad att välja mellan i butikerna, bland annat har både Coop och Ica egen fair trade choklad. Och sen är det ju med choklad som med allt annat – så få ingredienser som möjligt, och väljer du en ekologisk choklad så slipper du äta ingredienser som sojalecitin som är tvättad i bensin, palmolja som utvinns genom att man skövlar regnskog och andra hemskheter.

weleda

Efter den här helgen blir jag återigen påmind om Weledas fantastiska produkter, där man kan spåra produktionsledet bakåt, man vet vilka bönder som har odlat de ekologiska sesamfröna i Mexico, eller vildrosorna i Turkiet. Man vet att de får bra betalt, att de slipper arbeta med miljö- och hälsoskadliga bekämpningsmedel och man vet att de kan känna sig trygga ekonomiskt eftersom Weleda tecknar långa avtal med dem. Och sen att produkterna doftar fantastiskt och har så bra effekt på huden – det är ju en underbar bonus.

Tack Weleda för nya kunskaper och ny inspiration – jag har haft en underbar helg. 

English: I’ve spent the weekend at Villa Fridhem, a lovely mansion in Östergötland, together with around 40 other bloggers, journalists and health-freaks learning about fair trade and the effects of that. So good bye Snickers, M&M and Bounty, until you go fair trade. The chocolate industry is just as rotten as many others, with child labour and kidnapping as unacceptable ingredients.

We’ve also taken a closer look on our local herbs and how they can spice up our food and improve our inner health. Great place, great food and great weather – couldn’t be better! Thank you Weleda!