Behöver man byta ut sin hudvård på vintern? Det har varit en härlig höst med riktigt fint väder, men nu när vintern är här känner jag att huden har börjat få andra behov. Jag vill ha lite mer kraft i mina krämer, lite mer vård.

När det blir kallare ute kan huden reagera, och i samma takt brukar inomhusluften bli torrare så huden kan reagera på det också. Och dessutom kan huden reagera på att växla mellan kall utomhusluft utan fuktighet och torr inomhusluft.

Mina bästa tips för huden i vinter:

1. Fetare dagkräm. En favorit som jag ofta tar fram under höst och vinter är Rose Day Cream från Dr Hauschka som är extra bra för torr, känslig och mogen hud. Även du som tenderar att bli lite röd passar i denna. Det som är så bra med den är att den kommer i en Light version som passar bättre på sommaren.

Denna klassiska kräm innehåller extrakt från rosor, nyponrosor och rosenvatten som balanserar huden och lugnar den. Den är lite tjockare och känns både trög och fet och det passar mig perfekt under höst och vinter.

2. Ansiktsolja. Ett annat höst/vintertips är att applicera ansiktsoljan ytterst, alltså efter din ansiktskräm. Passar extra bra om du har en planerat en långpromenad eller en dag ute i skogen och du inte använder tex foundation. En favorit i Noni Glow Face Oil från Kora Organics.

3. Fett till natten. På vintern blir det också extra tydligt att jag behöver med fett under natten, så om jag tidigare enbart använt tex ett serum och en lätt kräm, använder jag gärna både olja och en fetare nattkräm på vintern.

4. Ansiktsvatten. Extra viktigt också: fukt under dagen! Hemmakontoret är laddat med mister och ansiktsvatten som jag kan spraya huden med så att den håller sig fuktad i den torra inomhusluften.

5. Testa en essence. Ett extra lager fukt skadar ingen och just nu är jag kär i detta essencevatten från Neal’s Yard. Det används alltså efter ansiktsvatten och innan serum, och ser till att hålla huden fuktad hela dagen, även om vädret är både torrt och kallt.

6. Ansiktsmask. Nu är bästa tiden att lägga till ansiktsmask som ger extra fukt och vård. Och jag älskar masken från Patyka som jag sover med. Så smidigt att vakna med fuktad och fin hud!

Läs mer: 

Torr hud – här är en kur som boostar fukten i huden