Favoriter: ekologisk ansiktspeeling. Här listar jag mina allra bästa naturliga och ekologiska peelingar för ansiktet. Det kallas också för exfoliator, alltså en produkt som exfolierar huden, slipar bort döda hudceller och annat som ansamlats på hudens yta och som kan göra huden tilltäppt, ge den en matt finish och en sträv känsla. Jag använder antingen mekanisk peeling (de innehåller ofta någon typ av små korn som polerar huden) eller en peeling med någon form av enzymer eller tex aha-syra (mild) som bearbetar huden på ett “kemiskt” vis (obs att inga syntetiska kemikalier används) – läs min guide till syror här. 

Under de senaste 10 åren har jag testat ganska många peelingprodukter och här är de som har fått 5 i betyg av mig:

eco_facial_scrub_gerd

Care of Gerd, Eco Facial Scrub. Den här jättetuben innehåller en vit härlig kräm med små kulor av jojoba som står för den mekaniska peelingen. Doftar underbart fräscht av peppermynta, och den är riktigt behaglig, och “river” lagom i huden. Man masserar in i huden några minuter och man känner med fingertopparna att orenheterna släpper. Sen sköljer man av med vatten och huden är sen strålande fräsch, med förminskade porer, en ny lyster och helt ren utan att kännas uttorkad. En suverän ansiktspeeling! Betyg: 5/5.

primetime-bybi

ByBi Beauty, (Prime Time Priming Facial Polish) – Smooth and Soothe Scrub. Söt tub (gjord av sockerrör) med en seg salva med härligt fräsch doft av citrus. Några minuters masserande med denna och huden blir som ny! Mjuk, len, allt hårt är borta och huden känns också härligt återupplivad och återfuktad. Betyg: 5/5.  

juice beauty_peel_spray

Juice Beauty, Stem Cellular Exfoliating Peel Spray. En effektiv peelingspray som man masserar i ansiktet och som liksom smular av smuts och annat från huden. Man baxnar när man ser det! Sprayen – doftar illa! – innehåller aha-syra från äpple (malic acid) som enkelt löser upp döda hudceller från huden. Efteråt sköljer man av huden med vatten och återfuktar. Huden lämnas helt slät och förnyad, borta är allt fnas och pansar. Och huden känns mycket mer utjämnad i hudtonen, klarare och fräschare. Magi! Betyg: 5/5.Patyka, Double Action Smoothing Scrub. Underbar rosa kräm som doftar av rosor och söta frukter. Denna peeling innehåller milda aha-syror som får verka först och sen masserar man huden. Mild och passande för mig som är känslig. Innehåller jojobakulor som polerar huden och efter man sköljt av är huden mjuk, verkligen rengjord på djupet, orenheter och förhårdnader är borta. Huden är fräsch, len, med ny glow och porerna är förminskade Betyg: 5/5. 

maria_akerberg_papayapeeling

Maria Åkerberg, Papaya Peeling. Den här peelingen har en vacker varm gul färg och den kommer från papayajuicen som ingår. Den känns ganska grov på huden (innehåller maltodextrin som är som en typ av socker och som bryts ned av vattnet) men sen när man tillsätter vattnet löses kornen ned. Doftar ljuvligt av papaya men också av citrus och grapefrukt. När man sköljer av lämnas huden helt len, orenheterna är upplösta och jag upplever en helt annan lyster i huden. Betyg: 5/5.

borlind_enzympeeling (1)

Anne Marie Börlind, Enzympeeling. Jag älskar den här typen av peelingar! Enkel plastförpackning med kork och som innehåller ett vitt finmalet pulver. Det har en mild, fin, fruktig doft (naturlig.) Man blandar pulver med några droppar vatten till en lös pasta. Den här masserar man in på huden, sköljer av och efteråt känns huden väldigt ren, mjuk och len, orenheter är förminskade, liksom porer. Jag noterar en härlig lyster och klarhet i huden. En perfekt peeling för känslig hud. Betyg: 5/5.estelle-thild-et-biocleanse-radiance-micro-polish-600x600Estelle & Thild, Biocleanse Mirco Polish. Den här lilla tuben innehåller en vit, fast kräm som har en mild bärig doft. Krämen är full av små, små korn (naturlig silika) som skonsamt polerar huden. Man applicerar lite på fuktad hud och masserar runt. Älskar att känna att huden direkt blir av med hårdhet. Sen sköljer man av med vatten och då känns huden otroligt fräsch och fin. Mindre porer, en ny lyster och känns mycket mjukare och smidigare. Effektiv och samtidigt så pass mild att även jag som är känslig i huden kan använda den minst en gång i veckan. Betyg: 5/5.

tataharper_regenerating

Tata Harper, Regenerating Cleanser. Ljus beige rengöringskräm med små korn av aprikoskärnor, det kallas för aprikoskärnmjöl och det har en mild exfolierande effekt. Rengöringskrämen ska kunna användas dagligen, men jag kör den bara en gång i veckan som en peeling. Den har en otroligt härlig doft av söta apelsiner och konsistensen är lätt och lite åt det mjölkiga hållet. Efteråt är huden synbart tajtare, har mindre porer och bättre glöd. Grym. Förstår att den tillhör bästsäljarna. Betyg: 5/5.

juice_peeling

Juice Beauty, Stem Cellular Resurfacing Micro-Exfoliant. Gråbeige pasta med svarta små prickar (mikroniserade partiklar av druvkärnor) och enligt beskrivningen passar den inte för känslig hud. Jag har ju känslig hud och för mig funkar den ändå bra, man jag använder den högst en gång i veckan. Man blöter huden och sen masserar man runt krämen och sen är det bara att skölja av. Och jösses! Huden är heeeelt slät, ny, uppstramad, full av lyster, borta är porer och orenheter. Om jag får gissa så är det aha-syran från äpple och askorbinsyra (C-vitamin) som bidrar till den fantastiska effekten. Betyg: 5/5.

nveyeco

Nvey Eco, Forte, Hydrating Exfoliant. Snygg flaska med praktisk pump. Ut kommer en lätt vit kräm med finmalen bambu som står för själva exfolieringen. Doftar milt av apelsin. Masseras runt i ansiktet – lagom riv – och nästan direkt känns det att orenheterna försvinner. Efter att jag sköljt av scrubben är huden helt ny, slät och fräsch. Synbart mindre porer och fantastisk lyster. Snacka om fantastisk effekt. Betyg: 5/5.

may_lindstrom_clay

May Lindstrom Skin, The Clean Dirt Cleansing ClayEn peeling/rengöring i pulverform som innehåller bland annat rhasoullera, rosor, kanel och ingefära. Doftar ganska starkt och kryddigt! Man blandar pulvret med lite vatten till en pasta, sen penslar man in den i huden, masserar lätt och sen är det bara att skölja av. Resultatet är fantastiskt! Huden blir genast djupt renad, slät och nästan helt ny. Det känns som att det även skjuts in syre i huden, som att den blir ordentligt uppfräschad. Betyg: 5/5.

peeling-kadalys2-1

Kadalys, Musaclean Peeling Exfoliant. Beigefärgad scrubbkräm som doftar fruktigt av både banan och citron som den också innehåller. Denna applicerar man först på huden och låter Aha-syrorna verka. Efter några minuter börjar det sticka i ansiktet – inget att oroa sig för, det är bara fruktenzymerna som arbetar. Sen tillsätter man vatten och masserar huden och då aktiverar man den mekaniska skrubben som består av jojobakulor. Huden lämnas flammande röd och varm först, men sen strålande ren, med tydligt förminskade porer, fin lyster och en jämnare hudton. Troligen inte för dig med extra känslig hud. Betyg: 5/5.

Helmi

Mia Höytö, Helmi Exoliating Mask. Är detta en peeling eller en peelingmask? Kanske båda? Den vita fasta krämen innehåller bland annat vit lera och först applicerar man den på ansiktet och låter verka i ca tio minuter och sen tillsätter man lite vatten och masserar runt pärlorna av jojobaolja som peelar huden. Otroligt trevlig upplevelse med lagom riv i ansiktet och härlig känsla när man har sköljt av den. Efteråt känns huden ren, mjuk och alla orenheter är borta och porerna minimerade. Huden känns också som att den har kommit igång – mikrocirkulationen i huden har satt fart. Betyg: 5/5.

la-creme-gommante

Absolution, La Creme Gommante. Detta en väldigt trevlig peeling; en beige kräm som doftar underbart av mandel, nästan som björnklister. Den är trevlig att massera runt i ansiktet och har små, skonsamma korn som känns milda men samtidigt effektiva. När man sköljer huden efteråt är den slät, har förminskade porer och känns mjuk och även återfuktad. Den här gillar jag! Betyg: 5/5.

stem_peeling

Stem Organics, Smooth Skin Exfoliant. Otroligt fräsch peeling med små, små korn som effektivt tar hand om huden. Lite lös mjölkig/geleaktig konsistens som är lätt att massera ut i ansiktet. Dryg, man behöver bara en liten klutt. Eftersom kornen är små och inte så grova är det en väldigt behaglig upplevelse att göra peelingen. Men det bästa är ju resultatet. Huden känns verkligen helt ny efteråt. Babymjuk, fin, slät och baske mig om inte porerna ser ut att ha förminskats också! Betyg: 5/5.

 

Bäst i test – ekologisk hudvård som jag gillar:

Mina 13 bästa naturliga serum

Mina 9 bästa naturliga och ekologiska ansiktsoljor

Mina 26 bästa ekologiska ansiktsrengöringar

English: Love a great peeling! Here are the 13 best I have tried during the years.