Presenteras i samarbete med Axelsons Institute 

Nyligen gick jag en kurs på Axelsons i Stockholm i något de kallar för Naturlig Facelift Massage. Det var en 3-dagars kurs i olika massagetekniker för ansiktet. Riktigt kul att få vara elev och total nybörjare på något! (Ni ser kanske glittret i mina ögon på bilden ovan?!) Och NEJ, jag ska inte utbilda mig till hudterapeut, jag ville gå kursen för att ge mig själv verktyg och kunskap för att hålla huden frisk och välmående i många år till.

Axelsons Institute som de ibland kallar skolan, eller Axelsons Gymnastiska Institut som det hette från allra första början, är en anrik skola för friskvård och hälsa och Skandinaviens äldsta i sitt slag. Skolan grundades 1964 av pionjären Hans Axelson som gick bort tidigare i år. Hans Axelson grundade bland annat Yogaskolan i Malmö redan 1961 och han var med och introducerade flera olika naturliga terapier i Sverige, bland annat zonterapi och shiatsu. I dag kan du gå flera olika typer av kurser på Axelsons, förutom olika massageformer; spa-terapeut, yogalärare, medicinsk fotvård, kostrådgivare, personlig tränare… Och så har man uppdaterat sin utbildning inom hudvård till en yrkesutbildning som numera heter Hud- och Spaterapeut. Jag har hört så mycket gott om den sen den har gjorts om.

Något som jag själv har nyttjat på Axelsons i många år är att gå på elevbehandlingar. Jag har gått och fått fötterna fixade av eleverna som går fotvårdsutbildningen, fått massage av rygg och nacke av elever som går massageutbildningen och även testat ansiktsbehandlingar av eleverna från hudvårdsutbildningen. Tidigare låg lokalerna i Vasastan, nere i en källare men nu har man flyttat alla delar utom fotvården, till Söderhallarna, mitt på Medborgarplatsen. Riktigt nice för mig som bor i Hammarby Sjöstad! Och lite trevligare med naturligt ljus i lokalerna.

Kursen i Naturlig Facelift Massage var alltså 3 dagar där jag tillsammans med ett supertrevligt gäng tjejer och damer, fick lära mig olika typer av tekniker för att massera ansiktet. Många av mina kursare var redan hudterapeuter som ville bygga på med denna typ av massage för att hjälpa till att ge ansiktet ett lyft. Andra var zonterapeuter som ville addera kunskap och andra var sjuksystrar, fransexperter och spautbildare. Och så jag då! Som inte har någon som helst kunskap eller erfarenhet av liknande sedan tidigare och mest var där för min egen skull, haha!

Måste säga att det var jätteroligt att sitta på skolbänken igen! Kanske mest för att vi ganska snart började använda den nya kunskapen på att träna på varandra. Läraren, Lisa Tallroth, har lång erfarenhet av zonterapi och massage och var oerhört pedagogisk och lätt att förstå. Redan första dagen fick vi testa olika tekniker på varandra och under dag 2 fyllde vi på med ny kunskap. Dag 3 av utbildningen fick vi ta emot riktiga kunder och jag var ganska pirrig – det var ju första gången jag skulle “hantera” någon främmande människa på det här sättet. Men med en skyddsmask, korta naglar och ordentligt rengjorda händer så kändes det tryggt. (Tränar på min kompis Linnéa på bilderna.)

naturlig_facelift_massage_axelsons

Jag fick mitt diplom efter kursen och är riktigt stolt över det, med tanke på att jag har så lite erfarenhet. Men jag älskar ju att testa nya grejer för ansiktet, så min nyfikenhet och vilja att lära trumfade helt klart min orutin. Och betyget från mina “kunder” var ju högsta möjliga: “ljuvligt”, “så skönt” och ett par av dem somnade på britsen!

Under kursen fick vi bland annat lära oss; en kombination av japanska, tibetanska och ayurvediska tekniker och ansiktsreflexologi. Ansiktsmassage för hud, bindväv och muskler i ansikte, skalp, nacke och skuldror, lymfmassage och enklare akupressur. Bland annat! Tror att min starkaste upplevelse av att få uppleva behandlingen på mig själv är känslan av total avslappning. Att vara i händerna på någon som varsamt arbetar med ansiktet på flera olika plan och med så fin energi. Och snacka om glow i huden efteråt!

Nu är min tanke att jag ska “vända på steken” och lära mig att göra detta på mig själv, antingen delar av det som ett tillägg till min kvällsrutin, eller helheten som en veckovis boost till mig själv. Jag kommer ju inte kunna uppleva samma avslappning som när någon annan gör det på mig, så jag kommer fortsätta att besöka hudterapeuter som kan ge mig denna upplevelse då och då. Det är ju fullkomligt ljuvligt!

Jag tror ju på naturliga metoder för att hålla huden frisk och för att må bra och denna typ av massage “plumpar” ansiktsmusklerna, sätter fart på blodcirkulationen, ökar fukten i bindväven, ökar elastin och kollagen i huden och kan förhindra att linjer fördjupas alltför fort. Ett enkelt och billigt sätt att hålla huden i fin form! Här kan du läsa mer om utbildningen. 

axelsons_institue