Presenteras i samarbete med Yogiraj 

Yogatillbehör, eller yoga props som är ekologiska och hållbara? Jo, men det gör svenska företaget Yogiraj som jag har lärt känna under året. Jag tänkte visa några av de fina yogatillbehören som jag brukar använda hemma (och som finns på många yogastudios). Yogiraj har ett stort sortiment av framförallt yogamattor, allt från tunna mer avancerade mattor i naturgummi till enklare bas-yogamattor. Självklart behöver man inte ha hemmet fullt med props, en kudde går också bra, men block och bolster kan verkligen fördjupa och förbättra din yogapraktik – särskilt inom yinyoga och restorative yoga där yogatillbehör kan stötta dig riktigt bra.

rosa_yogamatta_yogiraj

Rosa yogamatta, 6 mm – Yogiraj 

Den här yogamattan är liiite tjockare – 6 mm tjock – än vad “vanliga” yogamattor brukar vara. De vanligaste yogamattorna ligger på 4 mm i tjocklek. Lite tjockare mattor passar bättre till yinyoga tycker jag, annars blir det lite svårt att “få kontakt” mellan matta och golv. Men det bästa av allt? Den är rosa! Den perfekta färgen om du frågar mig. Materialet är PVC, alltså inte naturgummi som jag brukar föredra, men denna PVC är giftfri och den är tvättbar. Greppet är bra, vilket innebär att jag inte glider omkring när jag står i tex hunden. Denna matta kommer i flera olika färger och är en så kallad all roundmatta, vilket betyder att den passar alla behov och den passar alla yogastilar egentligen, och kanske extra bra om du är nybörjare. När jag tränar yinyoga hemma brukar jag ha en filt över mattan och då uppskattar jag verkligen att den är lite extra tjock. Ni ser yogafilten under, den är också rosa! Och gjord i ekologisk bomull.

meditationskudde_yogiraj

Meditationskudde, halvmåne – Yogiraj

Denna meditationskudde formad som en halvmåne är faktiskt min favorit av alla dessa props. Jag trodde inte att en kudde kunde göra så mycket för min komfort när jag sitter och mediterar – men det gör den verkligen! Den är fylld med ekologiskt bovete och tyget är lite grövre ekologiskt bomull, i en superfin grön färg. När jag sitter på denna får jag höjden jag behöver för att verkligen kunna sitta upp bekvämt. Jag sitter i skräddare och då hamnar mina höfter över mina knän. Knäna tar stöd av golvet och hela rumpan får plats på kudden. Detta är nyckeln till att kunna sitta still länge samtidigt som man kan slappna av i magen och känna att ryggraden seglar upp till himlen. Underbar! Meditationskudden från Yogiraj finns i flera färger och även i en helt rund form. Lätt att tvätta, bara att ta av fodralet och enkelt att fylla på med mer bovete om man vill/behöver – eller ta ur för att skapa en mindre kudde.

yogabolster_yogiraj

Yogabolster  – Yogiraj

Bolstret är precis som kudden ovan, i ekologisk bomull och fylld med bovete och den är ganska tung. Yogakudde, eller yogabolster, använder jag på massor av sätt när jag tränar yoga, men allra mest har jag den för att vila på, främst för ryggraden och även höfterna. Men den är också skön att ha under knäna i savasana (den avslutande vilan), att luta sig mot i olika framåtfällningar och att lägga på höfterna för extra tyngd. Bolstret är nog mest användbart, eftersom man kan ha nytta av den i nästan alla olika yinyoga-övningar. Den kommer också i olika färger och brukar vara cylinderformad. Och den blåfärgen är också superfin; lugnande och samtidigt inspirerande? (och matchar med den rosa yogafilten!)

yogastrap_yogiraj

Yogastrap, yogabälte – Yogiraj

Detta yogatillbehör använder jag kanske minst av alla. Men när man väl får feeling så är ett yogabälte eller yogastrap väldigt användbart. Jag använder den främst i liggande positioner, tex ligger på rygg, fäster den runt foten och håller ena benet rätt upp mot himlen. Eller så fäster jag den runt låren, när jag ligger ned på rygg, böjer knäna och på så sätt får benen och höfterna vila. Inom iyengaryoga är strap väldigt användbart, tycker inte det är lika viktigt i tex flow yoga, men skönt att ha hemma. Yogirajs yogabälten kommer i flera olika färger och är gjord i slitstark ekologisk bomull som ger ett bra grepp.

Här ser ni igen den superfina yogafilten. Behövs den? Ja, men i yinyoga använder jag filt väldigt mycket, mest för att kunna skapa olika typer av support som är mindre, alltså när bolster är för stort. Det är också skönt att kunna vika filten på olika sätt så att man får små låga kuddar för olika övningar, när man tex vill skapa kontakt mellan vissa kroppsdelar. Har man en vanlig filt hemma passar den lika bra för avslutande vilan (savasana), men dessa studiofiltar är optimala i storlek och även optimala att vika till olika former. Dessutom gillar jag att ha en särskild filt för min praktik, det blir lite som att den är för min yoga, och mina andra filtar jag har hemma är för soffmys.

yogablock_yogiraj

Yogablock, yogaklossar – Yogiraj

Yogaklossar kan vara riktigt kul att ha i sin yogapraktik! Och dessa block i kork är otroligt fina. Jag använder ofta yogablocken som kudde eller huvudstöd i olika positioner, men även som hjälp om jag tex inte når ända ned till mattan. Att göra flow yoga med klossar går utmärkt, och det är riktigt skönt att lägga sig på rygg med ett yogablock i bröstryggen, för att verkligen öppna upp, liksom att lägga sig med en kloss under sakrum. Yummie!

Jag är så glad att kunna göra min hemmapraktik med dessa hållbara yogatillbehör, och jag är på något sätt extra glad att de är svenska och hållbara. Sjävklart behöver man inte alla dessa, men sammanfattningsvis:

• Yogabolstret – det allra mest använda i min yinpraktik – den supportar och öppnar upp och passar alla.

Meditationskudden har tagit min meditation till en ny och skönare nivå – rekommenderas till alla!

Yogamattan på 6 mm är verkligen en all-roundmatta som passar alla och alla typer av yoga.

yogiraj-tillbehor

Presenteras i samarbete med Yogiraj