Tillhör du dem som bara tvättar håret en gång med schampo? Dags att testa dubbelschamponering, alltså att tvätta håret två gånger innan du applicerar balsam. Allt för ett renare och fräschare hår: 

Varför ska man tvätta håret två gånger?

Många frisörer rekommenderar att man tvättar håret minst två gånger, och om du tänker efter, när du väl är hos frisören och de sätter dig i schamponeringen, så brukar de tvätta håret två gånger. Detsamma gäller rekommendationer från många hårvårdsföretag, på flaskan brukar det stå att man rekommenderar två schamponeringar. Varför? För att håret ska bli ordentligt rent.

Så gör du när du schamponerar håret två gånger:

• Första tvätten med schampo gör rent håret från smuts (tänk miljöpartiklar om du bor i stad tex) och även fett. Här kan du använda lite mindre schampo och gärna tvätta i hårbotten. Det är möjligt att du upplever att schampot inte löddrar så mycket.

• Andra tvätten, då tvättar du håret med lite mer produkt (men en enkrona i storlek brukar alltid räcka gott) och det är nu som schampot verkligen får “verka”. Är det fuktgivande, tex så verkar detta nu. Är det för fett hår, så fungerar de verksamma ämnena för det, i tvätt nummer två. Och nu kommer du att känna av mer lödder.

• Avsluta med balsam för att sluta hårets fjällskikt.

Fördelar med att tvätta håret två gånger

• Schampot kommer verkligen till sin rätt, och kan bättre leverera det som det lovar.

• Håret kommer att bli mycket finare! Mer volym, mer glans!

• Du behöver inte tvätta håret lika ofta, som när du bara tvättat en gång. Varför? Jo, för att du verkligen får rent håret. Alltså:

• Håret håller sig fräschare längre mellan tvättarna.

• Du kommer att få mer valuta för dina pengar, eftersom du använder ditt – kanske dyra –  schampo på rätt sätt.

• Kanske kan du också spara lite pengar, för du tvättar mer sällan? Även om du använder mer schampo per gång, så borde det trots allt blir mer effektivt med två schamponeringar.

Sen jag började med dubbelschamponering är håret i mycket bättre form, mer stuns, renare, fräschare och framför allt behöver jag bara tvätta håret ca 2 gånger per vecka. Det är ju en förträfflig vinst för miljön också, då det går åt mindre vatten.

 

LÄS MER: Så använder du hårinpackning på rätt sätt: 

Har du också använt hårinpackning på fel sätt – och i fel ordning?