Har du hört talas om fast schampotvål, tvålschampo eller schampokakor? Det är en solid, alltså fast form av schampo som ser ut som en tvål. Vanlig handtvål har inte så mycket hårvårdande egenskaper, och schampotvålar, kallas också oljetvålar, är ofta berikade med olika oljor för att fungera bättre på hår.

På bilden ovan ser ni från toppen:

Aleppotvål från Alepeo.

Shampoo bar från Nurme.

Shampoo soap bar från Flow Cosmetics. 

 

Det som är så bra med schampokaka är ju att de är zero waste = inga onödiga förpackningar och själva produkten tar slut när den är liksom slut, den lämnar inga rester. Smart!

Dessutom är tvålschampo otroligt hållbara eftersom de är fria från vatten = inget konserveringsmedel behövs, och en sån här schampotvål kan ligga på ett tvålfat i duschen väldigt länge!

Hur tvättar man håret med schampokaka?

  1. Ställ dig i duschen och blöt håret som vanligt.
  2. Gnugga sen kakan mot håret så att det bildas ett lödder.
  3. Massera in i håret som vanligt och skölj sen ut som vanligt.
  4. Upprepa vid behov.

Min egen erfarenhet är att man brukar behöva 2 schamponeringar för att håret ska kännas “tvättat” och rent. En del schamponera 3-5 gånger för att verkligen “få till det”.

Behöver man balsam efteråt?

Inte nödvändigt, lite beroende på ditt hår och beroende på tvålen. Har du kort hår behöver du troligen inte det, och jag som har hår till halsen (typ page) brukar inte behöva det när jag använder till ex aleppotvål eller african black soap. Man kan också testa en vinägerskölj efteråt.

Om du är sugen på att testa schampokaka är det viktigt att ha tålamod, det går inte att testa en gång och sen strunta i det. Ditt hår behöver troligen en liten invänjningsperiod och det kan också vara så att den första kakan du testar inte är optimal för ditt hår.

schampokaka

I dag finns det en uppsjö av olika varianter av shampoo soap bars med olika innehåll, som här schampokaka med  aktiverat kol från Living Naturally. Smart att de också kommer i en tygpåse – lätt att ta med på resa!

 

Läs mer om hur man tvättar håret med aleppotvål:

Tvätta håret med aleppotvål

Så här gör du surskölj för håret:

Så gör du surskölj för hårbotten