Oljetvålar som schampo. Många har hört av sig och frågat efter den tvål jag pratade om i TV4 Nyhetsmorgon häromdagen. Tvålen heter aleppotvål eller lagertvål och är gjord på olivolja (olea europa) och lagerbärsolja (laurus nobile), som kommer från frukterna från lagerbärsträdet som främst växer i Syrien och runt Medelhavet.

Här kan du köpa aleppotvål i min egen webbshop.

Det finns flera olika varianter av lagertvålar från olika märken, en del doftsatta och andra blandade med andra oljor, men merparten brukar vara gjorda i Syrien eller andra Medelhavsländer. Efter tillverkning lagras de i mellan 6-9 månader.

aleppo_tvål

Denna tvål heter Queen of Aleppo, Silver (det finns Gold också :) och tvålen finns även i flytande form. Jag har delat den i två bitar, och tvålen är ganska mjuk så det går lätt att skära med vanlig kniv. Den ena biten använder jag till håret, det löddrar jättehärligt! Håret görs rent, jag brukar köra två schamponeringar och jag brukar inte behöva balsam efteråt, men ibland någon typ av leave in produkt. Jag tvättar håret var tredje dag när jag använder tvålen.

Den andra biten använder jag i ansiktet och resten av kroppen. Eftersom den är oljebaserad torkar den ut varken hud eller hår, utan hjälper snarare till att lugna och läka huden. Den är perfekt för dig som är känslig, har eksem eller är extremt torr. Jag älskar den fräscha naturliga doften av den här tvålen!

oil_soaps

Här är fler tvålar hemma hos mig just nu, från vänster: en svart tvål, Akoma, Black Soap, som innehåller kokosolja och sheasmör, den flytande varianten har jag hyllat här – och den är underbar i både hår och för ansiktet.

Den stora tvålen är Queen of Aleppo som du ser ovan, och tvålen underst är en aleppotvål från Karawan, som också funkar utmärkt i ansiktet, till händerna och i håret. Jag längtar efter dessa när jag är hemifrån, så bra är de. Och billiga! Och väldigt, väldigt dryga.

Här kan du spana in en film om hur aleppotvålen görs, och även kolla in några andra märken.

Och här har BBC News intervjuat en tillverkare av lagertvål i Aleppo, som nu har tvingats fly. Kriget i Syrien hotar tyvärr produktionen av “världens första tvål.”

English: I love cleansing my hair with laurel soap, or aleppo soap from Syria. Smells great, really takes care of the skin and hair and it’s also cheap!