Oljetvålar som schampo. Många har hört av sig och frågat efter den tvål jag pratade om i TV4 Nyhetsmorgon häromdagen. Tvålen heter aleppotvål eller lagertvål och är gjord på olivolja (olea europa) och lagerbärsolja (laurus nobile), som kommer från frukterna från lagerbärsträdet som främst växer i Syrien och runt Medelhavet.

Det finns flera olika varianter av lagertvålar från olika märken, en del doftsatta och andra blandade med andra oljor, men merparten brukar vara handgjorda i Syrien eller andra Medelhavsländer. Efter tillverkning lagras de i mellan 6-9 månader. Här kan du köpa aleppotvål.

 

Gör så här:

• Blöt ned håret när du står i duschen.

• Ta den fasta tvålen och gnugga den mot håret så att du får lite lödder. Nu kan håret kännas torrt och lite som svinto. Ta det lugnt.

• Skölj ur håret och tvåla in håret en gång till. Nu brukar håret kännas mycket mjukare och smidigare.

• Jag brukar inte behöva något balsam efteråt. Men ett tips är att skölja med vinäger för extra glans och för pH-värdet.

aleppotvål

Denna tvål heter Queen of Aleppo, Silver (det finns Gold också :) och tvålen finns även i flytande form. Jag har delat den i två bitar, och tvålen är ganska mjuk så det går lätt att skära med vanlig kniv. Den ena biten använder jag till håret, det löddrar jättehärligt! Håret görs rent, jag brukar köra två schamponeringar och jag brukar inte behöva balsam efteråt, men ibland någon typ av leave in produkt. Jag tvättar håret var tredje dag när jag använder tvålen.

 

Den andra biten använder jag i ansiktet och resten av kroppen. Eftersom den är oljebaserad torkar den inte ut hud eller hår, utan hjälper snarare till att lugna och läka huden. Den är perfekt för dig som är känslig, har eksem eller är extremt torr. Folk med torr och kliande hårbotten brukar också bli hjälpta av denna tvål. Jag älskar den fräscha naturliga doften av den här tvålen, nästan lite som gammaldags såpa!

 

Här kan du spana in en film om hur aleppotvålen görs, och även kolla in några andra märken.

 

Och här har BBC News intervjuat en tillverkare av lagertvål i Aleppo, som nu har tvingats fly. Kriget i Syrien hotar tyvärr produktionen av “världens första tvål.”

 

Charme d´Orients – Aleppotvål

 

English: I love cleansing my hair with laurel soap, or aleppo soap from Syria. Smells great, really takes care of the skin and hair and it’s also cheap!