Ekologisk kallpressad kokosolja. Få oljor har fått ett sånt uppsving som kokosoljan. Jag gillar den jättemycket dels i matlagning och även att använda till hud och hår.

Till matlagning väljer jag ekologiska och kallpressade oljor, som dessa från Cocosa eller Fitness Guru men även Kung Markatta och Biofood har fina varianter. (Cocosa har för övrigt en som är smaksatt med chili som är heeelt underbar i mat.) Jag använder oljan att steka i eftersom den tål höga temperaturer, och den är även väldigt nyttig. Annars använder jag kokosoljan på morgonen när jag ska träna yoga och inte vill ha en full frukost i magen. Då kokar jag örtte och klickar i en matsked kokosolja.

Det kan kännas lite kväljande först, men det är en vanesak. Det finns numera också kokosolja utan den klassiska kokossmaken för de om inte gillar. Jag brukar också lägga till en sked kokosolja i min gröt eller smoothie för att lägga till bra fett till kosten. Och ska jag ut och springa och behöver snabb energi utan att ha tid att äta ett mellis är det bara att surpla i sig en sked!

Vill du läsa mer om kokosoljans hälsofrämjande egenskaper? Det här blogginlägget sammanfattar bra. 

Akamuti kokosolja

Ekologisk och kallpressad kokosolja från Akamuti. Här kan du köpa den. 

Till huden är kokosoljan väldigt skön, men molekylerna är väldigt stora, så de kan inte riktigt penetrera huden. Det betyder att du kan först känna att huden blir väldigt mjuk och smidig men efter ett tags användande kan den kännas torr. Jag har läst mig till att molekylerna också är små så oljan penetreras snabbt, men det verkar inte stämma. Någon som vet mer? Läs mer här. 

Men jag använder gärna kokosolja som ansiktsrengöring, det är den perfekt till! Man tar bara en liten klutt och masserar in i huden, den löser lätt upp makeup och svider inte i ögonen. Sen tar jag en blöt handduk – varmt vatten! – och torkar av allt. Huden känns otroligt mjuk och smidig.

Kokosolja i håret? Ja, oljan penetrerar hårstråets yttersta lager. I med ganska mycket i håret på kvällen, sover med den (handduk på kudden) och tvättar ur med schampo på morgonen. Håret blir glansigare och starkare. Jag har också läst att en del får torrt hår av att använda kokosolja, så använd med måtta :)

Många använder också kokosolja när de gör egen deo, en del använder tom enbart kokosolja i armhålan. Det har jag inte testat. Har du?

Min kompis Petra som bloggar här, kör oil pulling varje morgon, vilket innebär att hon sköljer munnen med kokosolja varje dag. Oljan dödar bakterier i munnen och hjälper till att bli av med slaggprodukter. Dessutom stärks tandköttet och tänderna sägs bli vitare.

Jag har inte testat ännu, tanken på att ha den i munnen i 20 minuter varje morgon är lite too much. Kanske ska testa med den som inte smakar kokos? Någon som har? Petra tillverkar en egen kokosolja med spearmint som låter riktigt god! Petra – kan du skicka hit? :)  

English: I love using organic virgin coconut oil when I cook but also as a facial cleanser and in my hair. My skin enjoys it now and then, but not on a regular basis, since it dries my skin out.