På hösten och vintern gillar jag att skämma bort min hud med riktigt feta och härliga salvor. Jag använder dem som nattmask för händerna, på torra armbågar men också som extra vårdande salva för ansiktet, på torra fläckar, eksem och sår. Om jag är ute en heldag i kylan åker salvan på, den skyddar huden och håller den mjuk och smidig. Här är fyra jag testar just nu:

 

Neal’s Yard Remedies, Bee Lovely All Over Balm. (Den har normalt inte mitt namn på burken…) Den här gula salvan är 99 % ekologisk och baserad på ricinolja, solrosolja, läkande ringblomsextrakt, bivax, kokosolja, kakaosmör och citrusolja. Den doftar ljuvligt och är härligt mjuk att smörja in sig med. Det är den perfekta nattsalvan för fötter och händer och andra torra partier. Fet, klibbig och underbar. Dessutom använder jag den gärna på sår, eksem och ärr.

 

Urang, Multibalm. Det naturliga K-Beautymärket Urang har lanserats i Sverige, men just denna salva hittar jag enbart i en brittisk webbshop. Jag gissar att den snart kommer även hit. Detta är också en fin gul salva som är ganska fast och som har en tydlig doft av selleri (!). Består av jojobaolja, tamanuolja, avokadoolja, solrosolja, ringblomsolja, bivax och candelillavax. Inte riktigt lika glansig som salvan ovan, men nog så vårdande.

salvor2

Mood Organic Oils, Organic Allround Balm. Den här verkar tyvärr inte finnas i produktion längre. Det är en ljuvligt mjuk salva som är lite vitare än de andra och har en tydlig och härlig doft av lavendel. Består av bland annat kokosolja, bivax, rapsolja, hampafröolja, extrakt från rosmarin, och lavendel. Underbar till händer och fötter, men också torra smalben och armbågar.

 

Okoko, Sublime, Multi-purpose Radiance Balm. Jösses! Det här är en riktig supersalva! Den fina orange färgen kommer från tomatolja, och den är packad med lykopen, en kraftfull antioxidant. Men den innehåller också extrakt från granatäpple, astaxantin som också är en superantioxidant som är grym för huden, betakaroten från morot (vitamin A), mangosmör, vitlera, ringblomma, jäst videbark som ger en mild aha-effekt. Tillsammans blir det en effektfull multisalva, främst för ansiktet. Jag har än så länge enbart testat den på händerna och läpparna och doften är underbar, bergamot och patchouli. Denna ska fungera som en nattkräm tex och den har då en fuktgivande effekt och stimulerar cellförnyelse och jämnar ut hudtonen. Ska verkligen sätta denna på prov i vinter!

 

English: Here are four richer balms that are perfect for winter. Smoothes hands, feet, dry elbows, scars and other dry patches.