Ekologisk duschgelé. En riktig miljövän skippar ju duschkräm. Dels går det åt plast i förpackningen, dels går det åt en massa energi vid tillverkningen, dels åker det troligen ut större mängder ut i avloppen och dels är ju en vanlig tvål betydligt mer dryg. Men om man ändå vill ha en flytande duschtvål finns här fyra ekologiska/naturliga varianter:

 

Care of Gerd, Body Shower Lemongrass, 275 ml, 130 kronor. Detta är en favorit till mig sedan tidigare, när den fanns i pumpflaska. Kanske lite fuskigt att ha med den igen, men nu är den ju i ny kostym. Och den är lika bra som vanligt! Härligt krämig och underbart doftande av frisk och kryddig citrongräs. Ger fint lödder, gör rent och känns skön mot kroppen. Men man får passa sig med den här tuben (gjord av sockerrör) eftersom duschkrämen är ganska lös, och man vill inte slösa ut det på duschgolvet. Så egentligen tyckte jag bättre om pumpflaskan, men den är ju betydligt mindre miljövänlig. Betyg: 5. 

 

Apolosophy Eco, Body Wash, 200 ml, 79 kronor. Apotek Hjärtats egen serie med ekologiska produkter är riktigt söta i fina pasteller och till riktigt bra priser. Den här pumpflaskan är också smidig att ha i duschen. Ut kommer en genomskinlig gelé som har en väldigt mild doft, tänk mogna päron, eller typ päronsplitt. Känns nästan syntetisk, men det är den inte eftersom den är certifierad enligt Ecocert som inte tillåter syntetiska dofter. Doften klingar av riktigt snabbt och själva gelén är lite mesig. Förutom att göra rent huden tillför den inte så mycket mer, helt enkelt ganska trist. Innehåller tensiden cocamidopropyl betaine som jag försöker undvika. Prisvärd. Betyg: 3. 

ekologisk duschgele

M Picaut, Happy Sparkling Body Wash, 200 ml, 229 kronor. M Picaut är ett svenskt märke som tidigare enbart gjort ansiktsvård, men som nu också har lanserat kroppsprodukter. Den här duschgelén kommer in en stilren men lite trist plasttub med snäpplock. Innehåller en genomskinlig gelé som doftar gudomligt av citronmyrten och rosmarin – mumma! Löddrar fint, gör rent utan att torka ut huden och ger en fräsch känsla. Innehåller tensiden cocamidopropyl betaine som inte är någon favvo. Betyg: 3,5. 

 

Dr Organic, Hemp Oil Body Wash, 250 ml, 92 kronor. Smidig plastförpackning med snäpplock och “lås” vid öppningen, så att det inte kommer ut för mycket på en gång. Halvseg genomskinlig gelé som doftar otroligt friskt och fräscht av främst rosmarin och eukalyptus. Lätt att löddra upp i duschen, gör rent utan att torka ut huden och unisex, maken gjorde typ slut på den här på nolltid. Innehåller också tensiden cocamidopropyl betaineBetyg: 3,5. 

 

English: So I’ve been showering a bit. Best of these four is the shower cream from Swedish brand Care of Gerd. Smells divine of lemongrass and really wakes you up!