För ca 1,5 år sen märkte jag att håret hade tröttnat, blivit risigt, tunnare och stripigare.  Först trodde jag att det var förklimakteriet som spökade med håret. Jag hade ju läst om det. Men så tänkte jag att det nog ändå måste finnas något att göra för att håret skulle återfå sin styrka.

Och det gjorde det! Nu är håret tillbaka i sin gamla form igen och det är jag superglad över. Jag har nu förstått att håret krisade. Efter mitt långa krisår 2018 så orkade inte håret längre. Och det är så kroppen funkar. När det är kris någonstans så sätts vissa saker på paus. Sånt som kanske inte är livsnödvändigt, som tex tjockt hår. (Hårsäckarnas ämnesomsättning ändras under stress.)

Men så i takt med att jag “läkte” från krisen (med hjälp av meditation, andning och yoga bland annat) märkte jag att håret började bli tjockare och friskare. Och den glädjen när jag märkte det! Jag visste inte att håret ändå var så viktigt för mig. Jag kunde se babyhåren växa ut runt ansiktet, och även känna att det var nytt hår på gång över hela huvudet.

Och när jag också klippte upp håret till en shag (frisyren ni ser att jag har på bilden ovan kallas för shag, med kortare hår upptill och längre i nacken, nästan som en hockeyfrilla!) så blev det en fantastisk förändring. Det var som att håret orkade bättre när jag klippte upp det, och inte behöll mina jämnlånga längder (klassisk page som slutade vid ca mitten av halsen).

Jag har också fått hjälp av följande:

• Kosttillskott för håret, bland annat Holistic, Hår, hud & naglar. 

• Schampo med nässla från Maria Åkerberg. 

Så om du också upplever risigare och tunnare hår – jag rekommenderar verkligen att testa kosttillskott. Om ditt liv är trassligt kan det vara bra att veta att håret har möjlighet att återhämta sig efter kris.

maria-åkerberg-nettle-schampo med nässla

Maria Åkerbergs schampo och balsam med nässla har hjälpt mig att återfå ett starkt och tjockt hår.

Här har vi samlat några tips på hår man håller håret hälsosamt. 

Sämre hår vid klimakteriet?